ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Αποκαλυπτικό: Γνωμάτευση-κόλαφος για ΕΠΟ-Σαράκη! H UEFA τους βγάζει στη… σέντρα για το «πραξικόπημα» και εξηγεί γιατί έχει δίκιο ο Άρης!

Εδώ και λίγες ώρες έχει δει το φως της δημοσιότητας η γνωμάτευση της UEFA για την υπόθεση της αδειοδότησης της ΠΑΕ Άρης ή για να είμαστε πιο ακριβείς του «πραξικοπήματος» που έμεινε στη μέση.

Πρόκειται για την επιστολή της UEFA προς την ΕΠΟ στις 23 Μαΐου 2022, από την οποία όπως ερμηνεύουν καλά ενημερωμένοι νομικοί κύκλοι, αλλά και άνθρωποι του ποδοσφαίρου, προκύπτει ξεκάθαρα η μεγάλη ανησυχία που προκλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία από τον τρόπο που η Ελληνική Ομοσπονδία, αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος πια Βασίλης Σαράκης πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής χειρίσθηκαν την υπόθεση της αδειοδότησης. Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση μάλιστα, η UEFA ανησυχεί έκδηλα και συνολικά για την πλήρη λειτουργία του τμήματος αδειοδότησης.

Είναι χαρακτηριστικά μερικά σημεία της επιστολής που τραβάει το αυτί στην ΕΠΟ, όπου παράλληλα εκφράζεται ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία…

Πριν αναφερθούμε σε αυτά όμως, αξίζει τον κόπο να δούμε τι λέει (επίσημα πια) η UEFA για την υπόθεση της ΠΑΕ Άρης. Όπως αναφέρει αρχικά: «Εξετάσαμε με πολύ προσοχή τον φάκελο της ΠΑΕ Άρης και σχηματίσαμε καλή και ξεκάθαρη γνώμη» για να συμπληρώσει, αυτό που κατέγραψε από την πρώτη στιγμή το PRESSARIS για το άρθρο 50 και την εκκρεμοδικία. Δηλαδή ότι:

«Τονίζουμε ότι παρόλο που η οφειλή σε εργαζόμενο της παλαιάς ΠΑΕ Αρης αφορά στην διάδοχο νέα ΠΑΕ Αρης (και αυτό αποκλειστικά και μόνο βάσει της απόφασης του CAS), η οφειλή αυτή δεν εμπίπτει στο άρθρο 50 του κανονισμού αδειοδότησης, γιατί η απόφαση του CAS απεφάνθη ότι η νέα ΠΑΕ ΑρηςΣ είναι διάδοχος της παλαιάς ΠΑΕ Αρης στις 27 Ιαν.2022 (ευρισκόμενη η υπόθεση σε εκκρεμοδικία στις 31.12.21) και γιατί ο εργαζόμενος δεν υπήρξε ποτέ εργαζόμενος της νέας ΠΑΕ Άρης».

Καμία αναφορά φυσικά στην… πατέντα Σαράκη και την ανακάλυψη για το άρθρο 45 που προσπάθησε να ρίξει στο μίξερ!

Ό,τι ακριβώς έλεγε το ρεπορτάζ, αλλά και υποστήριξε και η ΠΑΕ Άρης στην ανακοίνωσή της. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, η UEFA σημειώνει: «Είναι σαφές ότι η εν λόγω υποχρέωση αφορά ξεκάθαρα στον επόμενο φάκελο αδειοδότησης και ορθά η ΠΑΕ Αρης χειρίσθηκε τον κανονισμό αδειοδότησης» και καταλήγει: «Με βάση όλα τα παραπάνω ενημερώνουμε ότι η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής για την χορήγηση αδείας στην ΠΑΕ Αρης είναι καθόλα ορθή, έγκυρη και δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης»!

Οι ανησυχίες για ΕΠΟ-Σαράκη-τμήμα αδειοδότησης

Αξίζει όμως να αναφερθούμε και στο “ζουμί” που ξεγυμνώνει τις προθέσεις και την λειτουργία της ΕΠΟ. Στην γνωμοδότηση της λοιπόν, “φρεσκάρει” στην Ομοσπονδία και στον Σαράκη τα… βασικά. Δηλαδή ότι:

“Α. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού αδειοδότησης της UEFA, ο διαχειριστής της διαδικασίας (ΕΠΟ) της χορήγησης αδείας είναι μέλος της UEFA και οφείλει να ακολουθεί τον σχετικό αγγλικό κανονισμό αδειοδότησης της UEFA.

Β. Η ΕΠΟ οφείλει να εφαρμόζει τις κατάλληλες διοικητικές διαδικασίες λήψης απόφασης επί των κριτηρίων αδειοδότησης UEFA και να εξΕτάζει όλα τα έγγραφα της ΠΑΕ που αιτείται χορήγηση αδείας σύμφωνα και μόνο με τον κανονισμό UEFA.

Γ. Η ΕΠΟ οφείλει όχι μόνο να λειτουργεί σύμφωνα με τα άρθρο 11 του κανονισμού αδειοδότησης UEFA το οποίο αναφέρεται στην “ίση μεταχείριση και την εμπιστευτικότητα των φακέλων των ΠΑΕ” αλλά και να διασφαλίζει την εφαρμογή του. (σ.σ. σαφείς παρατηρήσεις για την διαρροή των δεδομένων της αδειοδότησης)

Δ. Ξεκαθαρίζεται ότι οι ΠΑΕ που αιτούνται αδειοδότησης μπορούν να προσφύγουν στο CAS και δεν δεσμεύονται σε καμία περίπτωση από τις αποφάσεις της ΕΠΟ, ούτε καν του δευτεροβάθμιου οργάνου αδειοδότησης (ΔΟΑ)” (σ.σ. Εδώ είναι και το μεγαλύτερο άδειασμα στην ΕΠΟ).

Από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η UEFA θορυβήθηκε πάρα πολύ από τις καταγγελίες της ΠΑΕ Άρης και με επίσημο και γραπτό τρόπο εκφράζει τον σοβαρό προβληματισμό της για την συνολική λειτουργία της ΕΠΟ και επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Μακάρι αυτό να ήταν ένα καλό μάθημα!

To Top