Μητσοτάκης: “Αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη πρότυπο για μένα ο Γκάλης”

Για τις οπαδικές του προτιμήσεις, αλλά και τον… Νίκο Γκάλη μίλησε στη «SportDay» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποψήφιος βουλευτή Β’ Αθηνών της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα για συνέντευξη και δέχθηκε πρόθυμα να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Κύριε υπουργέ, η πρώτη -αυθόρμητη- ερώτηση είναι ποια η προσωπική σας σχέση με τον αθλητισμό;

«Αγαπώ τον αθλητισμό όχι μόνο ως θεατής βέβαια. Γυμνάζομαι συστηματικά από μικρό παιδί και πάντα προτιμούσα τα ομαδικά αθλήματα. Παίζω μπάσκετ και ποδόσφαιρο με τις ομάδες της Βουλής, αλλά και με φίλους μου που προσπαθούμε να μαζευόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε. Ο αθλητισμός, εκτός του ότι κάνει καλό στην υγεία, καθαρίζει το μυαλό μου. Και αυτή είναι νομίζω η πιο σημαντική ωφέλεια του αθλητισμού για όλους μας».

Τι ομάδα είστε;

«Είμαι Ολυμπιακός».

Πηγαίνετε στο γήπεδο;

«Οχι πια. Αλλά πάει ο γιος μου στο Καραϊσκάκη και μου μεταφέρει το κλίμα».

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο του αθλητισμού, εγχώριου ή διεθνούς, που σας εμπνέει;

«Ο Νίκος Γκάλης. Τον θαυμάζω γιατί ήταν ένας έξοχος παίκτης. Ενας άνθρωπος χαμηλών τόνων, ταγμένος στον αθλητισμό. Ο Νίκος Γκάλης άλλαξε τις ισορροπίες στον ελληνικό αθλητισμό. Αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη πρότυπο για τα νέα παιδιά. Για εμένα που ακόμη και σήμερα παίζω μπάσκετ. Ακόμη θυμάμαι πώς “χόρεψε” -μαζί με τον Γιαννάκη και τα άλλα τα παιδιά- ολόκληρη την εθνική ομάδα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, στον τελικό το Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στην Αθήνα, το 1987. Είχα την τύχη να είμαι μέσα στο ΣΕΦ και να πανηγυρίσω μαζί με όλη την Ελλάδα τη μεγάλη αυτή επιτυχία. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Ποιον σύγχρονο ξένο ποδοσφαιριστή ξεχωρίζετε;

«Αν και δεν μου αρέσει ο χαρακτήρας του, νομίζω ποδοσφαιριστή όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο δύσκολα συναντάς σήμερα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα όλου του κόσμου».

Και από Έλληνες;

«Τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Πρότυπο επαγγελματία, που συνδυάζει σεμνότητα με εργατικότητα και σταθερά υψηλή απόδοση».

Εάν ήσασταν προπονητής σε ποδοσφαιρική ομάδα, ποιο σύστημα θα παίζατε;

«Θα έπαιζα 4-3-3. Είμαι φαν του επιθετικού ποδοσφαίρου.

Την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεδομένου ότι είναι το άθλημα που προσελκύει το ενδιαφέρον της μεγάλης μάζας των Ελλήνων φιλάθλων, πώς τη βλέπετε;

«Νομίζω ότι η κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα έχει αναπόφευκτα επηρεάσει και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Προσωπικά θα ήθελα ένα πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό, πιο συναρπαστικό, πιο ποιοτικό που να προσελκύει περισσότερο κόσμο στα γήπεδα. Καλή είναι η τηλεόραση, αλλά κακά τα ψέματα αυτό που νιώθεις μέσα στο γήπεδο παρακολουθώντας την ομάδα σου, είναι τελείως διαφορετικό συναίσθημα. Πάντως, μέσα στην ποδοσφαιρική μιζέρια που ζούμε έχουν αναδειχθεί και νοικοκυρεμένες ομάδες της περιφέρειας που ξεχωρίζουν αγωνιστικά, όπως ας πούμε ο Αστέρας Τρίπολης. Να λέμε και τα θετικά».

Στην αχανή Β’ Αθηνών, όπου εκλέγεστε και θα είστε εκ νέου υποψήφιος, φανταζόμαστε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα αθλητικών εγκαταστάσεων και η δύσκολη οικονομικά εποχή δεν ευνοεί. Σε τι μπορούν, λοιπόν, να προσμένουν αθλητές και παράγοντες από το πολιτικό προσωπικό;

«Κοιτάξτε, πάντα η δημιουργία ελεύθερων χώρων για άθληση και αναψυχή των πολιτών ήταν ζητούμενο για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε αρκετές περιοχές της Αττικής υπάρχουν καλές και επαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν όμως και περιοχές που προσφέρουν ελάχιστες δυνατότητες άθλησης στους πολίτες. Αυτή την αντίφαση πρέπει να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε τα επόμενα χρόνια. Είναι κρίμα που δέκα χρόνια μετά δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κι αν θέλετε, που δεν αξιοποιήσαμε το αθλητικό κεφάλαιο των Ολυμπιακών Αγώνων για να στρέψουμε ακόμα περισσότερο κόσμο στον αθλητισμό. Ποτέ δεν είναι αργά όμως και μπορούμε και τώρα με οργάνωση και πολλή δουλειά να το κάνουμε».

