Αντίστροφη μέτρηση: Όλο το 2014 σε δύο βίντεο!

Για πρώτη φορά η ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia συγκέντρωσε σε ένα σχεδόν τρίλεπτο βίντεο όλα τα σημαντικά γεγονότα – σταθμούς που απασχόλησαν το παγκόσμιο κοινό. Με γνώμονα τις αναρτήσεις των χρηστών του διαδικτύου σε δεκάδες γλώσσες και χώρες του πλανήτη, συγκέντρωσε σε μερικά εναλλασσόμενα καρέ όλα αυτά που συγκλόνισαν, αναστάτωσαν, ενθουσίασαν ή συγκίνησαν τον κόσμο τη φετινή χρονιά.

Η εντυπωσιακή προσεδάφιση του διαστημικού σκάφους Ροζέτα στον κομήτη Γερασιμένκο που παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα, ο φονικός ιός του Έμπολα, οι μάχες στην Ουκρανία, το μυστήριο της εξαφάνισης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών, οι συμπλοκές στηΓάζα, αλλά και τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες και οι πανηγυρισμοί του Μουντιάλ είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που σφράγισαν τη χρονιά που πέρασε.

Γιατί στα στιγμιότυπα αυτού του wiki-video, δεν περιλαμβάνονται μόνο τα «μεγάλα» πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που έγιναν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και «άνοιξαν» τα δελτία ειδήσεων των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων. Θέματα ψυχαγωγίας, όπως τα Όσκαρ, με το θρίαμβο του «12 Χρόνια Σκλάβος», το «φαινόμενο» «Game of Thrones», που κατέκτησε το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό κοινό, η viral «μανία» με την καμπάνια «Ice Bucket Challenge» που παρέσυρε διασήμους, αλλά και κοινούς θνητούς, αλλά και οι απώλειες προσωπικοτήτων της μεγάλης οθόνης όπως ο Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν και ο Ρόμπιν Ουίλιαμς, έρχονται να προστεθούν κοντά σε γεγονότα όπως οι μεγάλες ευρωπαϊκές διαδηλώσεις κατά της ύφεσης, το «καζάνι που βράζει» ακόμα στο Μιζούρι των ΗΠΑ και την ιστορική συμφωνία Ομπάμα – Κάστρο.

Γεγονότα μικρά ή μεγάλα, που συγκέντρωσαν τόσες αναρτήσεις και αναζητήσεις στις σελίδες της Wikipedia, ώστε να βρίσκουν θέση ανάμεσα σε όσα θα θυμόμαστε από το 2014 που εκπνέει.

Από την πλευρά του το Facebook, σε μια σύντομη βιντεο-ανασκόπηση γεμάτη συναισθήματα, ανακαλεί στη μνήμη μας στιγμές που έκαναν τον κόσμο να συγκινηθεί, «προκλήσεις» και «θριάμβους» που ενώνουν τους χρήστες της πλατφόρμας με πολλά like, comments ή share. Τα γεγονότα που πρωταγωνίστησαν στις προτιμήσεις των «σχολιαστών» του πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης έρχονται μέσα από το ακόλουθο βίντεο να προστεθούν στις επίσημες ανασκοπήσεις της χρονιάς. Facebook « is feeling nostalgic…»

To Top