Αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ρωσικές βλέψεις ως τη Μολδαβία

Όχι μόνο δεν φαίνεται οποιαδήποτε προοπτική για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε τη Μεγάλη Παρασκευή το Κρεμλίνο, αλλά στο πεδίο του πολέμου μπαίνουν και νέα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, που σχετίζονται με τον πλήρη έλεγχο πέραν του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας, ώστε η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, μία περιοχή στην Μολδαβία, με ισχυρό φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα.

Εντείνεται έτσι η ανησυχία ότι έναν πόλεμο μακράς διάρκειας στην περιοχή – θα διαρκέσει έως το τέλος του 2023 εκτίμησε ο Μπόρις Τζόνσον – και επανέρχονται οι φόβοι για ρωσικό επεκτατισμό, η εκδήλωση του οποίου είχε την εισβολή στην Ουκρανία μόνο για αρχή.

Η αποκάλυψη που έκανε χθες ένας Ρώσος στρατηγός, ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ, προκάλεσαν σοκ και ήδη πολλές αντιδράσεις. Δήλωσε με έναν απροκάλυπτο τρόπο ότι η Μόσχα θέλει να πάρει «τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς (ανατολικά) και του ουκρανικού νότου» και εξήγησε ότι έτσι ανοίγει «ένας διάδρομος προς την Υπερδνειστερία, όπου παρατηρούμε επίσης περιστατικά καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού και θα επιτρέψει να προσφέρει βοήθεια».

To Top