Ανακοίνωση – καταγγελία του Πανιωνίου κατά της αστυνομίας για το ματς με τον Άρη

Η ΚΑΕ Πανιώνιος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλει την αστυνομία για τα γεγονότα, που ακολούθησαν του αγώνα με τον Άρη για τα πλέι οφ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η διοίκηση της ΚΑΕ Πανιώνιος και ο μεγαλομέτοχος της, κ. Ηλίας Λιανός, έχοντας πλήρη επίγνωση του σημαντικού έργου και της προσφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση της τάξης εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων, για πρώτη φορά στην πολύχρονη παρουσία τους στο χώρο της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης, βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλουν δημόσια και επώνυμα την στάση και τις αποφάσεις των επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, αμέσως μετά την λήξη του αγώνα καλαθοσφαίρισης μεταξύ της ομάδας μας και του Άρη στο Δημοτικό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης.

Συγκεκριμένα:

Κατά την διεξαγωγή του αγώνα σ’ ένα κατάμεστο από φιλάθλους γήπεδο δεν σημειώθηκε το παραμικρό περιστατικό αντιαθλητικής συμπεριφοράς.

Αψευδής απόδειξη το φύλλο αγώνα.

Μετά τη λήξη της αναμετρήσεως, αθλητές και παράγοντες της ομάδας του Πανιωνίου συνόδευσαν τους αθλητές και τους συνοδούς της αποστολής της αντιπάλου ομάδας μέχρι και την «φυσούνα» που οδηγεί στα αποδυτήρια, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενη αντίδραση κατά της αποστολής του Άρη από ελάχιστους, ανοήτως σκεπτόμενους και αντιδρούντες, που ατυχώς παρεισφρέουν στην κερκίδα των οπαδών.

Για τον ίδιο λόγο – την προστασία των αθλητών του Άρη – προσέτρεξε δίπλα στην «φυσούνα», στο κάτω μέρος της κερκίδας και ο μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου, ακολουθούμενος από μέλη της Διοικήσεως.

Το σύνολο των αθλητών και των μελών της αποστολής του Άρη αποχώρησε ομαλά από τον αγωνιστικό χώρο, χωρίς την παραμικρή διακινδύνευση οποιουδήποτε, με εξαίρεση κάποια πλαστικά μπουκάλια, που ρίχτηκαν στην εξωτερική πλευρά της «φυσούνας».

Την αμέσως επόμενη στιγμή και ενώ η αποστολή του Άρη είχε αποσυρθεί στα αποδυτήρια, προφανώς κατόπιν εντολής του υπευθύνου αξιωματούχου και παρά τις περί του αντιθέτου προσωπικές του διαβεβαιώσεις προς τον κ. Ηλία Λιανό,   εμφανίζεται ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ εντός του αγωνιστικού χώρου, όπου έχουν παραμείνει μόνο αθλητές του Πανιωνίου, προκειμένου να πανηγυρίσουν την νίκη της ομάδας τους.

Ερωτάται η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και ο επικεφαλής των παρισταμένων δυνάμεων της:

Ποιόν, αλήθεια, ήθελαν να προστατεύσουν με την παρουσία τους εντός του αγωνιστικού χώρου και στο συγκεκριμένο σημείο, εκείνη την χρονική στιγμή;

Τους αθλητές και την αποστολή του Άρη, που είχαν ήδη αποσυρθεί στα αποδυτήρια;

Τους αθλητές του Πανιωνίου από τους οπαδούς και φιλάθλους του Πανιωνίου, που τους αποθέωναν;

Μήπως τον κ. Ηλία Λιανό και τα μέλη της Διοικήσεως της ΚΑΕ, οι οποίοι παρέμεναν  εκεί και η παρουσία τους είχε ασφαλώς καταλυτικό ρόλο στην αυτοσυγκράτηση της πλειονότητας των οπαδών;

Έτσι, ενώ η κατάσταση στο σημείο αυτό των κερκίδων είχε ομαλοποιηθεί και την ίδια στιγμή οι αθλητές του Πανιωνίου είχαν συγκεντρωθεί στο μέσο του γηπέδου για να χαιρετίσουν τους φιλάθλους, η αδικαιολόγητη και ουδόλως επιβεβλημένη εμφάνιση των δυνάμεων των ΜΑΤ εντός του αγωνιστικού χώρου είχε ως επακόλουθο, όπως άριστα θα μπορούσε να προβλέψει και ο πλέον άσχετος με θέματα πρόληψης και καταστολής της βίας εντός των αγωνιστικών χώρων, να προκληθεί νέα αντίδραση από μερίδα οπαδών κατά της αστυνομικής δύναμης.

