Αλλαγές για αγρότες, φόρο υπεραξίας και πρόστιμα

«Λίφτινγκ» στο νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες, τα πρόστιμα της Εφορίας για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ και τη μη έκδοση αποδείξεων, τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και τις κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις μετά τη θύελλα των αντιδράσεων.

Σύμφωνα με το Έθνος, σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε εντός των προσεχών ημερών να γίνουν αλλαγές σε «καυτά» σημεία του φορολογικού που έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στην αγορά και σε κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα βιβλία των αγροτών, το ποινολόγιο για τον ΦΠΑ, τον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για χρέη στην Εφορία, και τις ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή.

Ειδικότερα προωθούνται:

Αγρότες: Σχεδιάζεται η αύξηση από τα 10.000 στα 15.000 ευρώ του ορίου για τον ετήσιο τζίρο των αγροτών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών και να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εκτός από την αύξηση του ορίου του τζίρου για την τήρηση των βιβλίων εξετάζεται οι αγρότες να μην υποβάλλουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα τα στοιχεία για τις συναλλαγές τους, αλλά αυτό να γίνεται κάθε έξι μήνες ή μία φορά τον χρόνο.

Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, οι αγρότες απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων εφόσον το 2013:

*τα ακαθάριστα έσοδά τους από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών ήταν μικρότερα των 10.000 ευρώ και

*έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης έως 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν πληρούνται ένα από τα δύο κριτήρια, τότε οι αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό ΦΠΑ και θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούν βιβλία και να κόβουν αποδείξεις για κάθε συναλλαγή τους. Ωστόσο οι αγρότες αντιδρούν στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ, αλλά και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ.

Πρόστιμα: Στον εξορθολογισμό των εξοντωτικών προστίμων για φορολογικές παραβάσεις προχωρά η κυβέρνηση μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η εφαρμογή τους από τις αρχές του έτους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εξετάζεται μεταξύ άλλων η μείωση κατά 505 του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ για την πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν δόλο στην καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης.

Ειδικότερα, η εισήγηση που έχει υποβληθεί αφορά δραστική μείωση του προστίμου έως και 50% την πρώτη φορά που κάποιος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση, με την προϋπόθεση συμμόρφωσης σε εύλογο διάστημα.

Ο διπλασιασμός του προστίμου δεν θα γίνεται με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά έπειτα από διενέργεια ελέγχου που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός 5ετίας. Για να υπάρξει τετραπλασιασμός του προστίμου θα πρέπει να υπάρξει κατόπιν ελέγχου και δεύτερη υποτροπή.

Σημειώνεται ότι με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για την εκπρόθεσμη υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ όταν ο φορολογούμενος τηρεί απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ όταν τηρεί διπλογραφικά.

Επιπλέον, για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του φόρου που δεν αποδόθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το πρόστιμο αυτό δεν θα αλλάξει. Επίσης εξετάζεται το ύψος των προστίμων να συναρτάται με το είδος και τον χαρακτήρα της παραβατικότητας.

Στα σχέδια του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται και η αλλαγή του προστίμου των 1000 ευρώ ή 2500 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδουν οι επιτηδευματίες.

Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Επανασχεδιάζεται από μηδενική βάση ο φόρος υπεραξίας 15% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι όπως ισχύει σήμερα είναι ανεφάρμοστος στην πράξη και παρουσιάζει πολλές ατέλειες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η καθιέρωση ενός μαθητικού τύπου για τον αυτόματο προσδιορισμό των τιμών κτήσης και πώλησής του ακινήτου, προκειμένου στη διαφορά που θα προκύψει να επιβληθεί φόρος υπεραξίας 15%.

Κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη: Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει τις επόμενες μέρες η νομοθετική διάταξη με την οποία αυξάνεται το ακατάσχετο ποσό για μισθούς και συντάξεις στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ ενώ ταυτόχρονα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν θα προχωρεί σε κατασχέσεις όταν η οφειλή είναι κάτω των 500 ευρώ από 300 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Πηγή: news247.gr

To Top