Αργεντινή-Γερμανία! Ο τελικός στο μικροσκόπιο

Η ώρα του τελικού του Μουντιάλ ανάμεσα σε Γερμανία και Αργεντινή (22:00, ΝΕΡΙΤ) έφτασε! Η υπεροχή στον αέρα, η ανάπτυξη, ο Μέσι… Μαραντόνα και η τύχη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η υπεροχή της στον αέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι η τέλεια ομάδα και έχουν αδυναμίες, οι Γερμανοί ξεχώρισαν από την αρχή του Μουντιάλ. Στα μεγάλα τουρνουά πάντα υπάρχει μία στιγμή που αλλάζει την ιστορία. Για τα «πάντσερ» ήταν το 70ό λεπτό με την Αλγερία.

Οταν τραυματίστηκε ο Μουσταφί και ο Λεβ αποφάσισε να αφήσει το πείραμα Γκουαρδιόλα με τον Λαμ σε θέση 6 και να τον επαναφέρει στα δεξιά. Κίνηση που ελευθέρωσε μία θέση στο κέντρο για τον Σβαϊνστάιγκερ, έκανε γρήγορο το αμυντικό του δίδυμο με την παρουσία του Μπόατενγκ δίπλα στον Χούμελζ αντί του Μερτεζάκερ, επιθετική τη Γερμανία από τη δεξιά της πλευρά και συνολικά τη βοήθησε να λειτουργήσει πολύ πιο ορθόδοξα ως ομάδα.

Η Γερμανία σε σχέση με την Αργεντινή λειτουργεί πολύ πιο επιθετικά. Παίρνει δημιουργική μεταφορά μπάλας από τους Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ, Κρόοζ, Εζίλ, Μίλερ, ακόμα και από τον Μπόατενγκ. Από το παιχνίδι της Γαλλίας και μετά που αποφάσισε ο Λεβ να ψηλώσει την ομάδα του με την είσοδο του Κλόζε στην κορυφή της επίθεσης δίπλα στον Μίλερ, η Γερμανία έχει αναγάγει σε όπλο το γέμισμα της αντίπαλης περιοχής στα στημένα και είναι ξεκάθαρο ότι οι σημερινοί αντίπαλοι έχουν… διαφορά ύψους. Η ενδεκάδα της Γερμανίας είναι στο 1.85, της Αργεντινής στο 1.80, με την πρώτη να παίρνει το 57% των μονομαχιών στον αέρα και τη δεύτερη το 52%. Από τη στιγμή που η Γερμανία έχει δεδομένα μεταφορά μπάλας, το γεγονός πως υπερισχύει και στον αέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά και σίγουρα στο καθαρά τακτικό διάβασμα έχουν πλεονέκτημα.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Θα χρειαστεί και την τύχη με το μέρος της

Το 58% κατοχή μπάλας της Αργεντινής στη διοργάνωση ξεγελάει. Εχει να κάνει με τις συνθήκες των παιχνιδιών που υπήρχαν στον όμιλο με τη Βοσνία, το Ιράν και τη Νιγηρία.

Ο Σαμπέλα έχει αποφασίσει στα δύσκολα να πάει σε παιχνίδι προσαρμογής. Παρότι ούτε το Βέλγιο ούτε η Ολλανδία προσεγγίζουν επιθετικά τα παιχνίδια τους, η Αργεντινή πήρε 46 και 44% κατοχή μπάλας αντίστοιχα. Για να κερδίσει τον τελικό η Αργεντινή είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί να έχει σύμμαχο την τύχη. Θα προσπαθήσει να λειτουργήσει καλά χωρίς μπάλα και να βγάλει επιθέσεις στην κόντρα με τον Μέσι.

Σε σχέση με το παιχνίδι με τους Ολλανδούς, ο Σαμπέλα θα προσπαθήσει να παίξει καλύτερα το χαρτί του Μέσι. Βοηθά και ο αντίπαλος που θα ανεβάσει περισσότερο την τελευταία γραμμή άμυνας από ό,τι η Ολλανδία και θα είναι πιο εύκολο για τον Μέσι να φθάνει πάνω στα αντίπαλα στόπερ.

