Ανακάλεσε τη διαταγή για τους μετανάστες ο Πανούσης

Σε ανάκληση της εντολής που προέβλεπε άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα προχώρησε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, ενώ ζήτησε και ένορκη διοικητική εξέταση για το ζήτημα.

Όπως είπε ο κ.Πανούσης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα που προέκυψε με τη διαταγή για τα κέντρα κράτησης και τους μετανάστες, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησε παραιτήσεις. «Εμφανίζεται ένα σημείωμα, ανακάλεσα τη διαταγή πρωί πρωί, διέταξα να γίνει ΕΔΕ και ο αρχηγός ζήτησε παραιτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το άκουσα χθες το βράδυ και έμεινα με το στόμα ανοιχτό» είπε ο κ. Πανούσης, ο οποίος έκανε λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης». Ο αναπληρωτής υπουργός στράφηκε κατά των ΜΜΕ, αλλά και κατά του ΣΚΑΪ που πρώτο παρουσίασε την επίμαχη διαταγή. «Οι άνθρωποι που έβγαλαν αυτή την είδηση δεν ήξεραν ότι θα δημιουργήσουν τετοιο πανικό; Ήταν αφελείς; Είναι δυνατόν να πληροφορείται κάποιος ένα έγγραφο χωρίς υπογραφή πολιτικού και να δημιουργείται κατάσταση πανικού; Είναι δεοντολογία αυτό; Είναι αφέλεια;», διερωτήθηκε.

«Εμφανίστηκα ότι ανοίγω τα κρατητήρια, τα κέντρα αλλοδαπών», είπε ο κ. Πανούσης, κατηγορώντας όσους αντέδρασαν έντονα ότι δεν του τηλεφώνησαν για να διασταυρώσουν την είδηση.

Όπως είπε ο υπουργός, «το περιεχόμενο της διαταγής μοιάζει να έχει νομική βάση αλλά δεν έχει πολιτική βάση Εμείς δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα».«Έχουμε ένα εσωτερικό διοικητικό θέμα, το οποίο το λύνουμε, θα δω πώς παρήχθη αυτό το έγγραφο. Δεν είχα καμία γνώση, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί ένας ταξίαρχος να βγάζει τέτοια διαταγή. Η αρχή της νομιμότητας και η ιεραρχία πρέπει να τηρούνται από τους Αξιωματικούς της ΕΛΑΣ αλλιώς φεύγουν» τόνισε.  Συμπλήρωσε, δε, πως ο αξιωματικός που υπέγραψε τη διαταγή ουσιαστικά «αυτοαποκεφαλίστηκε».

Ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη χαράξει τη μεταναστευτική της πολιτική και ότι δεν είναι κατανοητό πως βγήκε ένα τέτοιο έγγραφο δίχως να τηρηθεί η απαραίτητη διοικητική διαδικασία. Ξεκαθάρισε πως «η πολιτική απόφαση των δύο υπουργείων για το πως θα περάσουμε από το ένα σύστημα στο άλλο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα».

Ο κ. Πανούσης άφησε αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι προκαλεί εντύπωση η «αυτόματη αντίδρασή του» χωρίς να έχει εξακριβώσει την εγκυρότητα της είδησης».

Πηγή: voria.gr

To Top