ΑΝΑΛΥΣΗ: Η σημασία της παρουσίας των Κόλιμον, Πάσαλιτς, Καραποστόλου στο πικ εν ρολ

Η επιθετική φιλοσοφία του φετινού Άρη θα βασιστεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο πικ εν ρολ, τις συνεργασίες δηλαδή των περιφερειακών με τους κοντούς. Αυτό θα κάνει ο Άρης και γι’ αυτό απέκτησε τους συγκεκριμένους περιφερειακούς.

Ο Άρης με την παρουσία των Μοχάμεντ Πάσαλιτς και Σωτήρη Καραποστόλου εξαρχής έδειξε ότι θέλει να παίξει επιθετικά στηριζόμενος στο πικ εν ρολ και οι συγκεκριμένοι δύο το κάνουν πολύ καλά. Ο Κλιφ Κόλιμον έρχεται να προστεθεί σε αυτό το δίδυμο, γιατί όπως είπε ο προπονητής που τον είχε πέρσι στο Ίστερν Ουάσινγκτον, παίζει πολύ καλά το πικ εν ρολ.

Για να παίξει ένας περιφερειακός σωστά το πικ εν ρολ, πρέπει να μπορεί να κάνει σωστά συγκεκριμένα πράγματα. Το πρώτο είναι να έχει καλό περιφερειακό σουτ, το δεύτερο να έχει την ικανότητα διείσδυσης, το τρίτο να ξέρει πότε και που να πασάρει, γιατί πάντα μέσα από αυτές τις συνεργασίες δημιουργούνται κενά στην άμυνα.

Οι τρεις παίκτες που κατά κύριο λόγο θα καλύψουν τις δύο θέσεις της περιφέρειας αποκτήθηκαν βάσει αυτών των ικανοτήτων και ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Κοινό στοιχείο των Καραποστόλου, Πάσαλιτς και Κόλιμον είναι το καλό ποσοστό στα τρίποντα, απόδειξη ότι πρόκειται για σουτέρ που δεν μπορεί να μην υπολογίζει ο αντίπαλος.

Οι τρεις τους σούταραν πέρσι με 38% στα τρίποντα

Ο Καραποστόλου είχε πέρσι με την Καβάλα 54/150 τρίποντα, ποσοστό 36%. Ο Πάσαλιτς είχε πέρσι, επίσης με τη Καβάλα 47/101 τρίποντα, ποσοστό 47%. Ο Κόλιμον στο κολεγιακό πρωτάθλημα είχε πέρσι 66/183 τρίποντα, ποσοστό 36%. Στο σύνολο οι τρεις τους την περσινή χρονιά είχε 167/434 τρίποντα, ποσοστό που ξεπερνάει το 38%!

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τον Άρη φέτος διαπιστώνουν ότι ο Καραποστόλου και ο Πάσαλιτς είναι κυρίως παίκτες που μετά το πικ εν ρολ απειλούν με το περιφερειακό σουτ. Ο Κόλιμον έχει δείξει μέχρι στιγμής πως είναι εξαιρετικός στο να διεισδύσει στην ρακέτα ή στο να εκμεταλλευτεί το πικ εν ρολ για να σουτάρει από μέση απόσταση. Καλοί πασέρ είναι και οι τρεις.

Ο ρόλος του Χαρίση και των άλλων ψηλών

Ο Κώστας Χαρίσης έχει την εμπειρία ως ψηλός και… έτερος συνεργάτης στο πικ εν ρολ (ουσιαστικά είναι το σκριν του ψηλού στον κοντό και οι καταστάσεις που δημιουργούνται από εκεί και πέρα στο παρκέ) να “κόβει” καλά μέσα στην ρακέτα και να γίνεται αποδέκτης της μπάλας στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή. Κάπως έτσι πέτυχε 23 πόντους στο φιλικό του Άρη με την Λουκόιλ στη Σόφια, παιχνίδι που ο Άρης κέρδισε. Ο Ζήσης Σαρικόπουλος είναι πιο βαρύς από τον Χαρίση, θέλει περισσότερο να παίζει με την πλάτη στο καλάθι και σταδιακά αρχίζει να προσαρμόζει στο παιχνίδι του το πικ εν ρολ.

Πικ εν ρολ σε… παραλλαγή μπορεί να παίξει και ο Αντώνης Ασημακόπουλος και ο Οράιον Άουτερμπριτζ, μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει “κόψιμο” των συγκεκριμένων προς το καλάθι, αλλά ρολάρισμα προς τα έξω (πικ εν ποπ), ώστε να εκμεταλλευτεί η ομάδα το καλό περιφερειακό σουτ των δύο φόργουορντ.

 


To Top