Αρης Vs ΠΑΟΚ: Πόσο άλλαξα, πόσο άλλαξες…

Επιστροφή στη δεκαετία του 1970, τότε που οι ομάδες της Θεσσαλονίκης έπαιζαν χωρίς ξένους, τότε που με τις πενιχρές δυνατότητες των διοικήσεων αγωνίζονταν αραιά και πού σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάπως έτσι βρίσκει το 2012, παραμονές ενός ακόμη κλασικού ντέρμπι, τον Αρη και τον ΠΑΟΚ. Στριμωγμένους όσο ποτέ οικονομικά, να προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους στα δεδομένα μια νέας εποχής.

Η φετινή είναι η πρώτη χρονιά μετά το 1992, όταν και θεσπίσθηκε στη μεγάλη κατηγορία η είσοδος των ξένων, που Αρης και ΠΑΟΚ έχουν τόσο έντονο (κατά 80%) το ελληνικό στοιχείο στα ρόστερ τους. Μετά από πάρα πολλά χρόνια ο «δικέφαλος» αποφάσισε να πορευτεί στο πρωτάθλημα μόλις με δυο ξένους, τους Αμερικανούς Χάτσερ και Μακ Γκραθ. Ο Αρης, από την άλλη, παίζει ουσιαστικά με έναν μόλις ξένο, τον Βόσνιο Μοχάμεντ Πάσαλιτς, καθώς ο Αμερικανός Τζέρεμι Χαντ που ήρθε στην 3η αγωνιστική αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα από τον Αγγέλου.

Επίσης, φέτος είναι η πρώτη φορά ύστερα από 33 χρόνια που η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν εκπροσωπείται σε καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση! Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αρης από το 1979 μέχρι σήμερα έλειψε από ευρωπαϊκή διοργάνωση μόλις μία φορά, την περίοδο 2001-02 (περίοδο κατά την οποία ο ΠΑΟΚ έπαιζε στην Ευρωλίγκα), όταν τερμάτισε στη 10η θέση.

Μακάρι αυτό το πισωγύρισμα για τους δυο «αιωνίους» να περιλάβει σταδιακά και τα καλά εκείνης της εποχής όπως το μεράκι, την αγάπη για το άθλημα που μετουσιώθηκε σε όραμα και προοπτική.

«Οι ακριβοπληρωμένοι των Αθηνών»

Για τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης συζητούσαν και το 1970. Πάρτε ένα παράδειγμα: Μάιος του 1972, η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» γράφει: «Αρης και ΧΑΝΘ, των οποίων ο μηνιαίος προϋπολογισμός δεν φτάνει τις αποδοχές ενός από τους ακριβοπληρωμένους Ελληνοαμερικανούς άσους του αθηναϊκού μπάσκετ, πέτυχαν σημαντικές νίκες και απέδειξαν πώς πρέπει να γίνεται η ανάπτυξη του αθλήματος».

Η διαφορά των επτά νικών

Επτά νίκες περισσότερες έχει ο ΠΑΟΚ στις αναμετρήσεις του με τον Αρη. Ο «δικέφαλος» από το 1992 και έπειτα προηγείται με 24-31. Τέλος, φέτος Αρης και ΠΑΟΚ δημιούργησαν τα μικρότερα μπάτζετ των τελευταίων χρόνων με προϋπολογισμούς (μόνον για παίκτες) που κυμαίνονται περίπου στις 300.000 ευρώ για τον ΠΑΟΚ και τις 380.000 ευρώ για τον Αρη.

Τα διπλά στο Αλεξάνδρειο

Η τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο πραγματοποιήθηκε μόλις δυο χρόνια πριν, σε εκείνη τη συγκλονιστική σειρά αγώνων για τα πλέι οφ της περιόδου 2010-11. Ο «δικέφαλος» είχε κερδίσει με 80-91. Στην κανονική περίοδο ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει τον Αρη από το 2000 κι έπειτα τρεις φορές.

