Αποδέχθηκε την προσφορά του 1.7 δισ. η Serie A για τα τηλεοπτικά

Η Serie A αποφάσισε ομόφωνα την Πέμπτη (19/11) την πώληση μεριδίου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της, σε μία κοινοπραξία έναντι 1,7 δις ευρώ, σε μία προσπάθεια να ανορθώσει τα έσοδα των συλλόγων της που έχουν πληγεί από την πανδημία του ιού COVID-19.

Σε σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, οι 20 σύλλογοι του πρωταθλήματος αποδέχτηκαν ομόφωνα την προσφορά των CVC Capital Partners, Advent International και του κρατικού ιταλικού ταμείου FSI, για το 10% των μετοχών μίας νέας «μονάδας» που διαχειρίζεται τα δικαιώματα μετάδοσης του πρωταθλήματος.

Ο πρόεδρος της Serie A Πάολο Νταλ Πίνο τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Υπάρχει συμφωνία και ψηφίσαμε ομόφωνα υπέρ των οικονομικών όρων της πρότασης, αλλά δεν έχουμε υπογράψει τη συμφωνία, δεν έχουμε δεσμευτεί ακόμη».

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ορισμένες φορολογικές και νομικές πτυχές χρειάζονταν περαιτέρω ελέγχους και πως θα χρειαστεί ακόμη μία ψηφοφορία των 20 συλλόγων, για να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για το deal.

Η συμφωνία θα φέρει εξωτερικούς επενδυτές σε ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του ποδοσφαίρου, στο οποίο τα έσοδα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των κλειστών γηπέδων και των ραδιοτηλεοπτικών φορέων που μείωσαν τις δαπάνες τους στις συμφωνίες της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Προ ημερών η Γιουβέντους ανέφερε πως η μείωση των εσόδων σε όλη τη Serie A λόγω του κορονοϊού, αναμένεται να φτάσει περίπου 600 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το ένα τέταρτο του ετήσιου κύκλου εργασιών των συλλόγων.

Σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα χρέη, που φτάνουν συνολικά τα 4,3 δις ευρώ, πολλές ομάδες βρίσκονται στα οικονομικά… όριά τους, καθώς εκτός όλων των άλλων τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη άνοδος και στα συμβόλαια που καλύπτουν το 70% των εσόδων κάθε συλλόγου.

Η Serie A υστερεί πολύ σε σχέση με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ως προς τα έσοδά της που φτάνουν ετησίως τα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη Deloitte, εκ των οποίων 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, η αγγλική Premier League 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο μόνο από τα τηλεοπτικά. Στη σημερινή της τοποθέτηση, η Serie A ανέφερε πως ότι η άφιξη ιδιωτών επενδυτών θα βελτιώσει τη διαχείριση των τηλεοπτικών και στην επέκτασή τους και στις αγορές του εξωτερικού.

Η κοινοπραξία θα έχει τον τελευταίο λόγο για την επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου της νέας «μονάδας» που θα δημιουργηθεί, ενώ η Serie A θα έχει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο.

Η CVC, εταιρία με μεγάλη διαδρομή στις αθλητικές επενδύσεις, συνεργάστηκε με την Advent και τη FSI για να ανεβεί το συνολικό ποσό της πρότασης, όταν η Serie A απέρριψε την αρχική προσφορά ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο για ποσοστό 15% των μετοχών της νέας «μονάδας».

Η κοινοπραξία θα καταβάλλει τα ποσά σε τέσσερις δόσεις με την πρώτη πληρωμή, 300 εκατομμυρίων ευρώ να πληρώνεται με την υπογραφή της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Top