Απίστευτη ομολογία στην ΕΠΟ: “Oι ποινές αδειοδότησης οδήγησαν τις ΠΑΕ σε πτώχευση! Θύμα και ο Άρης”!

Τα τελευταία χρόνια η ΕΠΟ αποφάσισε να υπάρχουν ποινές και περιορισμοί για τις ΠΑΕ League που δεν καταφέρνουν να πάρουν αδειοδότηση.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν και ο Άρης. Οι κίτρινοι “πλήρωσαν” τα δικά τους τραγικά λάθη των τελευταίων χρόνων, αλλά και το καθεστώς ασφυξίας που τους επιβλήθηκε με την πτώχευση. Η τραγική ειρωνία ότι μερικούς μήνες μετά, ο ίδιος ο υπεύθυνος αδειοδότησης της ΕΠΟ ομολογεί ότι το σύστημα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, ενώ μέσα στα… θύματα παραδέχθηκε ότι ήταν και ο Άρης!

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Soccerplus.gr: “Στο προηγούμενο ΔΣ συζητήθηκαν ανάλογα μέτρα για τις ΠΑΕ της Super League  η οποία παρότι περιλαμβάνει τις πιο εύρωστες οικονομικά ομάδες, λόγω του τηλεοπτικού συμβολαίου, αντιμετωπίζει φέτος τα μεγαλύτερα προβλήματα με τη Νίκη Βόλου να έχει εγκαταλείψει το πρωτάθλημα τον ΟΦΗ να παραπαίει και τον Πανιώνιο να προβληματίζει.

Ο υπεύθυνος του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ Γ. Δημητρίου ανέπτυξε το σχέδιο του αποδομώντας τις βολικές ποινές που έχει καθιερώσει η σύμπραξη ΕΠΟ – Super League και είναι κυρίως ο περιορισμός μεταγραφών για ποδοσφαιριστές άνω των 24 ετών και η παρακράτηση του 20% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ο κ. Δημητρίου πρότεινε σχέδιο επιτήρησης και για τις ΠΑΕ της Super League με ποινές όπως η αφαίρεση βαθμών και ο υποβιβασμός για όσους συστηματικά υποτροπιάζουν, που όμως δεν έγινε δεκτό, έπειτα από αντιδράσεις των εκπροσώπων της Super League, παρότι φέρεται να υπερψηφίστηκε.

Επίσης ο κ. Δημητρίου δε δίστασε να χαρακτηρίσει το υπάρχον σύστημα αδειοδότησης όσον αφορά στις ποινές που το συνοδεύουν αναποτελεσματικό προσθέτοντας ότι οδήγησε τις ΠΑΕ σε πτώχευση!”

Σε άλλο σημείο αναφέρεται η ομιλία του Δημητρίου, όπου μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

“Η εισήγηση του Τμήματος Αδειοδότησης αναφορικά με τις ποινές οι οποίες θα εφαρμοστούν στην τρέχουσα διαδικασία γιατί σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε της Super League τα κριτήρια παραμένουν ίδια και η ποινή βέβαια παραμένει στα ίδια πλαίσια, η θέση η δική μας είναι η εξής: ότι η ποινή αυτή ισχύει για τα τελευταία 2-3 χρόνια και έχει αποδειχτεί ότι είναι αναποτελεσματική και μάλιστα βαίνει εις βάρος κατ’ ουσία των ΠΑΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια οι ΠΑΕ ΑΕΚ, Λάρισα, Δόξα Δράμας, Πανσερραϊκός, Άρης, Πανιώνιος, ΟΦΗ και άλλες από την Super League έχουν χρεοκοπήσει, όπερ σημαίνει ότι αυτή η ποινή όχι μόνο δεν έκανε καλό στις ΠΑΕ, αλλά τις οδήγησε σε οριστική πτώχευση. Δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα χρέη τα οποία συνέχιζαν να αυξάνονται αντί να σταθεροποιούνται ή ακόμα καλύτερα να μειώνονται με αποτέλεσμα να πτωχεύσουν. Κατ’ επέκταση με βάση αυτό ότι η ποινή αυτή δεν είχε το αποτέλεσμα το οποίο θα περιμέναμε – να θυμίσω ότι όταν είχε συζητηθεί για πρώτη φορά αυτή η ποινή… η ποινή ήταν ότι μπορούν να κάνουν όσες μετεγγραφές γηγενών ποδοσφαιριστών κάτω των 24, 3 αλλοδαπών άνω των 24 για την μετεγγραφική περίοδο του καλοκαιριού και άλλη 1 τον Ιανουάριο.
Ουσιαστικά μπορούσαν να κάνουν όσες μετεγγραφές θέλουνε γιατί αν βάλετε τον όγκο αυτών των μετεγγραφών, είναι σαν να κάνουν όσες θέλουνε.

