Απαγορεύονται τα συνθήματα και το… video replay!

Πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές θέλοντας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να στείλουν μηνύματα, σηκώνουν τη φανέλα τους –κατά κανόνα σε στιγμές πανηγυρισμού- και στο t-shrit που φορούν υπάρχει μια εικόνα ή και ένα «σύνθημα».

Η FIFA τιμωρεί αυτήν την πράξη με κίτρινη κάρτα. Όμως στους νέους κανονισμούς γίνεται ακόμα πιο αυστηρή ξεκαθαρίζοντας ότι οι στολές των ποδοσφαιριστών δεν πρέπει να έχουν κανενός είδους σύνθημα, δήλωση ή εικόνα.

Επίσης αρνητική είναι η IFAB στη χρήση του video replay σε όλες τα περιπτώσεις πλην του αν πέρασε η μπάλα ή όχι τη γραμμή.

Διαβάστε τις αποφάσεις που λήφθηκαν και τη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη:

Πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου, στο «σπίτι» της FIFA στη Ζυρίχη, προεδρεύοντος του Σεπ Μπλάτερ, η Ετήσια Γενική Συνέλευση (AGM) του Διεθνούς Παγκοσμίου Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB).

Αυτή ήταν η 128η Γενική Συνέλευση, δεδομένου ότι το IFAB ιδρύθηκε το 1886 και η πρώτη από την ιστορική ιδρυτική συνάντηση στις 13 Ιανουαρίου 2014. Γεγονός που σηματοδότησε μια νέα εποχή για όργανο λήψης κανονισμών του ποδοσφαίρου, το οποίο θα μετατραπεί σε μια αυτόνομη Ένωση, στο πλαίσιο του Ελβετικού Αστικού Κώδικα.

Ο πρόεδρος της FIFA άνοιξε τη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της νέας δομής. Η οποία περιλαμβάνει δύο νέες συμβουλευτικές επιτροπές -μία τεχνική ομάδα και ένα ποδοσφαιρικό πάνελ- εξασφαλίζοντας μια πιο ενεργητική προσέγγιση και ευρύτερη διαβούλευση, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών από όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, με σκοπό να υποστηρίξουν το IFAB πριν από την οποιαδήποτε λήψη απόφασης.

Η σύνθεση των συμβουλευτικών πάνελ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση. Ένα σχέδιο καταλόγου θα οριστικοποιηθεί από το IFAB τις επόμενες εβδομάδες, με τους δύο πίνακες να επιβεβαιώνονται εν ευθέτω χρόνο, μόλις οι προσκλήσεις σταλούν σε όλα τα μέλη και γίνουν αποδεκτές από αυτά.

Όσον αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού, το IFAB ενέκρινε την τροποποίηση στην ερμηνεία του «Νόμου 4 – ο εξοπλισμός των παικτών», καθορίζοντας τις διατάξεις με τις οποίες άνδρες και γυναίκες παίκτες μπορούν πλέον να φορούν κάλυμμα κεφαλής.

Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, το IFAB συμφώνησε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ως προς το γιατί θα πρέπει να απαγορεύεται η χρήση των καλυμμάτων κεφαλής, εφ όσον οι περιορισμοί του σχεδιασμού τους γίνονται σεβαστοί από τη νέα διατύπωση του «νόμου 4», που συμφωνήθηκαν κατά Γενική Συνέλευση της 1ης Μαρτίου.

Ο «νόμος 4» τροποποιήθηκε επίσης για να διευκρινιστεί ότι τόσο ο υποχρεωτικός εξοπλισμός, όσο και τα εσώρουχα δεν πρέπει να έχουν κανενός είδους σύνθημα, δήλωση ή εικόνα. Το IFAB, ουσιαστικά, κάνει με αυτόν τον τρόπο ακόμη πιο εύκολη την προσέγγιση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και εξίσου ευκολότερη τη ρύθμισή του.

Στην ατζέντα μπήκε επίσης και η πρόταση για μεγαλύτερη ευελιξία στις αλλαγές (αντικαταστάσεις παικτών) στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που κατέθεσαν η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FA) και η Σκοτσέζικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (SFA). Το IFAB αποφάσισε την πιλοτική εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης στις δύο αυτές Ομοσπονδίες, προκειμένου να μεταφέρουν τα αποτελέσματα που θα έχει η συγκεκριμένη τροποποίηση στις δύο συμβουλευτικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν.