Το πρόβλημα είναι πως η Αργεντινή δεν έχει μεταφορά μπάλας από τους παίκτες που παίζουν πίσω από τον Μέσι, απουσιάζει η κίνηση στον χώρο από τις πίσω γραμμές και λόγω αυτών των αδυναμιών επιθετικά γίνεται προβλέψιμη και δεν μπορεί να βγάλει πολλές φάσεις μέσα στο παιχνίδι. Ο Σαμπέλα θα προσπαθήσει να προσαρμόσει καλά τους παίκτες του στο παιχνίδι της Γερμανίας, θα παλέψει να πάει τον τελικό στα πέναλτι και στην καλύτερη περίπτωση να βρει μία φάση ο Μέσι για να κάνει τον Μαραντόνα.

Προσαρμόζεται στον αντίπαλο ο Σαμπέλα

Ο Σαμπέλα είναι δεδομένο πως θα προσαρμόσει τα αμυντικά του πλάνα στον αντίπαλο. Η Ολλανδία παίζοντας με αυτό το ιδιόμορφο 5-2-1-2 δεν απειλούσε από τα πλάγια και η αμυντική διάταξη της Αργεντινής είχα σαν πρωταρχικό στόχο να διαφυλάξει τον άξονα από τα μπασίματα και τα κοψίματα του Ρόμπεν. Η Γερμανία όμως στηρίζει πολύ την ανάπτυξή της από τη δεξιά πλευρά. Με τη Βραζιλία το 46% των επιθέσεων βγήκε από την πλευρά του Λαμ, με τη Γαλλία το 44%. Περιμένω η αμυντική διάταξη του Σαμπέλα να είναι κάπως τροποποιημένη για να μην πέφτει με άνεση ο Λαμ πάνω στον Ρόχο. Αν πάρει εύκολα ανεβάσματα ο Λαμ, με την κίνηση προς τα μέσα του Εζίλ που ξεκινά από την πλευρά του και με γέμισμα της περιοχής του Ρομέρο με τους Μίλερ, Κλόζε, Κρόοζ, Κεντίρα, η Γερμανία θα γίνεται πολύ επικίνδυνη. Περιμένω από τον Σαμπέλα να διαμορφώσει την τακτική του όταν αμύνεται σε 4-4-1-1 για να παίρνει ψηλά ένας εκ των Λαβέτσι, Πέρες τον Λαμ. Τακτική που θα επιτρέψει στον Μέσι να παίξει πιο ψηλά από ό,τι με την Ολλανδία.

«Χτυπάει» με τον Λαμ

Οπως βλέπετε στον 1ο πίνακα, η παρουσία του Λαμ και οι πολλές επιθέσεις που παίρνει η Γερμανία από τα δεξιά θα αναγκάσουν τον Σαμπέλα που πάει σε ποδόσφαιρο προσαρμογής να αλλάξει την τακτική προσέγγισή του και να παίξει με 4-4-1-1, με το ερώτημα να είναι στην πιο πιθανή περίπτωση που δεν προλάβει ο Ντι Μαρία ποιος από τους Λαβέτσι – Πέρες θα πάει πάνω στον Λαμ.

Η Γερμανία έχει το πλεονέκτημα πως έχει περισσότερους τρόπους για να επιτεθεί. Παίρνει τον κύριο όγκο των επιθέσεων από την πλευρά του Λαμ και έχουν τη δυνατότητα να γεμίζουν με πολλούς παίκτες την αντίπαλη περιοχή. Είναι εντυπωσιακό το γράφημα με το πώς κινούνται οι Γερμανοί όταν την μπάλα την έχει ο Λαμ. Αυτόματα ανεβαίνει ο Κεντίρα σαν κρυφός φορ, οι Μίλερ, Κλόζε γίνονται επιθετικό δίδυμο, ο Εζίλ μπαίνει σαν τρίτος στο πλάι του Κλόζε και ο Κρόοζ κινείται πίσω του. Οι επιθέσεις των Γερμανών ξέκινάνε από τα δεξιά και τελειώνουν με ανεβάσματα των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στον άξονα. Στο παιχνίδι με τη Βραζιλία για παράδειγμα, παρότι το 46% των επιθέσεων βγήκε από τα δεξιά, μόλις το 14% εκτελέστηκε από τη συγκεκριμένη πλευρά. Το 79% βγήκε κάθετα από την καρδιά της περιοχής της Βραζιλίας. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε το πώς κινείται η Γερμανία κάθε φορά που ανεβαίνει δημιουργικά ο Λαμ.