Ουσιαστικά πόσους παίκτες θα πάρει μια ΠΑΕ μέσα σε μία μετεγγραφική περίοδο; Όταν το είχαμε προτείνει αυτό πριν από τρία χρόνια ήταν αμέσως μετά από την περίοδο που ίσχυε η ποινή του υποβιβασμού με τις γνωστές ιστορίες τότε και επειδή υπήρχε ο κίνδυνος 7 με 8 ΠΑΕ να υποβιβαστούν είχε επιλεγεί αυτή ή να μου επιτραπεί να πω λύση προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να υποβιβαστούν 7 και 8 ΠΑΕ. Στην πράξη όμως όπως είπα τελικά αυτή η ποινή δεν λειτούργησε θετικά για τις ΠΑΕ, αλλά είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα”.

Τέλος αναφέρει την νέα του πρόταση:

“Αυτό λοιπόν που προτείνουμε εμείς φέτος είναι να φύγουνε όλες οι δικλείδες αναφορικά με τις μετεγγραφές, δηλαδή να απελευθερωθούν οι μετεγγραφές, να μπορούν να πάρουν οι ΠΑΕ όσους θέλουν ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως ηλικίας ώστε να μην έχουμε και αυτά τα προβλήματα, κάτω των 24, άνω των 24, με τα εξής δύο σημαντικά στοιχεία: αυτοί να είναι Έλληνες ποδοσφαιριστές, υποχρεωτικά θα αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα, στην εντεκάδα κάθε Κυριακή, 7 Έλληνες ποδοσφαιριστές ώστε να τονωθεί και το ελληνικό στοιχείο που κατά την δική μας άποψη θα έχει πολλαπλά οφέλη είτε για μεταπωλητική αξία συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών είτε να περιοριστούνε τα κόστη ακόμα και για το ενδιαφέρον το οποίο θα δείξει το φίλαθλο κοινό, είναι προσωπική μου εκτίμηση, ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον μια ομάδα που βασίζεται σε Έλληνες ποδοσφαιριστές από μία ομάδα που βασίζεται σε καραβιές ξένων και την ίδια στιγμή, το πιο σημαντικό, είναι ότι εφόσον επιλεγεί αυτό θα υπάρχει επιτήρηση των ΠΑΕ, δηλαδή από την στιγμή που μια ΠΑΕ δεν θα λάβει την άδεια, θα μπορεί να πάρει όσους Έλληνες θέλει, όχι αλλοδαπούς, δεν θα μπορεί να ανανεώνει αλλοδαπούς, δεν θα μπορεί να παίρνει αλλοδαπούς, και θα έχει, όπως είπαμε, 7 Έλληνες κάθε Κυριακή στην ενδεκάδα, αν βγαίνει Έλληνας θα μπαίνει Έλληνας, αν βγαίνει ξένος θα μπαίνει ξένος…

Η επιτήρηση

Τα προτεινόμενα σχέδια είναι δύο: Το ένα αφορά τους προϋπολογισμούς, δηλαδή οι ΠΑΕ υποβάλλουν προϋπολογισμούς ούτως ή άλλως στο Τμήμα Αδειοδότησης, μιλάμε πάντα βέβαια για τις ΠΑΕ οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, και υποβάλλουν αυτούς τους προϋπολογισμούς ώστε να αποδείξουν ότι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Αυτοί οι προϋπολογισμοί πάντα είναι προς μια θετική κατεύθυνση, δηλαδή προϋπολογισμοί ελλειμματικοί ούτως ή άλλως δεν γίνονται δεκτοί και δεν μπορούν να περάσουν. Άρα έχουμε να κάνουμε με προϋπολογισμούς οι οποίοι δείχνουν μια τάση βελτίωσης. Η επιτήρηση λοιπόν θα έχει να κάνει με το αν αυτοί οι προϋπολογισμοί τηρούνται και πηγαίνουμε προς μια διαδικασία σταθεροποίησης και ενδεχομένως εξυγίανσης. Αυτή είναι η μία μορφή επιτήρησης.

