Ασμάτογλου: Αναπόφευκτες οι αυξήσεις στην βενζίνη, λύση η μείωση του ΕΦΚ

Οι ανατιμήσεις στην βενζίνη και στα προϊόντα που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ είναι αναπόφευκτες εάν συνεχιστούν οι αναταραχές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των πρατηριούχων Γιώργος Ασμάτογλου, σημειώνοντας πως το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο που θα προστατεύσει τους καταναλωτές είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε πως το κόστος της αμόλυβδης στην νησιωτική χώρα μπορεί να φτάσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο – κι ακόμα υψηλότερα εάν δεν δοθεί το μεταφορικό ισοδύναμο.

Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων ενδέχεται να διαμορφωθεί στα 1,20 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται αύξηση στα 1,30 εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. Στην Αθήνα η τιμή εκκίνησης για όσους θέλουν να γεμίσουν τους καυστήρες των πολυκατοικιών θα είναι περίπου 1,10 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, προσέθεσε ο επικεφαλής της ΠΟΠΕΚ

Υποστήριξε πως ο ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή είναι ο τρίτος υψηλότερος πανευρωπαϊκά και πρέπει να μειωθεί ώστε να μπορέσουν οι πρατηριούχοι να μειώσουν τις τιμές στο λιανεμπόριο. Επί το παρόντος ο φόρος ανέρχεται σε 28 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και σε 70 λεπτά ανά λίτρο στις βενζίνες.

Ο κ. Ασμάτογλου υπερασπίστηκε τις πρακτικές των πρατηριούχων, σημειώνοντας πως κάθε κατάστημα έχει περιθώριο να αποθηκεύει καύσιμα για μία έως τρεις ημέρες κι έχει πολύ μικρό περιθώριο κέρδους.

Υποστήριξε πως το ένα ευρώ στην πώληση κάθε λίτρου βενζίνης καταλήγει σε φόρους κι ότι ο κλάδος έχει ήδη πληγεί από την μεγάλη μείωση στην κατανάλωση καυσίμων κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: skai.gr

To Top