Αισιοδοξία για έγκριση των μεταρρυθμίσεων

«Απολύτως πεπεισμένος» ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας στους ευρωπαίους εταίρους θα εγκριθούν από τους θεσμούς, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του μετά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup και τη συνολική αποτίμηση των εξελίξεων που οδήγησαν στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της, στο συμβούλιο συζητήθηκε και η δέσμη των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υποβάλλει η κυβέρνηση έως το βράδυ της Δευτέρας για την τελική έγκριση από τους εταίρους.

O κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων συντάσσεται «τώρα, τη στιγμή που μιλάμε» και θα υποβληθεί εγκαίρως τη Δευτέρα.

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το “ναι”», δήλωσε ο υπουργός εξερχόμενος από την Βουλή όπου επί τέσσερις ώρες (από τις 5 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ) ενημέρωνε το κυβερνητικό συμβούλιο για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup.

«Αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις, η συμφωνία μας είναι νεκρή». Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως οι προτάσεις δεν θα αφορούν ασφαλιστικό κι εργασιακά, αλλά αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

«Δεν θα υπάρξει νέο Eurogroup τώρα παρά μόνο αν οι θεσμοί αποφανθούν ότι η απάντηση είναι “όχι”», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης σπεύδοντας να προσθέσει ότι είναι σχεδόν σίγουρος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν.

Σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ενω βρισκόταν σε εξέλιξη το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε πως «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλεί».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσει ότι «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια ευκολη διαδικασία».

Τι ειπώθηκε στο συμβούλιο

Όσον αφορά στο περιεχόμενο στου κυβερνητικού συμβουλίου, οι υπουργοί στις τοποθετήσεις τους επικρότησαν τη χθεσινή απόφαση, όπου για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο ασχολήθηκε εκτενώς και με το ζήτημα του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί προς το Eurogroup από την κυβέρνηση.

«Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του», αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

To Top