Αλεξανδρής: «Κάναμε την υπέρβασή μας»

Για τη μεγάλη εμφάνιση και την άδικη ήττα από τον Ολυμπιακό μίλησε ο προπονητής του Άρη, Βαγγέλης Αλεξανδρής, απονέμοντας για άλλη μια φορά τα εύσημα στους παίκτες του, μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του «Sentra 103.3».

Ο τεχνικός των «κίτρινων» είχε την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του για όλους και για όλα, στον απόηχο της τεράστιας προσπάθειας της ομάδας του, η οποία όμως έμεινε χωρίς ανταμοιβή.

Για το ματς με τον Ολυμπιακό, ο κ. Αλεξανδρής είπε: «Μόνο η νίκη έλειπε από τη χθεσινή αναμέτρηση του Αρη με τον Ολυμπιακό για εμάς. Γιατί όντως παίξαμε καλά, η ομάδα έχει πολύ μεγάλη πρόοδο δουλεύουμε παρά πολύ καλά. Είμαι πολύ ευχαριστημένος το έχω πει πολλές φορές ότι ίσως να είναι η πρώτη, μέσα στις δύο –τρεις καλύτερες ομάδες από πλευράς ανταπόκρισης παικτών πάνω στο πλάνο εργασίας. Γι αυτό και έχουμε τόσο μεγάλη πρόοδο. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πολλά νέα παιδιά και βεβαία από τον αρχικό σχεδιασμό λείπουν ακόμη κάποιοι παίκτες, λίγο πιο έμπειροι για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Για το πώς είδε τον Ολυμπιακό και τα πλάνα που έκανε για να τον αντιμετωπίσει: «Ηταν ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Μου λέτε να κριτικάρω τον Ολυμπιακό. Χθες ο Ολυμπιακός είχε κι αυτός τα δικά του προβλήματα. Είχε και την κόπωση από το ταξίδι που είχε κάνει κι έπαιξε απέναντι στη Φενέρμπαχτσε που ήταν πολύ σκληρό παιχνίδι. Είχε και τις απουσίες των παικτών και ειδικά του Λάζαρου Παπαδόπουλου Και να σου πω και το γεγονός ότι εμείς όλη την εβδομάδα δουλέψαμε πάνω σε ένα πλάνο, πώς να αντιμετωπίσουμε τον Παπαδόπουλο.

Μας ξεκούρασε το ότι αυτός δεν έπαιξε. Είχαμε όμως κι εμείς τα προβληματάκια μας. Γιατί δεν έπαιξε ο Μπόγρης, δεν έχει ακόμη δικαίωμα συμμετοχής δεν έχει βγει η απόφαση. Ο Ντέιβις για ένα δεκάλεπτο το δεύτερο δεκάλεπτο όπου και ανέτρεψε τη διαφορά ο Ολυμπιακός που είχαμε πάρει των δέκα πόντων ήτανε μέσα στο ιατρείο γιατί είχε μια έξαρση άσθματος το παιδί κι έπρεπε να πάρει αυτό το φάρμακο που παίρνει και να ηρεμήσει». Αλλά παρ’ όλα αυτά το παιχνίδι ήταν πραγματικά συγκλονιστικό και χάρηκα που με το μετέδωσε και η τηλεόραση και το χάρηκε πολύς κόσμος».

Για το αν σε σχέση με το αρχικό του πλάνο η ομάδα βρίσκεται στα επίπεδα που θέλει ο ίδιος: «Εγώ πήρα την εντολή από τη διοίκηση για τα επόμενα χρόνια να κάνουμε μια ομάδα η οποία πρώτον να ξεχρεώσει γιατί αν δεν ξεχρεώσει δεν έχουμε βιωσιμότητα σαν ομάδα και δεύτερον να δημιουργήσω ένα πυρήνα παικτών πάνω στον οποίον θα στηριχτεί η ομάδα για να βαδίσει τα επόμενα χρόνια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος αυτή τη στιγμή και θεωρώ όσο περνάει ο καιρός θα γινόμαστε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί γιατί θα μπαίνει κι άλλη δουλειά στο παιχνίδι μας. Και τα παιδιά έχουν περιθώρια, είναι νέα, είναι ρούκις και το κυριότερο είναι το κλίμα που έχουμε δημιουργήσει μέσα στην ομάδα και εγώ και οι συνεργάτες μου και όλο το προσωπικό.

