ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Αμπραχαμιάν: «Οι Αρμένιοι της Θεσσαλονίκης αισθάνονταν τον Άρη σαν το σπίτι τους»

Ο Αρθούρος Αμπραχαμιάν είναι πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και γιος του θρύλου του Άρη, Βαχάκ Αμπραχαμιάν που συνέδεσε το όνομά του με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ομάδας ποδοσφαίρου.

“Ήταν φίλοι με τον Κλεάνθη (Βικελίδη) και μετά ήταν μαζί. Τον έχω γνωρίσει τον Κλεάνθη, ήταν εποχές που ήμασταν όλοι μαζί. Ο Κλεάνθης, ο Βελλιάδης πριν χαθεί και εκείνος”, είπε αρχικά ο κ. Αμπραχαμιάν στη διάρκεια του αφιερώματος του ΑΣ Άρης και πρόσθεσε: “Δεν έχω βιώματα από τον πατέρα μου ως ποδοσφαιριστή. Σταμάτησε να παίζει το 1949, έπαιζε από το 1930 ως το 1949. Εγώ γεννήθηκα το 1954. Έχω βιώματα γιατί το δεύτερο σπίτι μας ήταν ο Άρης”.

Ρωτήθηκε αν υπάρχει σύνδεση του Άρη με την αρμενική κοινότητα και απάντησε πως “σύνδεση υπάρχει γιατί όταν ήρθαμε εδώ μετά από τις σφαγές το 1915 και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ήρθε πολύς κόσμος στη Θεσσαλονίκη. Λίγοι από αυτούς, περίπου πέντε άτομα, ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι επειδή ήταν συνηθισμένοι από το αμερικανικό κολέγιο ασχολήθηκαν με το μπάσκετ, περίπου 11 άτομα, από το 19256 ως το 1934, ήταν οι Αρμένιοι στον Άρη. Τότε οι περισσότεροι Αρμένιοι έμεναν στο κέντρο, γύρω από τη ΧΑΝΘ, η Αγία Τριάδα, όλος ο κόσμος ήταν Αρειανοί”.

Για τους Αρμένιους της Θεσσαλονίκης “ήταν εύκολος και προσβάσιμος ο σύλλογος ο Άρης. Αισθάνονταν σαν το σπίτι τους τον Άρη εκείνη την εποχή. Ήταν ένα φιλικό σωματείο για μας και ο Άρης είχε από μας καλές εντυπώσεις”.

Καταλήγοντας τόνιε πως “ο Άρης είναι ο κόσμος του. Χωρίς τον κόσμο του δεν θα μπορούσε να είναι ο Άρης, αλλά και ο κόσμος εμπνέεται από τον Άρη, είναι η ιστορία του. Δεν είναι κάτι που ξεκινάει τώρα. Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και νομίζω ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει και θα πάει ακόμα καλύτερα. Ποτέ δεν παραιτείσαι, τον αγώνα για δικαίωση πάντα τον κυνηγάς”.

To Top