Απίστευτη αποκάλυψη: αρνητική εισήγηση εισαγγελέα για άδεια οπλοφορίας στον Σαββίδη!

Απίστευτη αποκάλυψη: αρνητική ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα για να δοθεί άδεια οπλοφορίας στον Σαββίδη! Οι μάσκες πέφτουν καθημερινά… Εισαγγελική έρευνα για την ολιγωρία των αστυνομικών. Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ από το vice.com:

“Έντονο παρασκήνιο αποκαλύπτεται αναφορικά με όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας, πριν και μετά την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο. Από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παραγγέλθηκε νωρίτερα σήμερα έρευνα για τις ευθύνες των αστυνομικών που βρίσκονταν στο τερέν, αλλά δεν συνέλαβαν τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ ή οποινδήποτε άλλον, παρά τις εντολές της αθλητικής εισαγγελέως, που ήταν παρούσα. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά το περασμένο καλοκαίρι στο αίτημα Σαββίδη για την άδεια οπλοφορίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του VICE, η αθλητική εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Λιάσου, βρέθηκε από νωρίς την Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας. Στις 19:15, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, φέρεται να επικοινωνεί με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, ακόμη και μια χαρτοπετσέτα να πέσει στο γήπεδο». Το παιχνίδι ξεκινά στις 19:30 και η επίμαχη φάση του γκολ, που το τίναξε στον αέρα, συμβαίνει στο 89o λεπτό, δηλαδή στις 21:30. Αμέσως μετά, ο Ιβάν Σαββίδης εισβάλει στο τερέν, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση. Μαζί του στο γήπεδο μπαίνουν σωματοφύλακες και ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ, καθώς και παράγοντες της ΑΕΚ. Στον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται ένστολοι αστυνομικοί και μια διμοιρία των ΜΑΤ, ωστόσο δεν γίνεται καμία σύλληψη.

Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι στις 22:40, δηλαδή 70 λεπτά αργότερα κι ενώ έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο φωτογραφίες ειδησεογραφικών πρακτορείων στις οποίες διακρίνεται ότι ο Σαββίδης οπλοφορεί, η αθλητική εισαγγελέας επικοινωνεί εκ νέου με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρο Τσόγκα, επιβεβαιώνοντας ότι η εντολή της για συλλήψεις έχει προωθηθεί στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Στις 22:45 ο Σαββίδης φεύγει από τα αποδυτήρια, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστη η ακριβής ώρα που αναχωρεί από το γήπεδο. Οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν «πρακτική αδυναμία» για τη σύλληψη του προέδρου της ομάδας, μάλιστα αποκαλύπτεται ότι στην ερώτηση γιατί δεν γίνονται συλλήψεις, φέρεται να απάντησαν: «Υπάρχουν 30.000 οπαδοί στις κερκίδες, θέλετε να καεί η πόλη;». Από την αρχή ως το τέλος του επεισοδίου, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στο τερέν, στις κερκίδες της Τούμπας δεν έγινε το παραμικρό. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο, η παράνομη είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και η κατοχή αντικειμένου από το οποίο μπορεί να προκληθεί βλάβη, είναι αυτόφωρα αδικήματα και για την επέμβαση της αστυνομίας δεν χρειάζεται καμία ειδική εντολή.

Το πρωί της Δευτέρας γίνεται γνωστό ότι ο Ιβάν Σαββίδης αναζητείται στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, το ίδιο και όσοι μπήκαν μαζί του στον χορτάρι της Τούμπας. Μέχρι τη λήξη του Αυτοφώρου, δεν εντοπίζεται, το ίδιο και ο αστυνομικός, που βρίσκεται αποσπασμένος για την προσωπική του φύλαξη. Το πρωί της Τρίτης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Τσόγκας παραγγέλνει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Στο διαβιβαστικό της εντολής επισυνάπτονται δημοσιεύματα αθλητικών ιστοσελίδων, καθώς και πέντε φωτογραφίες. Ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί η ευθύνη των αστυνομικών που δεν παρενέβησαν, καθώς επίσης να ληφθούν καταθέσεις από παράγοντες της ΑΕΚ, που κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν απειλές. Επίσης, ζητείται να εξεταστεί το φύλλο αγώνα, οι εκθέσεις των παρατηρητών και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, να ελεγχθεί η επιρροή της οπλοφορίας στη συμπεριφορά των διαιτητών. Η προκαταρκτική εξέταση θα συσχετιστεί με την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Το πειθαρχικό κομμάτι (τυχόν τιμωρία του Σαββίδη ή του ΠΑΟΚ) αφορά ξεχωριστό κομμάτι των αρμόδιων αθλητικών οργάνων.

Την ίδια στιγμή, παρασκήνιο υπάρχει και αναφορικά με την άδεια οπλοφορίας του Ιβάν Σαββίδη. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ είχε καταθέσει σχετική αίτηση το καλοκαίρι του 2017 – για απόκτηση άδειας, όχι ανανέωση. Για την έγκρισή της απαιτείται η θετική εισήγηση της αστυνομίας και ενός ψυχολόγου, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία η γνωμάτευση του εισαγγελέα ζητείται μεν, αλλά δεν είναι δεσμευτική. Η αστυνομία ζήτησε στις 7 Αυγούστου 2017 την άποψη του εισαγγελέα. Στις 17 Αυγούστου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας απάντησε γραπτώς στην Κρατική Ασφάλεια/Τμήμα Όπλων ότι η εισήγησή του είναι αρνητική. Το σκεπτικό ήταν ότι «δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι προς τούτο», κι αυτό διότι ο Σαββίδης έχει ήδη ιδιωτική φρουρά”.

To Top