Αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για ηθική βλάβη για τη Μυρτώ της Πάρου

Απόφαση-σταθμός από το ΣτΕ για την οικογένεια της άτυχης Μυρτώς, που υπήρξε θύμα βάναυσης εγκληματικής επίθεσης με βιασμό πριν από 10 χρόνια στην Πάρο.
Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα της μητέρας της Μυρτώς, Μαρίας Κοτρώτσου, που ζητούσε αποζημίωση από το Δημόσιο για την άτυχη Μυρτώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί, αλλά και μηνιαία πρόσοδο, που να καλύπτει τις ανάγκες της για όσο χρόνο διαρκέσει η δύσκολη ζωή της.

Το ύψος της αποζημίωσης και για την ηθική βλάβη που θα καταβληθεί εφάπαξ, αλλά και για τη μηνιαία πρόσοδο, θα προσδιοριστεί με λεπτομέρειες από τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου και η υπόθεση αυτή θα οδηγηθεί σύμφωνα με τον νόμο. Στο σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας τονίζεται ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι βασικό τους δικαίωμα, προστατεύεται από το σύνταγμα και το κράτος έχει υποχρέωση να το διασφαλίζει.

Με αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε ότι η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο στη χώρα μας του πακιστανικής καταγωγής νεαρού που βίασε και άφησε ανάπηρη την Μυρτώ, γεννά υποχρέωση αποζημίωσης. Η υποχρέωση για αποζημίωση, κατά την απόφαση, ενισχύεται, και από το γεγονός ότι ο δράστης της φοβερού εγκλήματος, όφειλε να έχει απελαθεί, ως παράνομος στη χώρα μας.

To Top