ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απελπιστική η κατάσταση στις ακτές της Αττικής: Μαζούτ και μίνι καύσωνας

Με τον μίνι κάυσωνα προ των πυλών, οι Αθηναίοι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσουν να βρουν μία ανάσα δροσιάς και να απολαύσουν το μπάνιο τους στις παραλίες της Αττικής.

Δεν έχει τέλος η καταστροφή του Σαρωνικού αφού από την περασμένη Κυριακή μέχρι και σήμερα, Σάββατο, η κατάσταση τόσο στη Σαλαμίνα όσο και στην Αττική είναι απερίγραπτη.

Η ρύπανση των υδάτων είναι ανεξέλεγκτη κι οι ακτές σε Πειραική, Άγιο Κοσμά, Καλαμάκι και Γλυφάδα είναι μαύρες από το μαζούτ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως λουόμενοι σε παραλία της Σαρωνίδας διαμαρτυρήθηκαν έντονα πως η θάλασσα είναι… γεμάτη πίσσα, με κομμάτια από μαζούτ να φτάνουν μέχρι και στην κεντρική παραλία της περιοχής, που είναι, μέχρι στιγμής, το πιο μακρινό σημείο, στο οποίο έχουν φτάσει οι επιπτώσεις της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μιλώντας στην ιστοσελίδα notioanatolika.gr, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, υποστηρίζει ότι κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν στο θαλάσσιο περιβάλλον τα συσσωματώματα που εκβράζονται τις τελευταίες ώρες σε παραλίες και του Δήμου Σαρωνικού, όπως στη Σαρωνίδα και στο Μαύρο Λιθάρι.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ενημερώθηκε και από το Λιμενικό, στελέχη του οποίου πέταξαν πάνω από όλες τις ακτές της ανατολικής Αττικής, ότι δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα που να κινείται προς αυτές.

Από την άλλη πλευρά, καθησύχασε τους πολίτες, οι οποίοι είδαν τις μικρές μαύρες πετρούλες εκεί που σκάει το κύμα και εύλογα ανησύχησαν. Πρόκειται για απομεινάρια πετρελαιοειδών που έχουν τη μορφή χαλικιών και είναι μαύρα. «Αυτά μεταφέρθηκαν στις ακτές μας από τους ανέμους και θα δούμε πολλά τέτοια και τις επόμενες ημέρες, όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα, όπως μου επεσήμαναν ειδικοί επιστήμονες» ανέφερε ο κ. Σωφρόνης.

Πάντως, ο δήμαρχος Σαρωνικού διαβεβαίωσε ότι συνεργεία του δήμου περιπολούν διαρκώς στις ακτές και συλλέγουν αυτά τα συσσωματώματα, ενώ παρατηρούν τη θάλασσα και για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Την κατάσταση επιδεινώνει ο… μίνι καύσωνας

Μέσα σε όλη αυτή την αποκαρδιωτική κατάσταση οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μίνι καύσωνα γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 38 βαθμούς την Κυριακή.

Ωστόσο αυτή τη φορά οι Αθηναίοι δεν θα μπορέσουν, όπως όλα δείχνουν, να βρουν μία ανάσα δροσιάς και να απολαύσουν το μπάνιο τους στις παραλίες της Αττικής.

Μπορεί ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δήλωση που ανασκεύασε λίγο αργότερα, να προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντας «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;» το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωσή του «άδειασε» τον υπουργό.

Συγκεκριμένα μετά από αυτοψία στις παράκτιες περιοχές για να αξιολογήσει το πρόβλημα συνέστησε την αποφυγή της κολύμβησης στις ακτές με ρύπανση.

«Είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέπεται το κολύμπι και το ψάρεμα στις ακτές που έχουν μολυνθεί» δήλωσε ο υπουργός υγείας Αλέξανδρος Ξανθός.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Ξανθός τόνισε ότι αυτή τη στιγμλη γίνεται προσπάθεια προκειμένου να συντονιστεί στον ανώτερο βαθμό ο κρατικό μηχανισμός και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα εκδώσει σχετική οδηγία για την απαγόρευση της κολύμβησης. Όπως είπε επίσης οι δήμοι έχουν προβεί ήδη σε σχετικές δράσεις. «Είμαστε σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εντός της ημέρας θα βγει οδηγία σε σχέση με τους κινδύνους της ρύπανσης για τους πολίτες», τόνισε. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να περάσει η ρύπανση στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα. Γι’ αυτό, εξήγησε, θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Πηγή: thetoc.gr

To Top