Βεζυρτζής: «Χαμηλό το επίπεδο»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Νίκος Βεζυρτζής, έχει ζήσει ιδιαίτερα έντονες στιγμές στο Αλεξάνδρειο στα ντέρμπι με τον Αρη. «Κακά τα ψέματα, το επίπεδο είναι χαμηλό, οι ΠΑΟΚ και Αρης αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και αυτό που κυρίως τους απασχολεί είναι να χαράξουν μια πολιτική για να βρουν διέξοδο.

Το αγωνιστικό μένει πιο πίσω. Βέβαια, αυτά τα ματς θα έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους έστω κι αν η διαφορά ποιότητας των σημερινών ομάδων σε σχέση με αυτές του παρελθόντος είναι χαοτική. Το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, έχει γυρίσει 30-40 χρόνια πίσω» δήλωσε στο «Goal» ο κ. Βεζυρτζής.

Η συνάντηση με τον Μιχαηλίδη

Ο Βεζυρτζής δήλωσε πως θα δώσει το «παρών» σε εορταστικό φιλικό παιχνίδι που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Αλεξάνδρειο. «Θα τιμήσουν εμένα, τον πρόεδρο του Αρη, τον Ακη Μιχαηλίδη και τον Κώστα Χαΐτογλου από τον Ηρακλή. Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τα παλιά» κατέληξε.

Οι «διπλοί κατάσκοποι»

Τρεις παίκτες από τον φετινό ΠΑΟΚ έχουν παίξει στο παρελθόν στον Αρη. Ο λόγος για τον Κώστα Χαραλαμπίδη που αγωνίστηκε για μία σεζόν στους «κίτρινους» και πιο συγκεκριμένα το 2010-11, τον Μιχάλη Τσαϊρέλη που μέχρι πέρυσι ήταν κάτοικος Αλεξανδρείου και τον Δημήτρη Χαριτόπουλο που έπαιξε στον Αρη από το 2002 μέχρι το 2006.

Ο Αρης έχει τρεις παίκτες στη σύνθεσή του που φόρεσαν στο παρελθόν τη φανέλα του ΠΑΟΚ και αυτοί είναι οι Γιώργος Τσιάρας και Δημήτρης Βεργίνης. Ο Βεργίνης αγωνίστηκε από το 2005 ως το 2008 στον «δικέφαλο», ο Γιώργος Τσιάρας για δύο σεζόν (2008-2010), ενώ και ο Ευθύμης Τσακαλέρης έπαιξε πέρσι στον ΠΑΟΚ. Μάλιστα, και οι δυο πρώτοι έχουν συνεργαστεί με τον Μαρκόπουλο στον ΠΑΟΚ, ο μεν Βεργίνης στο τέλος της σεζόν 2005-06 και ο Τσιάρας το 2009-10.

«Είναι μάχη κουλτούρας»

Μεταξύ των οπαδών του Αρη αύριο στο Αλεξάνδρειο αναμένεται να είναι και μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας των «κίτρινων». Ο Νούνο Κοέλιο δήλωσε ήδη την επιθυμία του να ζήσει από κοντά την εμπειρία. «Το άθλημα εδώ είναι πολύ διαδεδομένο και οι φίλαθλοι ζούνε τα παιχνίδια με απίστευτο πάθος.

Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο καυτή όταν παίζουμε απέναντι στον μεγάλο μας αντίπαλο, τον ΠΑΟΚ. Η αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των φίλων των δύο ομάδων συχνά ξεπερνά και το λογικό. Πρόκειται για μία μάχη κουλτούρας, η οποία αφήνει το άθλημα αυτό καθ’ αυτό στην άκρη» έγραψε ο μέσος του Αρη σε blog του στο πορτογαλικό maisfutbol.iol.pt.

Πηγή: sentragoal.gr

To Top