Ο Άρης έχει πάρα πολύ κόσμο, έχει ιστορία. Θα σας πω κάτι γιατί το έγραψα στην και στην σελίδα μου (σ.σ. εννοεί στο facebook) ότι είναι συγκινητικό. Δεν νιώθω ότι έχουμε χάσει. Πήρα τόσα πολλά μηνύματα που έχω την αίσθηση ότι κερδίσαμε. Ο κόσμος και ειδικά του Αρη αναγνωρίζει την προσπάθεια, αναγνωρίζει αν από παιχνίδι σε παιχνίδι βελτιώνεσαι, αν δείχνει πράγματα, αν έχει τακτική μέσα στο παιχνίδι σου, δεν μπορείς να τον ξεγελάσεις».

Για τον Σπανούλη και την τελευταία φάση του ματς: «Δεν ήταν μόνο το τελευταίο σουτ που έβαλε. Εγώ το δήλωσα και μετά το παιχνίδι “μας κέρδισε ο Σπανούλης σήμερα”. Γιατί στα πλάνα μας είχαμε απόλυτη επιτυχία, εκτός από το μαρκάρισμα του Βασίλη. Και είδαμε και διαβάσαμε το παιχνίδι και πως τον έχουν παίξει κι άλλες ομάδες, και τον γνωρίζουμε τόσα χρόνια. Αυτό το παιδί κάθε φορά εκτός από την ηρεμία που έχει την ψυχική και μπορεί να αναλαμβάνει και τα δύσκολα σουτ , αλλά και να ηγείται στις ομάδες που παίζει, έχει και ένα ρεπερτόριο απίστευτο. Δηλαδή μπορεί να σκοράρει με πάρα πολλούς τρόπους και πάντα βρίσκει τον τρόπο να εκτελεί και την τελευταία στιγμή. Ξέραμε ότι θα πάρει αυτός την τελευταία προσπάθεια, εγώ έβγαλα τον πλέι μέικερ για να έχουμε ψηλό σχήμα και να έχουμε αλλαγές σε όλα τα σκριν που θα έκανε ο Ολυμπιακός.

Ευτυχήσαμε ο παίκτης που θέλαμε να μείνει πάνω στον Τζέιμς, ο Σαμ Μάλντροου. Ένα παιδί με ύψος 2.05μ. και άνοιγμα χεριών 2.22μ. Και με 4 τάπες στο NCAA. Ήταν σίγουρο ότι επάνω του δεν θα μπορούσε να σουτάρει τρίποντο, γιατί αυτή ήταν η εντολή μας, όχι τρίποντο. Αφήστε τους, πιέστε τους να κάνουν μπάσιμο και αν δε μπορούμε να σταματήσουμε το πολύ πολύ να κάνουμε φάουλ. Δεν θα χάσουμε το παιχνίδι, θα πάμε στις βολές και την παράταση.

Κι όμως βρήκε τον τρόπο και μπροστά σε αυτό το παιδί σούταρε πριν προλάβει να σηκώσει το χέρι του, ενώ είχαμε δείξει και στο βίντεο πως κοιτάει πως ενεργεί. Αλλα ξέρεις όταν έχεις να κάνεις με νέα παιδιά δεν είναι τόσο συγκεντρωμένα. Είμαστε μια ομάδα 400.000 ευρώ και ο Αρης χθες έκανε την υπέρβασή του. Δηλαδή αυτό που ζήτησα από τα παιδιά να κάνουν την υπέρβασή τους για να κερδίσουμε την έκαναν. Αλλά δεν έφτανε αυτό, θα έπρεπε να έχουμε λίγο περισσότερη εμπειρία».

