ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τον Κασίγιας στον Σβιλάρ! Τop 10: Οι νεότεροι τερματοφύλακες στο Τσάμπιονς Λιγκ

Μπορεί το ντεμπούτο του να συνδυάστηκε με ένα ολέθριο λάθος, που έδωσε τη νίκη στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως ο Μάιλ Σβιλάρ κατάφερε να γράψει ιστορία.

Σε ηλικία μόλις 18 ετών και 52 ημερών, έγινε ο νεότερος πορτιέρο, που αγωνίστηκε ποτέ σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Το FourFourTwo του gazzetta.gr καταγράφει τους επόμενους δέκα τερματοφύλακες, οι οποίοι –  μαζί με τον Σβιλάρ – συμπληρώνουν την ενδεκάδα, με τους πιο νέους γκολκίπερ που… κούνησαν σεντόνι.

Ίκερ Κασίγιας
Ο άνθρωπος που είχε το ρεκόρ μέχρι… χθες. Πριν από 18 χρόνια, ο Κασίγιας έκανε ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε ηλικία 18 ετών, 3 μηνών και 26 ημερών. Το πρώτο παιχνίδι του Ισπανού στη διοργάνωση ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου 1999, σε εκείνο το εκπληκτικό 3-3 του Ολυμπιακού με την Ρεάλ Μαδρίτης, στο ΟΑΚΑ.

Νικολάι Μιχαϊλοφ
Στην Βουλγαρία, πολλοί πιστεύουν ότι έκανε καριέρα με… μέσον, λόγω του πατέρα του, του Μπόρισλαφ Μιχαϊλοφ. Ο Νικολάι έγινε κι αυτός τερματοφύλακας, ξεκινώντας να αγωνίζεται με την Λέφσκι Σόφιας. Αφού στα 17 του έπαιξε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κόντρα στην Οσέρ, σε ηλικία 18 ετών, 4 μηνών και 3 ημερών έκανε ντεμπούτο και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 31 Οκτωβρίου 2006, στο Λέφσκι Σόφιας-Βέρντερ Βρέμης 0-3.

Ιγκόρ Ακινφέεβ
Ένας από τους τερματοφύλακες με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, που όμως δεχόταν γκολ σε κάθε αγώνα της διοργάνωσης για έντεκα συνεχόμενα χρόνια. Έχει φτάσει αισίως τα 67 παιχνίδια στη διοργάνωση, όλα κάτω από τα δοκάρια της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με το πρώτο του να είναι πριν από 13 χρόνια. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2004, αγωνίστηκε στο Πόρτο-ΤΣΣΚΑ 0-0, με τον ίδιο τότε να είναι 18 ετών, 5 μηνών και 6 ημερών.

Αντριάν Σέμπερ
Μόλις πέρσι είχε την ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε πολύ μικρή ηλικία. Στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων, στις 14/9/2016, η Λυών φιλοξένησε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με τον Κροάτη τερματοφύλακα να παίρνει θέση κάτω από τα δοκάρια των φιλοξενούμενων. Η ομάδα του ηττήθηκε με 3-0, με τον ίδιο στο ντεμπούτο του να είναι 18 ετών, 8 μηνών και 2 ημερών.

Μαξίμ Καμπανόφ
«Προϊόν» των ακαδημιών της Σπαρτάκ Μόσχας, που όμως δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει αξιόλογη καριέρα. Ωστόσο, κατάφερε να μπει στο βιβλίο της ιστορίας, καθώς σε ηλικία 18 ετών, 8 μηνών και 19 ημερών αγωνίστηκε σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου 2001, στο παιχνίδι Σπαρτάκ Μόσχας-Φέγενορντ 2-2.

Νταβίντ Ντε Χέα
Αντίπαλος γκολκίπερ, χθες, για τον Σβιλάρ της Μπενφίκα ήταν ο Νταβίντ Ντε Χέα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πολύπειρος, πλέον, ο Ισπανός στο Τσάμπιονς Λιγκ, που όμως είχε κάνει ντεμπούτο σε πολύ μικρή ηλικία στη διοργάνωση, ως τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης. 18 ετών, 10 μηνών και 23 ημερών ήταν ο Ντε Χέα στις 30/9/2009, όταν η Πόρτο νίκησε με 2-0 την Ατλέτικο, στο Ντραγκάο.

Πέπε Ρέινα
Ο σημερινός τερματοφύλακας της Νάπολι ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και το 2000 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Αν και ήταν αναπληρωματικός του Ρομπέρτο Μπονάνο, ο Ρέινα είχε αρκετές συμμετοχές και στις 31 Οκτωβρίου 2001 έκανε ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπαρτσελόνα νικούσε με 1-0 την Φενερμπαχτσέ στο Καμπ Νου και ο Ισπανός γκολκίπερ ήταν μόλις 19 ετών και 2 μηνών.

Τίμον Βελενρόιτερ
Ξεκίνησε τη σεζόν 2014-15 ως βασικός τερματοφύλακας στη δεύτερη ομάδα της Σάλκε. Μετά το πρώτο μισό, όμως, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, λόγω του τραυματισμού του Ραλφ Φέρμαν. Τον Φεβρουάριο τραυματίστηκε και ο δεύτερος γκολκίπερ, Φαμπιάν Γκίφερ, με τον Βελενρόιτερ να κάθεται… από το πουθενά κάτω από τα δοκάρια της Σάλκε. Στις 18 Φεβρουαρίου 2015, αγωνίστηκε απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, σε ηλικία 19 ετών, 2 μηνών και 15 ημερών.

Πετρ Τσεχ
Ένας από τους «θρύλους» του Τσάμπιονς Λιγκ, με συνολικά 111 συμμετοχές στη διοργάνωση. Τις 94 από αυτές τις πραγματοποίησε ως τερματοφύλακας της Τσέλσι, όμως για πρώτη φορά αγωνίστηκε με τη φανέλα της Σπάρτα Πράγας. Έκανε ντεμπούτο στις 18 Σεπτεμβρίου 2001, σε ηλικία 19 ετών, 3 μηνών και 29 ημερών, σε μία από τις δυσκολότερες έδρες της Ευρώπης, αυτή της Μπάγερν. Ο Τσεχ, όμως, ύψωσε τείχος μπροστά από την εστία του, με την Σπάρτα να φεύγει από το Μόναχο με τη λευκή ισοπαλία.

Αλεξάντρ Ρίμπκα
Δεν κατάφερε ποτέ του να καθιερωθεί κάτω από τα δοκάρια της Ντιναμό Κιέβου, αν και η μοίρα τον έφερε σε πολύ μικρή ηλικία να υπερασπίζεται την εστία της, απέναντι σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, ο Ρίμπκα βρισκόταν στον πάγκο της Ντιναμό, στο παιχνίδι απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ωστόσο, η απευθείας κόκκινη κάρτα του Σοφκόφσκι, έφερε τον Ρίμπκα στον αγωνιστικό χώρο, σε ηλικία 19 ετών, 5 μηνών και 16 ημερών. Το σκορ ήταν ήδη 4-1 υπέρ της «βασίλισσας», με τον Ουκρανό να δέχεται ακόμη ένα τέρμα, για το τελικό 5-1.

To Top