Αμερικανικές εκλογές: Θρίλερ για την προεδρία, Τραμπ και Μπάιντεν δηλώνουν νικητές

Μάχη για γερά νεύρα στις αμερικανικές εκλογές, στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς τόσο ο νυν πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όσο κι ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν δηλώνουν νικητές.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, με τους δύο υποψηφίους για την προεδρία να δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο. Κόντρα στα προγνωστικά, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφέρει να κερδίσει κρίσιμες πολιτείες, όπως η Φλόριντα και το Οχάιο, όπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του νέου Πλανητάρχη.

Από την άλλη πλευρά, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται τη δεδομένη στιγμή με 224 εκλέκτορες έναντι 213 του Τραμπ, αλλά τα πάντα είναι ανοιχτά και η νύχτα (στις ΗΠΑ) θα είναι μακρά. Μάλιστα, τα προγνωστικά δίνουν -τη δεδομένη στιγμή- ως ελαφρύ φαβορί τον Τραμπ. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι επιστολικές ψήφοι, οι οποίες θα καθυστερήσουν να προσμετρηθούν.

Όπως φαίνεται το κλίμα πόλωσης θα διατηρηθεί με τους δύο υποψηφίους να ανακοινώνουν πως είναι… νικητές. Ο Τραμπ εξ αρχής είχε καταφερθεί εναντίον της επιστολικής ψήφου, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να αμφισβητήσει πλέον και δυναμικά.

Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει:

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε σήμερα τη νίκη του επί του δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν.

«Ειλικρινά, πράγματι νικήσαμε», δήλωσε ο Τραμπ ενώπιον υποστηρικτών του στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα από μερικές αμφίρροπες πολιτείες, περιλαμβανομένων της Πενσιλβάνια, του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Τζόρτζια, εξακολουθούν να μην είναι σαφή και προβολές από μεγάλα δίκτυα και την Edison Research δείχνουν πως ο Τραμπ εξακολουθεί να υπολείπεται των 270 εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζεται για να επανεκλεγεί.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ακόμη, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, πως «μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων» προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα εκατομμυρίων υποστηρικτών του που τον ψήφισαν.

«Μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα» των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ, υποστήριξε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος στη δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ακόμη πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

To Top