Για το αν έχει μικρύνει η «ψαλίδα» των υπόλοιπων ομάδων με τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό: «Βέβαια, και οι μεγάλες ομάδες έχουνε μειώσει τον προϋπολογισμό τους. Κι άλλο είναι να έχεις να διαθέσεις 30 εκατομμύρια κι άλλο 8-10. Σίγουρα δεν έχουνε την ποιότητα που είχαν τα άλλα χρόνια και σίγουρα τώρα πρέπει να μάθουν να δουλεύουν και λίγο περισσότερο τώρα. Εγώ αυτό βλέπω, γιατί κι άλλες ομάδες στον Ευρωπαϊκό χώρο πρωταγωνιστούν με αυτά τα ποσά. Εχει όντως μικρύνει η ψαλίδα και αυτό είναι καλό.

Είναι καλό με την έννοια ότι το πρωτάθλημα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Κι αν όπως τα επόμενα χρόνια, φαίνεται, δεν θέλω να προλογίσω ή να υποστηρίξω, ότι θα αποχωρήσουν κάποιοι μεγάλοι επενδυτές και τα σωματεία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έχουν προϋπολογισμούς μικρότερους, τότε θα γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Γιατί θα δημιουργηθεί κι ένα κίνητρο και στις υπόλοιπες ομάδες ότι μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω. Ότι μπορούν να πάρουν κι έναν τίτλο…».

Για την κατάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Υπάρχει ένας υπέρμετρος ενθουσιασμός σε πολλά κράτη τώρα για το μπάσκετ. Γιατί είναι ένα άθλημα και δίκαιο και έχει πολύ ενδιαφέρον με την εξέλιξη που παρουσιάζει. Δείτε τα γερμανικά γήπεδα, είναι όλα γεμάτα. Εγώ έκανα δήλωση γιατί παίζουμε πάλι με τους Ολλανδούς, γιατί κάποιοι σου λέει “ποια είναι αυτή η Γκαστέρα Φλέιμς που κέρδισε ο Αρης”. Και πήγαμε σε ένα γήπεδο και μας βάλανε γυαλιά. Εμάς που θεωρούμαστε προηγμένοι, τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι. Ναι, όπως το ακούτε. Τίποτα δεν είμαστε, πίσω από το φεγγάρι. Βλέπεις μια ομάδα να έχει το γήπεδο της γεμάτο με 3.000 κόσμο, γιατί τώρα αναπτύσσεται, να έχει φτάσει τον προϋπολογισμό της σε 1.5 εκατομμύριο και αγωνιστικό μπάτζετ 900.000 ευρώ. Το διπλάσιο και πάνω από τη δική μας ομάδα με αυτή την ιστορία.

Με ένα μάρκετινγκ να βάζει γυαλιά σε μας. Με εστιατόρια που εγώ κοστουμαρισμένος με γραβάτα ντρεπόμουν να μπω όταν έβλεπα τις κοπέλες που σερβίρανε, πώς ήταν ντυμένες και πώς ήταν τα τραπέζια. Με το κυλικείο να έχει οθόνες που να αναμεταδίδουν το παιχνίδι και την συνέντευξη Τύπου που έγινε παρουσία κονφερασιέ και δημοσιογράφων σε αμφιθέατρο. Και τους είπε στους δημοσιογράφους εδώ στην Θεσσαλονίκη σε 2-3 χρόνια αυτοί θα μας έχουν ξεπεράσει και εμείς θα μείνουμε με τα λάβαρα που είναι καρφωμένα πάνω στο Παλέ. Και θέλω να πω ότι στην Ευρώπη και στη Γερμανία και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, βλέπεις τη Σαρλερουά αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα, θα προδώσουν πάρα πολλά σωματεία και θα ανατραπούν οι ισορροπίες στο μέλλον».

To Top