Αλεξανδρούπολη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Κάηκαν σπίτια, κινδυνεύει πευκοδάσος

Μάχη με την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, δίνει για δεύτερη νύχτα η πυροσβεστική. Σπίτια έχουν καταστραφεί και 7 πυροσβέστες και ένας εθελοντής έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Φερών που κατά διαστήματα κλείνει ενώ κλειστή παραμένει και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων. Η εικόνα έχει αλλάξει από το μεσημέρι όπου μαινόταν ένα τριπλό μέτωπο και πλέον ανησυχία προκαλεί κυρίως το μέτωπο της Νίψας.

Ενδεικτικοί της σφοδρότητας είναι οι αριθμοί των πυροσβεστικών δυνάμεων, αφού στην περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με δέκα πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από τον στρατό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Εθελοντές επίσης συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Οι τραυματίες και οι καταστροφές

Επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – πέντε με αναπνευστικά προβλήματα, ένας με τραύμα στο κάτω άκρο, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα και ένας με έγκαυμα στο χέρι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ , εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν καεί ολοσχερώς, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές. Μεγάλη καταστροφή έχει ακόμα προκληθεί σε καλλιέργειες, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς εστάλησαν πολλαπλά μηνύματα από το σύστημα 112 σε κατοίκους της περιοχής για να εκκενώσουν τα χωριά τους Άβαντα, Μαΐστρο, Μοναστηράκι και Δορίσκο.

Η αντιπυρική ζώνη που δεν «κράτησε»

«Η μέρα ξεκίνησε με τις δυνάμεις να επιχειρούν στο νοτιοδυτικό κομμάτι του μετώπου.
Τα ξημερώματα διανοίχθηκε μία μεγάλη αντιπυρική ζώνη, από την Αμφιτρίτη μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης», εξηγεί στην «Κ» ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός. Η διάνοιξη της ζώνης κράτησε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αλλά λόγω της σφοδρότητας του μετώπου η φωτιά «υπερπήδησε» την αντιπυρική ζώνη και τις θέσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό.

Νέες εστίες, κινδυνεύει το πευκοδάσος

Σήμερα ξέσπασαν νέες εστίες πυρκαγιάς, προκαλώντας προβλήματα σε Απαλό, Μαΐστρο και Αβάντα, στη βορειοανατολική πλευρά της Αλεξανδρούπολης. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, το μέτωπο αυτό έχει ελεγχθεί σε ποσοστό 80% με 90%.

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται αυτή την ώρα, πάνω από την Εγνατία Οδό στην Νίψα, όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, με κίνδυνο να εξαπλωθεί προς τα δυτικά όπου βρίσκεται πυκνό πευκοδάσος της Αισύμης. Το πιο απειλητικό μέτωπο καίει σε Νίψα, Δορίσκο και Αμφιτρίτη.

Το χωριό που έχει δοκιμαστεί περισσότερο από όλα είναι ο οικισμός Λουτρός. Απειλείται διαρκώς και η «ουρά» της πυρκαγιάς έφτασε έξω από Δορίσκο και Μοναστηράκι, περιοχές που εκκενώθηκαν. Πλέον το μέτωπο ελέγχεται κατά 60%, αναφέρει ο κ. Αρτοποιός.

Φόβοι για νέα μέτωπα

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού θα πνέουν ισχυροί άνεμοι και απόψε ενώ τη Δευτέρα η Αλεξανδρούπολη θα βρίσκεται σε επίπεδο επικινδυνότητας 4.

«Ο στόχος είναι να περάσουμε σε μία διαχείριση του μετώπου», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. «Και επειδή και αύριο θα ασχολούμαστε με την Αλεξανδρούπολη και πολλές περιοχές θα βρίσκονται σε βαθμό επικινδυνότητας 5, η Δευτέρα είναι πολύ κρίσιμη ημέρα, καθώς δεν θέλουμε να γίνει διασπορά των δυνάμεων», καταλήγει.

To Top