Απτόητοι από τις καιρικές συνθήκες οι καρναβαλιστές της Β. Ελλάδας

Η βροχή που έπεσε σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη συννεφιά, δεν φαίνεται να πτόησε τους μασκαράδες που είχαν «ξεχυθεί» σε Ξάνθη, Νάουσα, Τυρνάβο, Κοζάνη και Σοχό Θεσσαλονίκης για να ξεφαντώσουν με τα παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα καρναβάλια, αφήνοντας για λίγο πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στη Ξάνθη άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές «πλημμύρισαν», ενώ τη λήξη μεγαλειώδους παρέλασης ακολούθησε ένα ξέφρενο πάρτι, πριν πάρει σειρά το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου».

Στη Νάουσα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες χόρεψαν στα σοκάκια, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές κεφιού σε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν στην πόλη χωρίς τα προσωπεία τους. «Ατραξιόν» του εορταστικού τριημέρου είναι το συντριβάνι της Πλατείας Καρατάσου, απ’ όπου ξεπηδούν αντί για νερό 30 τόνοι κρασιού.

Το περίφημο «Μπουρανί» που συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και τη βλάστηση αναβίωσε και πάλι φέτος στον Τύρναβο της Λάρισας. Το «Μπουρανί» κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, συνοδεία του περίφημου ντόπιου τσίπουρου.

Στην Κοζάνη, παρά τη βροχόπτωση, είναι έτοιμοι να ανάψουν το βράδυ τους παραδοσιακούς Φανούς σε 14 διαφορετικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.

Στο Σοχό του Δήμου Λαγκαδά την τιμητική τους έχουν οι Κουδουνοφόροι, με χιλιάδες επισκέπτες να γιορτάζουν παρέα με τους αθυρόστομους κουδουνορόφους που χορεύουν και τραγουδούν ενώ είναι ντυμένοι με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια. Την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης “Προσταβάνι”, όπου οι νεότεροι θα προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους γεροντότερους, φιλώντας το χέρι τους και ζητώντας συγχώρεση.

Πηγή: newsbeast.gr

To Top