Αποκάλυψη PRESSARIS: Γιατί ΔΕΝ μπορεί με «προσωρινή διαταγή» να ζητήσει να μην πληρώνει τα χρέη στο Δημόσιο

Σε μια προσπάθεια να ριχθεί φως σε θέματα που απασχολούν την κιτρινόμαυρη πραγματικότητα στην υπόθεση του άρθρου 99, το PRESSARIS αναζήτησε απαντήσεις στο θέμα των χρεών και της φιλολογίας που αναπτύχθηκε σχετικά με τη δυνατότητα του “να μην πληρώνεις τα χρέη σου στο δημόσιο”.

Το ερώτημα συγκεκριμένο: μπορεί η ΠΑΕ με προσωρινή διαταγή να ζητήσει να μην πληρώνει τα χρέη της στο Δημόσιο; 

Η απάντηση είναι συγκεκριμένη και σαφήςτ Τέτοιο περιεχόμενο (δηλαδή να μπορείς με προσωρινή διαταγή να ζητήσεις να μην πληρώνεις τα χρέη σου στο Δημόσιο) δεν είναι εφικτό εκ του νόμου στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση δικαστηρίου στα χρονικά.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι: «ακόμη και εάν προβλέπονταν, στην περίπτωση του Άρη, δεν θα μπορούσε από αυτόν να ζητηθεί κάτι τέτοιο, γιατί αυτό συνεπάγεται παύση πληρωμών (δηλαδή πτώχευση και όχι εξυγίανση)». Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο Άρης δεν θέλει την πτώχευση, αλλά την εξυγίανση.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης ότι έχει κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο με απόφαση του 2001 (!) πώς «αρκεί και η μη πληρωμή ενός μόνο χρέους προς τον βασικό πιστωτή ώστε ανοίξει την πόρτα της πτώχευσης».

Στην περίπτωσή του Άρη το Δημόσιο είναι ο βασικός πιστωτής με 55%. Εάν παύσει, με άλλα λόγια, να πληρώνει ο Άρης τις ρυθμίσεις στο Δημόσιο, οποιοσδήποτε τρίτος πιστωτής (π.χ. παίκτης – και είναι πολλοί αυτοί) μπορεί να ζητήσει να κηρυχθεί ο Άρης σε πτώχευση. Άρα καταρρέει αυτόματα οποιαδήποτε προσπάθεια για να υπάρχει Άρης! Ο στόχος είναι, άλλωστε, ο σύλλογος να είναι βιώσιμος, να είναι σε βάση εξυγίανσης και να πληρώνει με ρεαλιστικούς όρους τα χρέη του.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σε ότι αφορά το θέμα της πληρωμής ή όχι προς το δημόσιο. Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

To Top