Ανάλυση PRESSARIS: Σκοράρει λιγότερο από κάθε άλλη ομάδα, τι και πως μπορεί να αλλάξει στη διακοπή

Δέκα ημέρες διακοπή έχει το πρωτάθλημα λόγω του τελικού κυπέλλου την Κυριακή και είναι μοναδική ευκαιρία για τον Βαγγέλη Αγγέλου να δουλέψει με τους παίκτες του σε ένα και μόνο κομμάτι του παιχνιδιού. Την επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Δεν είναι μόνο η παραγωγικότητα που προκαλεί προβληματισμό στον τεχνικό του Άρη, αλλά και όλα τα άλλα στοιχεία που συνθέτουν την επιθετική λειτουργία μιας ομάδας και θα πρέπει να παρουσιάσει το σύνολο του Αγγέλου βελτίωση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των παικτών πάντοτε.

Ο Άρης έχει την χειρότερη επίθεση μέχρι σήμερα. Σκοράρει 67,1 πόντους σε κάθε αγώνα με ποσοστό ευστοχίας 43% εντός παιδιάς (373/869). Είναι η χειρότερη επίδοση από τις 14 ομάδες στην Α1.

Το θέμα είναι πώς έχει την χειρότερη παραγωγικότητα; Ποιες είναι οι αιτίες; Πέρα από το ποσοστό ευστοχίας που θα πρέπει να βελτιωθεί, οι κίτρινοι θα πρέπει να βελτιωθούν σε συγκεκριμένους τομείς.

Αναλογία ασίστ – λαθών

Η σχέση ασίστ – λαθών είναι από τα βασικότερα στοιχεία της φιλοσοφίας του Αγγέλου. Το λέει και το ξαναλέει πως αυτή η αναλογία όσο βελτιώνεται, τόσο θα παίρνει αποτελέσματα η ομάδα μέσα στο γήπεδο. Είναι γεγονός πως υπάρχει βελτίωση, ειδικά από τον Δεκέμβριο και μετά και φυσικά μέσα στο 2013, ωστόσο… υπάρχει ακόμα δρόμος. Ο Άρης είναι 10ος στις ασίστ, αρκετά χαμηλά, με 189 τελικές πάσες, ήτοι 11,8 ανά παιχνίδι. Αντιθέτως, είναι 3ος στα λάθη, με 252 σε 16 αγώνες, ήτοι 15,7 μέσο όρο. Στο ξεκίνημα της χρονιάς αυτή η αναλογία ήταν… τραγική, τώρα πλέον “κλείνει” η ψαλίδα.

Επιθετικά ριμπάουντ

Πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της επιθετικής παραγωγικότητας παίζουν οι πόντοι μιας ομάδας από τις δεύτερες ευκαιρίες, από τα επιθετικά ριμπάουντ που παίρνει σε κάθε παιχνίδι. Οι κίτρινοι υστερούν. Είναι στην 12η θέση με 124 επιθετικά ριμπάουντ, δηλαδή ανανεώνουν περίπου 8 επιθέσεις τους σε κάθε παιχνίδι. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσο όρο ο Άρης σουτάρει 23/54 σουτ εντός παιδιάς, σημαίνει ότι έχει 31 άστοχα σουτ. Από αυτά μόνο σε οχτώ αμέσως μετά η μπάλα καταλήγει και πάλι σε κίτρινα χέρια…

Κλεψίματα

Με 104 κλεψίματα ο Άρης είναι στην 8η θέση. “Σκοτώνουν” οι κίτρινοι κάτι περισσότερο από έξι επιθέσεις των αντιπάλων τους και έχουν την ευκαιρία – τις περισσότερες φορές – για εύκολο καλάθι. Είναι επίδοση όχι άσχημη, αλλά όχι και καλή και θα πρέπει να βελτιωθεί, όμως αυτό σχετίζεται και με την αμυντική λειτουργία και έτσι συνδέονται άμυνα και επίθεση.

Συμπέρασμα

Όλα αυτά είναι στοιχεία που σαφώς και γνωρίζει πολύ καλά ο Αγγέλου και οι συνεργάτες του. Τα περισσότερο είναι βέβαιο ότι τα γνωρίζουν και οι παίκτες. Στην διακοπή των Χριστουγέννων η ομάδα δούλεψε πολύ και αυτό βγήκε στο παρκέ. Ακολούθησαν έξι αγώνες από τους οποίους ο Άρης κέρδισε τους τέσσερις και είναι… στενοχωρημένος γιατί ήρθε η απρόσμενη απώλεια στο ματς με τον Ίκαρο. Εφόσον διατηρηθεί η ίδια διάθεση στις προπονήσεις, είναι δεδομένο ότι αυτό το 10ήμερο μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την βελτίωση της ομάδας.

 

To Top