Εσείς προσωπικά ποια επιχειρήματα έχετε προς τους πολίτες για να υποστηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία;

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να υπερασπιστεί με πάθος τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Και για να γίνω συγκεκριμένος, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταφέραμε σε λίγο χρόνο να παράγουμε μετρήσιμο έργο. Με τα νέα οργανογράμματα μειώσαμε τις δομές στα υπουργεία κατά 40% εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους, με την ενίσχυση του πειθαρχικού δικαίου το Δημόσιο καθαρίζει από εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν είχαν καμία θέση στη δημόσια διοίκηση, θεσπίσαμε ένα σύγχρονο και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, επανελέγχουμε τις μετατροπές συμβάσεων που έγιναν με πλαστά στοιχεία.

Ενισχύσαμε τα ΚΕΠ τα οποία πλέον εκδίδουν έγγραφα μέσα σε λίγα λεπτά, καταργήσαμε τα επικυρωμένα αντίγραφα εξοικονομώντας χρόνο για τους πολίτες και πόρους για το κράτος. Πιστεύω λοιπόν ότι με σχέδιο και σκληρή δουλειά κάναμε το καλύτερο δυνατόν, κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε».

Πολιτεύεστε με το πράγματι ευρηματικό σύνθημα «ψηφίστε υποψήφιους που θα προσλαμβάνατε στην εταιρεία σας». Η κυβέρνηση, όμως, αν ήταν επιχείρηση θα προσέλκυε και πάλι τους πολίτες και γιατί;

«Εγώ πιστεύω ότι μόνον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί σήμερα ότι δεν θα πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο όπου ή τα πράγματα θα πάνε αρκετά καλύτερα ή μπορεί να πάνε πολύ χειρότερα. Η ίδια η οικονομία είχε δείξει μέσα στο 2014 τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης: είχαμε την αρχή της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ολα αυτά “πάγωσαν”, όμως, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων. Και αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα από την ιδιωτική οικονομία, γιατί όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμβατά με το πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια εν πολλοίς νεομαρξιστική προσέγγιση για το πώς πρέπει να λειτουργεί η οικονομία. Πιστεύετε εσείς πραγματικά ότι θα έρθει κάποιος επενδυτής να βάλει τα χρήματά του στην Ελλάδα με όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα για την ιδιωτική οικονομία; Κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα σε αυτή τη χώρα να απενοχοποιήσουμε -επιτέλους- την ιδέα της επιχειρηματικότητας και την ιδέα του κέρδους και θα γυρίσουμε τώρα πίσω; Δεν νομίζω ότι αυτό θα το επιτρέψουν οι πολίτες. Ελπίζω ότι δεν θα το επιτρέψουν. Κατά συνέπεια, μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί σήμερα ευρωπαϊκή προοπτική, σταθερότητα, ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης».

ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε και αν για έναν υποψήφιο στη Β’ Αθηνών ο προεκλογικός αγώνας είναι ατομικό ή ομαδικό σπορ. Η απάντησή του ήταν σαφής:

«Χωρίς καλή ομάδα, εκλογές δεν κερδίζονται. Και εγώ είμαι ομαδικός παίκτης. Εχω την τύχη να έχω μία πολύ καλή ομάδα συνεργατών οι οποίοι παίζουν για τη φανέλα. Και θέλω επίσης να επισημάνω τη συγκινητική υποστήριξη εθελοντών που σε δύσκολες εποχές και σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου, τα δίνουν όλα στην προεκλογική εκστρατεία. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο προεκλογικός αγώνας είναι ομαδικό άθλημα».

Μάχη μέχρι το τέλος

Κύριε υπουργέ, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει τη μάχη και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη κριθεί;

«Χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ. Και εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μέχρι τις 7 το βράδυ της Κυριακής που θα κλείσουν οι κάλπες με μόνο στόχο να κερδίσουμε τις εκλογές. Είναι στοίχημα για εμάς, ειδικά αυτή την τελευταία εβδομάδα που απομένει, να πείσουμε τους πολίτες ότι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι το μόνο ρεαλιστικό και ξεκάθαρο για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση. Εμείς πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε το μόνο κόμμα που σεβόμενο το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα κλείσει τη διαπραγμάτευση, θα ανοίξει ξανά τις αγορές για να δανειζόμαστε σαν κανονική χώρα και θα αντιμετωπίσει την ανεργία με επενδύσεις.

Να πούμε με λίγα λόγια την αλήθεια, σε αντιδιαστολή με τον άκρατο λαϊκισμό και τις εκτός τόπου και χρόνου αμπελοφιλοσοφίες του ΣΥΡΙΖΑ που θα βάλουν τη χώρα ξανά σε περιπέτεια μεγαλύτερη από αυτή που ζήσαμε πριν από τρία χρόνια. Δεν σας κρύβω ότι με προβληματίζει το γεγονός ότι μία μερίδα πολιτών φαίνεται να παρασύρεται από τις πολιτικές ακροβασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Εχω όμως εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος πιστεύω ότι θα σταθμίσει καλά την ψήφο του και θα την εκφράσει στην κάλπη στις 25 Ιανουαρίου».

To Top