Αυθαίρετες κατασκευές στο beach bar Μπέου στον Τσουγκριά

Τα μάτια τους έτριβαν οι άνθρωποι της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας όταν στις 12 Απριλίου μετέβησαν στον Τσουγκριά για να κάνουν αυτοψία στο beach bar που λειτουργεί υπό τον αδερφό του Δημάρχου Βόλου, Αντώνη Μπέο. Αντί για μια καντίνα 15 τμ, που θα έπρεπε να λειτουργεί σύμφωνα και με τη Σύμβαση Παραχώρησης, οι ελεγκτές βρήκαν αυθαίρετες κατασκευές 261 τμ! Μάλιστα, η αυτοψία πραγματοποιήθηκε πριν γίνει και η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στην στέγη της…καντίνας για να γίνει το beach bar «πράσινο»!

Σημειώνεται δε, πως η επιχείρηση, την οποία έχει διαφημίσει και ο ίδιος ο Δήμαρχος Βόλου, δηλώνοντας πολλάκις ότι τα Σαββατοκύριακά του τα περνά στον Τσουγκριά, λειτουργεί σε προστατευόμενη περιοχή Natura με τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν να είναι ελάχιστες και ήπιες περιβαλλοντικά, προκειμένου να μην αλλοιωθεί το τοπίο.

Στη σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε μεταξύ της Προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας ενεργούσα υπό την ιδιότητά της ως νόμιμη εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου και του Αντώνιου Μπέου, αναφέρονται οι όροι χρήσης και μεταξύ αυτών επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών. Απαγορεύεται η ανέγερση κάθε είδους κτίσματος ή τοποθέτηση κατασκευάσματος που συνδέεται σταθερά με το έδαφος (πάκτωση με σκυρόδεμα , τσιμεντοστρώσεις, πλακοστρώσεις, επιχωματώσεις κλπ), καθώς και η τοποθέτηση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων, αυτοκινήτων κλπ…. Ο δικαιούχος υποχρεούνται στη χρήση υλικών εναρμονισμένων με το περιβάλλον (ξύλο, ύφασμα κλπ) και απαγορεύεται η τοποθέτηση ειδών από πλαστικό, ψυγείων, μπαρ κλπ (….). Η μέγιστη κάλυψη του παραχωρούμενου χώρου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% αυτού, ώστε να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων….».

Τι κατέγραψε η Κτηματική Υπηρεσία στην αυτοψία της

Όπως σημειώνεται από την Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας η σύμβαση αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας εκτάσεως 15,00 m2.

Παρά τ’ αυτά με βάση τα στοιχεία της αυτοψίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας στις 12 Απριλίου 2022, διαπιστώθηκαν οι κάτωθι κατασκευές:

Α) Ξύλινο δάπεδο εμβαδού 4,4 m2

Β) Ξύλινο στέγαστρο εμβαδού 69,65 m2 εντός του οποίου χωροθετούνται:

β1) Ξύλινος πάγκος κουζίνας 5,7 m2

β2) Ξύλινος πάγκος εμβαδού 5,28 m2

β3) Ξύλινο δάπεδο εμβαδού 5,79 m2 για τοποθέτηση ψυγείων

Γ) Έτερο ξύλινο δάπεδο εμβαδού 75,76 m2 εντός του οποίου χωροθετούνται:

Γ1) Καντίνα ύψους 3,00 m και πλευρικών διαστάσεων 2,4 Χ 5,3 m εμβαδού 12,72 m2

Γ2) Ξύλινο στέγαστρο πλευρικών διαστάσεων 5,3 Χ 2,15 m εμβαδού 11,40 m2

Δ) Έτερο ξύλινο στέγαστρο εμβαδού 70,00 m2

Ε) Ξύλινο κιόσκι εμβαδού 16,25 m2

ΣΤ) Τρίτο ξύλινο δάπεδο εμβαδού 1,2 m2

Τα ανωτέρω έργα, όπως τονίζει η Κτηματική μετά την αυτοψία της βρίσκονται εντός του αιγιαλού καταλαμβάνοντας συνολικό εμβαδό 261,56 m2. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «Για τα παραπάνω ουδέποτε ζητήθηκε καθ ́ οιοδήποτε τρόπο από οιαδήποτε Υπηρεσία η γνωμοδότησή του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ή του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων».

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα πως οι παρεμβάσεις και μάλιστα όχι ήπιες, ούτε καν ξεπερνώντας μερικά τμ, όχι μόνο έγιναν, αλλά δεν ζητήθηκε καν μία έγκριση, μία γνώμη από το Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο ανήκει ο αιγιαλός.

Αντ’ αυτού, οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν, μιας και ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα ότι το beach bar έγινε «πράσινο», καθώς έβαλε και φωτοβολταϊκά στην στέγη του!

Μετά από όλες αυτές τις παραβάσεις και τις αυθαιρεσίες ο λόγος πλέον πηγαίνει στην Κτηματική Υπηρεσία για το εάν θα συνεχίσει την τήρηση της σύμβασης ή εάν θα πρέπει να τη διακόψει.

Πηγή: magnesianews.gr

To Top