ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Αντρέ Γκρέι: Από τις «κακές παρέες» πρότυπο για τους νέους

Η ιστορία Αντρέ Γκρέι, του 31χρονου φορ θα έπρεπε να διδάσκεται για το πώς κανείς μπορεί να αλλάξει μια ζωή που μοιάζει να ‘χει πάρει τον εντελώς λάθος δρόμο.

Ο Τζαμαϊκανός που βρίσκεται ψηλά στην λίστα τους Άρη, έχει στα 31 του χρόνια ζήσει τόσα πολλά, που η ζωή του θα μπορούσε να γίνει ακόμη και βιβλίο.

Μεγάλωσε χωρίς πατρική φιγούρα στο πλάι του, ο παππούς του τον έσπρωξε προς το ποδόσφαιρο, ελπίζοντας πως μέσω του αθλητισμού θα γλίτωνε από τις κακές παρέες. Όμως ο Γκρέι ο πρεσβύτερος έφυγε από τη ζωή όταν ο εγγονός του ήταν 13 ετών. Κάτι που κλόνισε τον ήδη εύθραυστο ψυχισμό του Αντρέ.

Λίγο μετά η Γουλβς τον έδιωξε από τις Ακαδημίες της. Θεωρούταν περισσότερο μπελάς, παρά ταλέντο. Είχε μπλέξει σε ολισθηρό μονοπάτι. Έκανε λάθος επιλογές, εμπιστευόταν λάθος άτομα. Μια ουλή στο πρόσωπο θα μείνει πάντα εκεί να του θυμίζει τον καυγά στον οποίο ενεπλάκη έξω από ένα μπαρ, τα Χριστούγεννα του 2011. Με την «παλιοπαρέα». Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το μαχαίρι τον βρήκε στο μάγουλο. Λίγα εκατοστά πιο πέρα και θα ήταν μοιραίο. Αυτό το σκηνικό, λειτούργησε σαν ξυπνητήρι.

Άρχισε λοιπόν να δουλεύει σκληρά. Στο γήπεδο, στο γυμναστήριο. Έπαιζε τότε στην άσημη Χίνκλεϊ. Σε ένα ματς Κυπέλλου τον εντόπισε η Λούτον κι αυτό ήταν. Η ιστορία είχε μόλις πάρει μια εντελώς νέα τροπή. Μέσα σε έξι χρόνια, θα βρισκόταν από την ανωνυμία των ερασιτεχνικών κατηγοριών να κάνει μεταγραφή 20,5 εκατ. ευρώ στην Premier League.

Η οικογένεια και το Black Live Matters

Ο Γκρέι  είναι στα 31 του ένας ώριμος άνθρωπος που αγαπάει να περνάει χρόνο με τη σύζυγο του, την τραγουδίστρια Λέι-Αν Πίνοκ και τα ενός έτους δίδυμά τους. Καλλιεργημένος με βάθος σκέψης και ανήσυχο πνεύμα. Στα 21 του ήταν ένας αλαφρόμυαλος τύπος που έκανε ομοφοβικά τουίτ. Όταν έγινε διάσημος και άρχισαν να ξεψαχνίζουν το παρελθόν του και τιμωρήθηκε μάλιστα γι’ αυτό.

Δέκα χρόνια μετά, είναι σαν άλλος άνθρωπος. Στην Αγγλία ή στην Τζαμάικα, τη χώρα καταγωγής του, από το Μάρτιο του 2021 την εκπροσωπεί σε Εθνικό επίπεδο. Πολιτικά ενεργός, παλεύει κατά της αστυνομικής βίας και κατά του ρατσισμού. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον συγκλόνισε. Αποφάσισε πως δεν μπορούσε να μείνει σιωπηλός. Έγινε ζωηρό μέλος του Black Lives Matter.

Κι έκανε τότε το τατουάζ-έργο τέχνης. Επί 72 ώρες έκανε υπομονή για να ολοκληρωθεί. Ολη η πλάτη του είναι καλυμμένη με τατουάζ από προσωπογραφίες απ’ αυτές τις εμβληματικές φιγούρες της ιστορίας των μαύρων: Μάλκομ Χ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Νέλσον Μαντέλα, Μάρκους Γκάρβεϊ, Ρόζα Παρκς, Χιούι Νιούτον, Μαύροι Πάνθηρες, Μοχάμεντ Αλι, Μπόμπ Μάρλεϊ, Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος.

 

To Top