Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα, ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σάββατο (video)

Μέτρα-ανάσα για τους πολίτες ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την εισήγηση των ειδικών για χαλάρωση του lockdown.

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αλλά και την πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από αυτό το Σάββατο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Ως προς τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμά τους, με πιθανότερη ημερομηνία την 12η Απριλίου για το άνοιγμα κάποιων τάξεων.

Oι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μόνον εφόσον συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

  • Να μην υπάρξει κοσμοσυρροή στους δρόμους
  • Να γίνονται rapid test στους εργαζόμενους δύο φορές την εβδομάδα
  • Να διατηρηθεί το ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, όπως ορίζει ο νόμος. Κατόπιν αυτών, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Χαρδαλιάς, «η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση των επιστημόνων προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων. Με δεδομένη την κούραση, το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων, και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτι».

Τα μέτρα χαλάρωσης του lockdown
Επιτρέπεται από Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με χρήση ενός κωδικού άπαξ για 3 ώρες. Ισχύει ο περιορισμός για έναν πελάτη ανά 25 τ.μ.

Επίσης, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται με αποστολή του κωδικού 6 στο 13033 η διαδημοτική μετακίνηση. Το μέτρο είναι πιλοτικό και θα αρθεί αν παρατηρηθεί κατάχρησή του ή εικόνες συνωστισμού. Η μετακίνηση αφορά τρία άτομα ή μία οικογένεια.

«Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση», τόνισαν οι κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς.

«Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά και «οι εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας».

Όσον αφορά τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά για τα σχολεία, επισήμανε ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου, με το άνοιγμα κάποιων τάξεων.

To Top