Η δεύτερη μορφή επιτήρησης η οποία είναι πιο ελαστική, αλλά και πάλι με συγκεκριμένα οφέλη, εφόσον θα απελευθερωθούν οι μετεγγραφές και θα μπορούν να πάρουν όσους Έλληνες επιθυμούν, την ίδια στιγμή όμως ανά τρίμηνο θα ελέγχεται εάν και κατά πόσον οι ποδοσφαιριστές και οι εργαζόμενοι της ΠΑΕ όπως και άλλες υποχρεώσεις σε ΙΚΑ, εφορία και προς άλλες ομάδες πληρώνονται δηλαδή ναι μεν παίρνεις όσους θέλεις, αλλά θα πρέπει ανά τρίμηνο να αποδεικνύεις ότι όλοι αυτοί πληρώνονται. Οπότε εκεί πέρα θα υπάρχει και ένα μερίδιο ευθύνης στις ΠΑΕ να τηρήσουν αυτά τα οποία έχουν σχεδιάσει παίρνοντας 2, 3, 5, 6, 7 ή όσους ποδοσφαιριστές.

Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα βέβαια της επιτήρησης προβλέπονται και ποινές. Κατά την δική μας άποψη οι ποινές αυτές έχουν χαρακτήρα κινήτρου. Δεν τις θεωρούμε ως τιμωρία, αλλά αντίθετα ως ένα κίνητρο ώστε να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να μην συσσωρεύονται κατά τον τρόπο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια τα χρέη και οδηγούνται στην διάλυση.

Μέσα στην πρόταση αναφέρεται στην πρώτη παραβίαση θα υπάρχει μια προειδοποίηση, δηλαδή τον Ιούνιο που θα είναι η πρώτη αξιολόγηση σε περίπτωση παραβίασης θα υπάρχει μια προειδοποίηση. Από την δεύτερη

παραβίαση που μιλάμε για τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει απαγόρευση μετεγγραφών για την επόμενη μετεγγραφική περίοδο δηλαδή του Ιανουαρίου ή όποια θα είναι αυτή γιατί ενδεχομένως να μην υπάρχουν κατά συρρο παραβάτες, αλλά περιστασιακά για την επόμενη, όποια και να είναι αυτή, μετεγγραφική περίοδο θα ισχύει η απαγόρευση μετεγγραφών και για κάθε επόμενη και θα επιτρέπεται αποκλειστικά η εγγραφή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες.

Για κάθε έτερη παραβίαση θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση μετεγγραφών ώστε τουλάχιστον να μην δημιουργούμε νέους πιστωτές, να μην χρωστάμε σε περισσότερους ακόμα ανθρώπους χρήματα και μείον 3 βαθμούς για κάθε νέα παραβίαση μείον 3, μείον 3 και στην τελευταία διαδικασία για το νέο πρωτάθλημα ο παραβάτης θα αρχίζει με μείον 3.

Αυτή είναι η πρόταση η δική μας. Θεωρώ ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία αυτού του προγράμματος. Ξεκινάμε από την βάση ότι το σημερινό πρόγραμμα έτσι όπως έχει πιστοποιηθεί στην πράξη έχει αποτύχει. Αυτό είναι ένα μέτρο πριν περάσουμε ενδεχομένως, γιατί δεν θα υπάρχει και άλλη λύση, μεταγενέστερα, στον υποβιβασμό το οποίο είναι το πλέον σκληρό μέτρο.

Θεωρώ λοιπόν ότι μπορούμε με αυτή την λύση να δοκιμάσουμε κάτι πιο ήπιο, όχι βέβαια, με όλο τον σεβασμό, στα επίπεδα της πρότασης της Super League που ουσιαστικά δεν
μιλάμε για ποινή, μιλάμε για τίποτα, δεν υπάρχει ποινή κατ’ ουσίαν, ώστε αν
και αυτό δεν πιάσει, ενδεχομένως μετά μοιραία η μοναδική λύση να είναι ο υποβιβασμός”.

To Top