Από 1η Ιανουαρίου ως 31 Μαρτίου οι εκλογές των ομοσπονδιών – Εξαιρείται η ΕΠΟ

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων», παρατάθηκε ως τις 31 Μαρτίου το χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή των εκλογών σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες και ταυτόχρονα παρατείνονται ως τότε και οι θητείες των νυν διοικητικών συμβουλίων.

Επιπλέον, καμία ομοσπονδία ή ένωση δεν θα μπορεί να προκηρύξει εκλογές πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που ολοκληρώνεται η παράταση της προθεσμίας για κατάθεση αιτήσεων των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ.

Το παραπάνω ισχύει για κάθε ομοσπονδία, πλην της ΕΠΟ, η οποία δεν θα διεξάγει εκλογές με συμμετοχή των σωματείων που θα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ, αλλά με τις Ενώσεις της, όπως προβλέπει το Καταστατικό της.

Αυτό σημαίνει πως κατ’ εξαίρεση, μπορεί να διενεργήσει κανονικά τις εκλογές που έχει προγραμματίσει για τις 29 Δεκεμβρίου, αν και αναμένεται να υπάρξει νέα χρονική μετάθεση λόγω του lockdown και των υγειονομικών δεδομένων.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Η τροπολογία, την οποία εισηγούμαι, αφορά στην τροποποίηση διατάξεων ως προς το χρόνο των αρχαιρεσιών των αθλητικών ενώσεων, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Υπεγράφη προ δύο ημερών και από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αφορά στον «καθορισμό του πλαισίου, όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια κατανομής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα δικαιούχα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία».

Οι καταβολές θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και δικαιούχα της οικονομικής ενίσχυσης – αποζημίωσης ειδικού σκοπού, συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, είναι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που έχουν ολοκληρώσει την αίτηση για την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, καλλιεργούν ένα ή περισσότερα αθλήματα, για τα οποία έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και έχουν δηλώσει τον αριθμό των αθλημάτων που καλλιεργούν.

Το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχο σωματείο προκύπτει ως εξής:

* Ως ποσό βάσης για την οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση ειδικού σκοπού των σωματείων που καλλιεργούν ένα (1) άθλημα, ορίζεται το ποσό των 2.500 ευρώ.

* Για τα σωματεία που καλλιεργούν περισσότερα του ενός αθλήματα, το ανωτέρω ποσό βάσης προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ ανά κάθε επιπλέον καλλιεργούμενο άθλημα.

Στο μεταξύ, πλησιάζουν τις 2.000 τα απολύτως νόμιμα και νοικοκυρεμένα ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν προεγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ.

Και όλα αυτά, τα κάνουμε με απόλυτη διαφάνεια. Γι’ αυτό και θα υπάρχει σχετικός κατάλογος με τα χρήματα που θα λαμβάνει κάθε σωματείο από τη ΓΓΑ, αναρτημένος στην ιστοσελίδα μας.

Αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους έλεγαν πως «θα δίνει ό,τι λεφτά θέλει ο υπουργός», «σε όποια σωματεία θέλει», «θα εξαγοράζει την ψήφο των σωματείων» , σε λίγο καιρό θα μιλάμε για “λίστα Αυγενάκη” που έρχεται να χειραγωγήσει τους συλλόγους» και τόσα άλλα.

Για όλα αυτά τα κακεντρεχή σχόλια και τις υπερβολές σας, δεν άκουσα μια συγγνώμη, ένα «υπουργέ, κακώς σε κατηγορήσαμε».

Σε ότι αφορά στην τροπολογία:

Με την παρ.1 μεταθέτουμε το χρονικό πλαίσιο των εκλογικών γενικών συνελεύσεων στις αθλητικές ενώσεις και στις ομοσπονδίες, ειδικά για τις αρχαιρεσίες που, υπό κανονικές συνθήκες, επρόκειτο να διεξαχθούν κατά το έτος 2020.

Η πανδημία, σε συνδυασμό με την στόχευσή μας για ευρεία συμμετοχή στις εκλογές, επιβάλλουν την περαιτέρω μετάθεση του χρόνου προκήρυξης των αρχαιρεσιών όσο και του χρόνου υποβολής του εκλογικού καταλόγου στη ΓΓΑ, προς επικύρωση με βάση το ηλεκτρονικό μητρώο.

Για τους παραπάνω λόγους, οι χρόνοι αυτοί τοποθετούνται από την 01/01/2021 και εφεξής, μετά δηλαδή την ημερομηνία ολοκλήρωσης υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο μητρώο.

Επεκτείνεται και το χρονικό διάστημα διενέργειας των αρχαιρεσιών έως τις 31/03/2021, προκειμένου να διατεθεί στους αθλητικούς φορείς μία τρίμηνη περίοδος και να εξασφαλιστεί άνεση χρόνου.

Επιπλέον, παρατείνονται έως τις 31/03/2021 οι θητείες των Διοικητικών Συμβουλίων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προκήρυξη και η διενέργεια των αρχαιρεσιών από την 01/01/2021 έως και τις 31/03/2021.

Στην παρ.2 ορίζεται ότι τα μέλη διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας κ.ο.κ., που προκηρύσσουν εκλογές παραβιάζοντας το χρονικό πλαίσιο που τίθεται με την τροπολογία, εκπίπτουν του αξιώματός τους, με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Τέλος, ορίζεται ότι η εν λόγω υποχρεωτική χρονική μετάθεση των εκλογών δεν ισχύει για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), για την οποία εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της».

To Top