ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Αν τον αφήσουν…γίνεται ζημιAΡΗΣ

Ο Άρης ρίχνεται στη  μάχη κόντρα στον Προμηθέα για την 6η αγωνιστική της Stoiximan Basket League (6/11 20:00 «ΔΑΚ Τόφαλος») έχοντας την εμπειρία να κάνει την ζημιά.

Η φετινή χρονιά για τον Άρη μοιάζει, μέχρι στιγμής, να απέχει αρκετά από τις προηγούμενες δύο σεζόν. Τουλάχιστον στο αγωνιστικό κομμάτι, γιατί εξωαγωνιστικά οι παθογένειες του παρελθόντος αλλά και η σαθρή κατάσταση του ελληνικού μπάσκετ φαίνεται να οδηγούν την ομάδα σε παρόμοιες ή και χειρότερες συνθήκες από αυτές των προηγούμενων ετών.

Το ρόστερ του κόουτς Καστρίτη φτιάχτηκε από ένα κράμα ταλαντούχων, αθλητικών, αλλά και άπειρων, παιχτών που, είτε βρίσκονται στην καλή τους μέρα είτε όχι, θα καταθέσουν στο παρκέ όλες τους τις δυνάμεις διεκδικώντας επί ίσοις όροις την έκβαση του αποτελέσματος.

Αυτό δεν ήρθε με τον Ιωνικό (2η αγωνιστική 93-83) και τον Κολοσσό (3η αγωνιστική 81-85), ομάδες δηλαδή που σε πρώτη ανάγνωση έχουν τους ίδιους στόχους με τους κιτρινόμαυρους. Όμως η απόδοση και το αποτέλεσμα με ομάδες που, θεωρητικά πάντα, ήταν φαβορί, αποδεικνύουν τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τον φετινό Άρη «ζημιάρη», ειδικά όταν ο αντίπαλος βρίσκεται σε μια τεταμένη κατάσταση.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νικηφόρα μονομαχία της 1ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι του κόουτς Πρίφτη έδειχναν από τα φιλικά ακόμα να έχουν χτυπητές αδυναμίες στο ρόστερ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα κόντρα στην Μονακό (75-63). Το ματς του Αλεξανδρείου εξελίχθηκε σε ένα «ροντέο», με τους παίχτες του Άρη να εκμεταλλεύονται τη νωθρότητα και τον προβληματισμό του αντιπάλου και εν τέλει να πετυχαίνουν μια σπουδαία νίκη (81-71), που θεωρητικά ελάχιστες ομάδες θα πετύχουν φέτος.

Παρόμοια προσέγγιση δέχεται και το εκτός έδρας ματς κόντρα στην ΑΕΚ (4η αγωνιστική). Οι κιτρινόμαυροι της Αθήνας ενώ έμοιαζαν το καλοκαίρι να βρίσκονται σε μια διαδικασία αναγέννησης, έχοντας νέο προπονητή, ποιοτικό ρόστερ και δικό τους γήπεδο, εμφανίστηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς με τα «χίλια κακά της μοίρας» να τους κυνηγάνε. Σοβαρές ελλείψεις στην στελέχωση του ρόστερ, απογοητευτικές εμφανίσεις σε φιλικά και επίσημα, ban που επιστρέφουν ως «λερναία ύδρα» και φυσικά, σαν να μην έφταναν όλο τα άλλα, το γήπεδο παρουσίασε σοβαρές ζημιές που κατέστησαν τον χώρο ακατάλληλο για την διεξαγωγή παιχνιδιών.

Επίσης το ρεκόρ 1-2 στην Stoiximan Basket League και το 0-2 στο Basketball Champions League έκανε ακόμη πιο πιεστική την κατάσταση για την ομάδα του κόουτς Δέδα, με τον Άρη να αναγνωρίζει το γεγονός αυτό και να μπαίνει από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης με στόχο το πάθος και την ενέργεια σε κάθε κατοχή. Η ομάδα του Καστρίτη πέτυχε στην τακτική της και αν δεν ήταν οι διαιτητές του ματς κ.Κορομηλάς, κ.Τζιοπάνος και κ.Ανδρικόπουλος να «βγάλουνε τα κάστανα από την φωτιά» για τους γηπεδούχους (64-63), ο «Αυτοκράτορας» θα είχε ήδη ένα σπουδαίο διπλό.

Υπό αυτές τις συνθήκες μοιάζει και η σαββατιάτικη εκτός έδρας αποστολή στην Πάτρα για την 5η αγωνιστική.

Ο Προμηθέας επέλεξε το καλοκαίρι να εμπιστευθεί τις τύχες του πάγκου στον πολύπειρο και επιτυχημένο Ισπανό προπονητή Λουίς Κασιμίρο, αλλάζοντας αρκετά πρόσωπα του ρόστερ κυρίως στις θέσεις των ξένων. Και αν στο ελληνικό πρωτάθλημα οι Πατρινοί δεν έχουν πληρώσει σημαντικά την περίοδο προσαρμογής στα νέα προπονητικά δεδομένα, έχοντας ρεκόρ 4-1, στην Ευρώπη και το Eurocup η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Ρεκόρ 0-3 με κάκιστη απόδοση, αρκετές έντονες στιγμές στον πάγκο και δυσαρέσκεια σε όλα τα επίπεδα, με τον Κασιμίρο να αποτελεί ήδη παρελθόν  και την συμφωνία με τον Ηλία Ζούρο να είναι ειλημμένη.

Αυτή την συγκυρία θέλει να εκμεταλλευθεί ο Άρης στηριζόμενος στα αγωνιστικά στοιχεία που τον διακρίνουν (πάθος-ένταση-συγκέντρωση). Εφόσον οι παίχτες του κόουτς Καστρίτη παραμείνουν αφοσιωμένοι στον στόχο, βρίσκονται στην καλή τους μέρα, αλλά αν δεν αντιμετωπίσουν τα γνωστά «γκρι προβλήματα», ο Άρης μπορεί να κάνει την μεγάλη ζημιά που θα σημαίνει προφανώς εξελίξεις για τον Προμηθέα.

 

Σάββατο 6/11 20:00 στο «ΔΑΚ Τόφαλος», μείνετε συντονισμένοι στο «ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ» του pressaris.gr για την εξέλιξη του αγώνα Προμηθέας-Άρης.

To Top