Ανοίγουν οι φάκελοι εξαγοράς του ΟΠΑΠ

Αποσφραγίζονται τη Δευτέρα οι δύο οικονομικές προσφορές που έχουν υποβληθεί για το 33% των μετοχών και του management του ΟΠΑΠ.

Το «πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτικοποίηση κρατικού οργανισμού αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα το Ταμείο Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόκειται για τον ΟΠΑΠ, ενδιαφέρον για τον οποίο έχουν δείξει εμπράκτως οι εταιρίες «Emma Delta» και «Third Point».

Και οι δύο «μνηστήρες» έχουν υποβάλει προσφορές για την εξαγορά του 33% των μετοχών και του management του ΟΠΑΠ. Ο λόγος για την «Emma Delta» του Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς και του ομίλου Μελισσανίδη, και η αμερικανική επενδυτική εταιρία «Third Point», μία εκ των οποίων θα αναλάβει τις τύχες του Οργανισμού.

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή αποτελεί η οικονομική προσφορά που έχουν κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και θα κρίνει ποια πρόταση είναι και η πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

«Emma Delta» και «Third Point» προκρίθηκαν στην τελική φάση της διαδικασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι προσφορές θα γίνουν, αυτομάτως, αποδεκτές.

Όπως εκτιμάται, οικονομική βάση θεωρείται το ποσό των 739 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 33% του ΟΠΑΠ, με βάση το κλείσιμο της μετοχής του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών την περασμένη Παρασκευή, 19 Απριλίου.

Όλα τα παραπάνω θα συνεκτιμήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα και αν κρίνει ικανοποιητική κάποια προσφορά θα δώσει το ΟΚ για την ολοκλήρωση της πρώτης σημαντικής αποκρατικοποίησης τα τελευταία χρόνια.

To Top