ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Αντί για τον Άρη στην… Εθνική Κατάρ!

O Iσπανός Κάσες, απέρριψε την πρόταση του Άρη κι επέλεξε να υπογράψει στην Έουπεν, ομάδα Β΄Εθνικής Βελγίου. Γιατί επέλεξε να πάει σε μια μικρή ομάδα του Βελγίου και να μην μείνει στην Ελλάδα; Ψάχνοντας λίγο παραπάνω, ανακαλύψαμε μια μοναδική ιστορία, που σε λίγα χρόνια θα την βρούμε μπροστά μας!

Η Έουπεν δεν είναι τίποτα άλλο, από μια ομάδα η οποία ετοιμάζει στην Εθνική Κατάρ, για το Μουντιάλ του 2022, που θα γίνει στο Εμιράτο! Η ιστορία, είναι πραγματικά καταπληκτική…

Το 2012 η Aspire Zone Foundation, εταιρία του κράτους του Κατάρ, που εμπλέκεται και στην ιδιοκτησία της ΠΑΡΙ ΣΖ, πήρε για 10 χρόνια την Έουπεν, που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, για να φέρει εις πέρας ένα μακρόπνοο σχέδιο. Μέσω αυτής της ομάδας, το Κατάρ θέλει να φτιάξει μια Εθνική ομάδα που στο Μουντιάλ του 2022 θα περάσει τουλάχιστο τη φάση των ομίλων!

Πρόσφατα έγινε στο Κατάρ το Μουντιάλ του χάντμπολ και το Κατάρ έφτασε μέχρι τον τελικό, τον οποίο έχασε από την Γαλλία. Σχεδόν όλοι οι παίκτες του, ήταν ξένοι, που για ένα τσουβάλι δολάρια άλλαξαν υπηκοότητα.

Στο χαντμπολ είναι εύκολο να παίξει κανείς σε άλλη Εθνική, αρκεί να μην έχει συμμετοχή επί 3 χρόνια με την Εθνική της χώρας του.

Στο ποδόσφαιρο οι κανονισμοί είναι διαφορετικοί και το Κατάρ ξεκίνησε από τώρα την προετοιμασία του, αφού μόνο με τους ντόπιους, είναι αδύνατον να δημιουργήσει ομάδα ανταγωνιστική.

Πως λειτουργεί το πρότζεκτ

Περίπου 1.500 σκάουτερ(!) αλωνίζουν την Αφρική ψάχνοντας τους καλύτερους νεαρούς παίκτες για το Κατάρ.

Κάθε χρόνο οι σκάουτερ του Κατάρ παρακολουθούν 600.000 νεαρούς Αφρικάνους, απ΄ αυτούς επιλέγονται οι 20, οι οποίοι πηγαίνουν στο Ντακάρ της Σενεγάλης για να εκπαιδευτούν στην Aspire Academy.

Οι καλύτεροι απ΄ αυτούς τους νεαρούς, πηγαίνουν κάθε χρόνο στο Βέλγιο για να παίξουν στην Έουπεν.

Αν δει κανείς το ρόστερ της Έουπεν σήμερα, θα διαπιστώσει ότι σ΄ αυτό υπάρχουν 8 νεαροί παίκτες από το Κατάρ (18-19 χρονών), που επιλέχτηκαν και στάλθηκαν εκεί για να εκπαιδευτούν, περίπου 15 Αφρικάνοι 18-20 χρονών και κάποιοι έμπειροι παίκτες, που βοηθούν να δημιουργηθεί ομάδα, όπως ο Κάσες και κάποιοι άλλοι Ισπανοί.

Οι Καταριανοί έχουν ανοίξει δίαυλο με Ισπανούς, άλλωστε το τεχνικό τημ, το οποίο το πήραν στην Έουπεν το 2012, όταν πήραν την ομάδα, είναι Ισπανοί, με προϋπηρεσία στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα.

Το Κατάρ, λοιπόν, επιλέγει νεαρούς Αφρικάνους, που δεν έχουν παίξει σε άλλη Εθνική, θα τους εκπαιδεύει στην Έουπεν, ελπίζοντας ότι θα εξελιχτούν σε πολύ καλούς παίκτες, θα τους δώσει την υπηκοότητα κι όταν έρθει η ώρα, θα στελεχώσουν την Εθνική, που θα παίξει στο Μουντιάλ του 2022. Όλοι αυτοί οι παίκτες, που “δουλεύονται” τώρα, το 2022 θα είναι γύρω στα 27 με 30, και θα είναι οι διεθνείς του Κατάρ…

Ένα άλλο μέρος του σχεδίου, είναι η αγορά από ομάδες του Κατάρ, των καλών ταλαντούχων παικτών, όπως για παράδειγμα ο Βέλγος, Πολ Μποκού. Αν και θα μπορούσε να παίξει σε καλές ομάδες της Ευρώπης, στα 22 του χρόνια υπέγραψε στην Αλ Αράμπι του Κατάρ. Δεν έπαιξε φυσικά εκεί, δόθηκε δανεικός στην ιταλική Κάλιαρι.

Μ΄ αυτό τον τρόπο, οι Καταριανοί ελπίζουν ότι θα ελεγχουν αυτούς τους παίκτες, ότι δεν θα παίξουν στην Εθνικής της χώρας τους, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι για το δικό τους Μουντιάλ.

Πηγή: thessports.gr

To Top