Η εν λόγω δύναμη του ΜΑΤ επιδίδεται σε μια άκρως «πρωτοποριακή» και όλως αντιεπαγγελματική επίδειξη δυναμισμού, επιστρέφοντας τα πλαστικά μπουκάλια αδιακρίτως στην κερκίδα και την ίδια στιγμή άνδρας των ΜΑΤ ψεκάζει με spray χημικών ουσιών τον κ. Ηλία Λιανό και τα μέλη της Διοικήσεως, που, εγκλωβισμένοι μεταξύ των ΜΑΤ και κάποιων οπαδών, με χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών τους, επιχειρούσαν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις εκατέρωθεν.

Η επίθεση των ΜΑΤ γενικεύεται.

Το πλήθος των αμετόχων, έντρομο, αποχωρεί κακήν κακώς από την κεντρική είσοδο του Γυμναστηρίου, καταδιωκόμενο από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες «επιχειρούν» πλέον εναντίον όλων και γυναικών, μικρών παιδιών και ηλικιωμένων.

Ακόμη και εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων του Γυμναστηρίου. Στους γειτονικούς δρόμους.

Μετά το τέλος της «επιχείρησης», κάποιοι από τους καταδιωκόμενους φιλάθλους θα επιστρέψουν, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο ιατρείο του γηπέδου.

Όφειλαν, κατά την αλάθητη κρίση των αρμοδίων της Αστυνομίας, να υποστούν τις συνέπειες του εγκλήματος που διέπραξαν. Αγόρασαν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν ένα αγώνα της ομάδας τους.

Γιατί πως αλλιώς αιτιολογείται η καταδίωξη και κατατρομοκράτηση της συντριπτικής πλειονότητας των φιλάθλων, η οποία αποδεδειγμένα υπήρξε αμέτοχη των επεισοδίων;

Ποιό αίσθημα απειλής και ανασφάλειας βίωσε ο άνδρας των ΜΑΤ στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, ώστε να τον ψεκάσει με χημικά;

Εκτός αν, οι χαρακτηριστικές χειρονομίες του κ. Λιανού προς κατευνασμό των οπαδών εκλήφθηκαν από τον έμπειρο σε καταστάσεις συμπλοκής αστυνομικό των ΜΑΤ, ως κινήσεις πολεμικής τέχνης…

Πώς η ρίψη περιορισμένου αριθμού πλαστικών μπουκαλιών κατά των ΜΑΤ παρέχει νόμιμο έρεισμα στους επικεφαλής των δυνάμεων, ώστε να δίνουν εντολή για γενικευμένη χρήση βίας;

Πως συμβαίνει ο Πανιώνιος, ενώ μέχρι πρόσφατα ( σχεδόν όλη την αγωνιστική περίοδο ) στο πειθαρχικό του μητρώο έχει καταγραφεί μία μόνο επίπληξη για υβριστικά συνθήματα, ξαφνικά να εμφανίζεται ως το μαύρο πρόβατο του Πρωταθλήματος;

Τέλος για ποιό λόγο η Αστυνομική Διεύθυνση ένιωσε την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τα όσα, κατά την κρίση της βεβαίως, συνέβησαν μετά τη λήξη του αγώνα, ενώ δεν το έχει πράξει ποτέ στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις;

Και φυσικά στην εκτενή ανακοίνωση της, εκτός των άλλων, αποσιωπάται η χρήση χημικών κατά του κ. Ηλία Λιανού, για λόγους αρκούντως διαφανείς.

Μήπως, εκ του αποτελέσματος πλέον, διαπιστώνεται έκδηλα πλημμελής εκτέλεση καθηκόντων εκ μέρους συγκεκριμένων – ασφαλώς, όχι όλων – υπευθύνων της Αστυνομίας   και εκ των υστέρων επιχειρείται η συγκάλυψη, μέσω άκρως επιβαρυντικών και αναντίστοιχων προς όσα πράγματι συνέβησαν ανακοινώσεων και εκθέσεων;

Η ΚΑΕ Πανιώνιος, ως οφείλει, θα πράξει ότι εκ του νόμου προβλέπεται για την προάσπιση των συμφερόντων της, αλλά και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που πράγματι ανήκουν, ανεξαρτήτως ιδιότητος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα συνεχίσει αταλάντευτα την συνεργασία της με την Ελληνική Αστυνομία και τους εντεταλμένους της, με αποκλειστικό γνώμονα την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των αγώνων».

 

To Top