“Αστακός” το κέντρο της Θεσσαλονίκης για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, με drone και «Αύρα» – Όλες οι κινητοποιήσεις

Σε κλοιό κινητοποιήσεων η Θεσσαλονίκη – Και συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών στις πορείες.

Ισχυρή θα είναι η αστυνομική παρουσία σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω της έναρξης της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων.

Συγκεκριμένα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος έντονη είναι η αστυνομική παρουσία στην πόλη, παρότι, λόγω της φονικής κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει και δεν αναμένεται να παρευρεθούν κυβερνητικά στελέχη για τα εγκαίνια. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν επιπλέον δυνάμεις που θα υποστήριζαν την προστασία των επισήμων. Επιπλέον, έχουν σταλεί πίσω αστυνομικές δυνάμεις από τις πληγείσες περιοχές.

Για την καλύτερα προστασία των πολιτών και της πόλης έχουν επιστρατευτεί drone που θα κάνουν ενάεριες περιπολίες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και η «Αύρα» της ΕΛΑΣ. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα συνδράμει ελικόπτερο.

Σήμερα είναι προγραμματισμένες τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες που θα μετατραπούν σε πορείες.

Συγκεκριμένα, στις 17:30, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων και έπειτα θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο «για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», στην πλατεία της ΧΑΝΘ και θα ακολουθήσει πορεία.

Επίσης στις 17:30, συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Στις 18:00 θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Καμάρας μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και μέλη φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα γίνει στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο άγαλμα Βενιζέλου, του ΠΑΜΕ στις 5.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ, ενώ συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές δίνουν ραντεβού στην Καμάρα στις 6 το απόγευμα.

Μεταξύ άλλων συλλόγων που θα συμμετάσχουν στις πορείες βρίσκονται και όσοι αντιδρούν στην κατασκευή του Fly Over, δηλαδή πολίτες από τα Κωνσταντινουπολίτικα.

Ήδη από το πρωί δυνάμεις της Τροχαίας «σηκώνουν» οχήματα που είναι σταθμευμένα σε δρόμους πέριξ της ΔΕΘ, παρά τα μέτρα που είναι σε ισχύ.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν και πού απαγορεύεται η στάθμευση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ και σήμερα στο πλαίσιο διεξαγωγής της 87ης ΔΕΘ και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας-πορειών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τροχαίας:

α. Από την 06.00 ώρα της Παρασκευής (08-09-2023) μέχρι και την 18.00 ώρα της Κυριακής (10-09-2023) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:
– Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.
– Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.
– Αγ. Δημητρίου, από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.
– Γ. Λαμπράκη, από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
– Αρμενοπούλου, από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης.
– Ν. Γερμανού, από Πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
– Ιασωνίδου, από Εγνατία έως Αγ. Δημητρίου.

β. Το Σάββατο (09-09-2023), από ώρα 15.00 σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:
– Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
– Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.
– Βασ. Όλγας, από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.
– Βασ. Γεωργίου, από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.
– Λεωφ. Νίκης, καθ’ όλο το μήκος της.
– Κουντουριώτη, καθ’ όλο το μήκος της.
– Κων/νου Καραμανλή, από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
– Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
– Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.
– Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.
– Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.
– Αγίας Σοφίας, από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας.
– Π.Μελά, καθ’ όλο το μήκος της.
– Βενιζέλου, καθ’ όλο το μήκος της.

Υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, καθώς και στις Λεωφόρους Νίκης και Μ. Αλεξάνδρου.

Η Τροχαία καλεί τους οδηγούς να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.

Από ώρα 15.00 του Σαββάτου (09-09-2023) και μέχρι το πέρας των σχετικών εκδηλώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σταδιακά, από Ανατολικά προς Δυτικά της πόλης μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας, με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.

To Top