Όσον αφορά το ζήτημα τη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης της απόδοσης των ποδοσφαιριστών, η οποία σχετίζεται με παίκτες που φορούν τσιπάκια ή άλλες μικρές ηλεκτρικές συσκευές που μπορούν να παρακολουθούν την απόδοση του παίκτη, επίσης θα πρέπει να αναφέρεται στις συμβουλευτικές επιτροπές.

Η πρώτη έκθεση που θα λάβουν οι σχετικές συμβουλευτικές επιτροπές θα έρθει από Κύπελλο Αλγκάρβε (Algarve Cup) της επόμενης εβδομάδας στην Πορτογαλία , όπου το IFAB ξεκίνησε και επέτρεψε μια δοκιμή ορισμένων από αυτά τα συστήματα στις ομάδες των γυναικών που λαμβάνων μέρος στη διοργάνωση.

Σχετικά με τους «κάδους αμαρτίας» στο ψυχαγωγικό (ερασιτεχνικό) ποδόσφαιρο, έπειτα της σχετικής υποβολής από την UEFA, το IFAB συμφώνησε ότι τα πειράματα μπορούν να συνεχίσουν -υπό τον έλεγχο του- και ότι οι συμβουλευτικές επιτροπές θα πρέπει να επιληφθούν περαιτέρω επί του θέματος.

Η UEFA είχε επίσης υποβάλει πρόταση για την κατάργηση της κόκκινης κάρτας, η οποία δίνεται σε οποιοδήποτε παράβαση εντός μεγάλης περιοχής και αφορά την άρνηση μιας ευκαιρία επίτευξης τέρματος σε προφανή θέση για γκολ.

Το IFAB αναγνώρισε ότι η λεγόμενη «τριπλή τιμωρία» έχει σε μεγάλο βαθμό συζητηθεί, συμπεριλαμβανομένων και των ανησυχιών πως εάν οι κόκκινες κάρτες πάψουν να ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις, θα οδηγηθούμε να βλέπουμε κυνικά φάουλ -όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη διατύπωση του «νόμου 12 – Φάουλ και Ανάρμοστη συμπεριφορά». Αποφασίστηκε ότι οι συμβουλευτικές επιτροπές θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα για να αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο ο «νόμος 12» θα μπορούσε να αποσαφηνιστεί περαιτέρω.

Το IFAB θα αναθέσει επίσης τις δύο συμβουλευτικές επιτροπές να συζητήσουν τον «νόμο 12» σε σχέση με το χειρισμό της μπάλας, μετά από μια αρχική πρόταση που κατέθεσε η Ουαλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FAW), προκειμένου να συμβουλέψει για το εάν πρέπει να γίνει κάποια σχετική τροποποίηση.

Μετά από μια συζήτηση σχετικά με την πιθανή χρήση των «video replays» για τους διαιτητές, το IFAB παραμένει της άποψης ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η τεχνολογία μόνο για περιστατικά που αφορούν το εάν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος, δεδομένου ότι είναι μια απόφαση «ναι ή όχι». Εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το ότι το video θα επαναφέρει την επιβράδυνση του παιχνιδιού και θα αυξήσει τον αριθμό των διακοπών.

Εγκρίθηκε, επίσης, μια πρόταση από την Τεχνική Υπο-Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία το IFAB θα διορίσει μια ομάδα για να αναθεωρήσει τη δομή και τη μορφή των Κανόνων του Παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών, όπως η προσθήκη ενός γλωσσάριου. Αυτό το γλωσσάριο θα βοηθήσει στο να διευκρινιστεί η διατύπωση των νόμων.

Για παράδειγμα, δεδομένου ότι «ο νόμος 8 – η Έναρξη και η Επανέναρξη του Παιχνιδιού: Πτώση μπάλας» άλλαξε κατά την 126η Ετήσια Γενική Συνέλευση του IFAB τον Μάρτιο του 2012, υπήρχε ακόμη κάποια συζήτηση σχετικά με την ερμηνεία της λέξης «άμεση» στη φετινή Γ.Σ.. Το IFAB σημείωσε ότι ένα νέο γλωσσάριο θα βοηθήσει να προσδιοριστεί καλύτερα η διατύπωση σε αυτήν, όπως και σε άλλες περιπτώσεις.

Οι τροποποιήσεις των Κανόνων του Παιχνιδιού που αποφασίστηκαν στη φετινή Ετήσια Γενική Συνέλευση, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2014, συμπεριλαμβανομένου και του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία.

Η 129η Ετήσια Γενική Συνέλευση της FIFA θα πραγματοποιηθεί στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου του 2015.

Πηγή: soccerplus.gr

To Top