Περιμένουν τον Μέσι να κάνει τον Μαραντόνα

Η Αργεντινή προσπαθεί να κλέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν έχει πολλούς τρόπους ανάπτυξης, δεν παίρνει ανεβάσματα από τις πίσω γραμμές και περιμένουν από τον Μέσι να κάνει τον Μαραντόνα. Ο Μέσι είναι καλά, αλλά δεν τον βοηθά ο τρόπος που αναπτύσσεται συνολικά η Αργεντινή. Οταν έχει την μπάλα, δεν βλέπει κανέναν να κινείται στο πλάι του. Δεν έχει την πολυτέλεια να αξιοποιήσει κίνηση συμπαίκτη του ή να συνεργαστεί μαζί του. Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αργεντινή από τη στιγμή που τραυματίστηκε ο Ντι Μαρία (σήμερα θα ξεκαθαρίσει αν θα παίξει) είναι πως ο Μέσι είναι υποχρεωμένος να κατέβει χαμηλά να πάρει την μπάλα. Διαδικασία επίπονη, που τον κουράζει. Μέχρι σήμερα κρίνεται αυστηρά γιατί περιμένουν όλοι από αυτόν να πάρει την μπάλα στο κέντρο, να περάσει όλη την αντίπαλη άμυνα και να βάλει γκολ.

Αυτά τα πράγματα εν έτει 2014 δεν γίνονται. Η ελπίδα των φίλων του Μέσι και της Αργεντινής πρέπει να είναι οι συνθήκες του παιχνιδιού να τον βοηθήσουν να βγάλει εύκολα φάσεις πάνω στην αντίπαλη άμυνα. Οι Γερμανοί άλλωστε θα παίξουν πιο επιθετικά από ό,τι οι Ολλανδοί, η δυνατότητα του Νόιερ να παίξει σαν λίμπερο κάνει τα «πάντσερ» να ανεβάζουν τη γραμμή της άμυνάς τους για να πνίξουν τον αντίπαλο και θεωρητικά είναι πιο εύκολο για τον Μέσι να πέφτει πάνω στο αμυντικό δίδυμο της Γερμανίας από ό,τι στο παιχνίδι με τους Ολλανδούς.

Η επιθετικότητα των Γερμανών

Η Γερμανία έχει πολλούς τρόπους ανάπτυξης και καταφέρνει να δημιουργεί καθαρές ευκαιρίες. Το πόσο καλή ανάπτυξη έχει φαίνεται και από τον εκπληκτικό βαθμό αποτελεσματικότητας. Είναι συγκλονιστικό νούμερο, δεν θυμάμαι να το έχω συναντήσει ξανά, αλλά η Γερμανία έχει 1 στις 2 επιθέσεις on target. Μετρά 14.8 σουτ ανά παιχνίδι και το 7.2 βρίσκει εστία. Το αντίστοιχο νούμερο της Αργεντινής είναι 16.3 σουτ ανά παιχνίδι αλλά μόλις 5.5 να βρίσκει εστία. Η Γερμανία είναι και η πρώτη ομάδα στη διοργάνωση στα γκολ που παίρνει από τις στημένες φάσεις.

Θα προσπαθήσει να επικρατήσει επειδή έχει καλύτερο σύνολο και τη δυνατότητα να ανεβάσει πολλούς παίκτες στην επίθεση. Από την ενδεκάδα του Λεβ πρακτικά μόνο ο Χέβεντεζ και ο Κεντίρα δεν μπορούν να δώσουν επιθετικότητα από τη θέση που παίζουν. Ερωτηματικό το αν ο Λεβ κρατήσει τον Σβαϊνστάιγκερ σε θέση 6 όπως με τη Βραζιλία ή θα επαναφέρει τον Κεντίρα σε αυτόν τον ρόλο, βάζοντας τον Σβαϊνστάιγκερ εσωτερικό μέσο.

Πηγή: sentragoal.gr

To Top