ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτές είναι οι θρυλικές ατάκες του μεγάλου Κρόιφ, που σφράγισαν τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο

Οι θρυλικές ατάκες του μεγάλου Κρόιφ, που αποτύπωσαν τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο.

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά ο τρόπος που έπαιζε και δίδασκε τον «βασιλιά των σπορ», επηρεάζει ακόμα και σήμερα τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές σχολές στον κόσμο.

Πέρα από την αξία του σαν ποδοσφαιριστής και προπονητής, ο Γιόχαν Κρόιφ έμεινε στην ιστορία και για τις ατάκες του, μέσω των οποίων εξέφραζε τις σκέψεις του για το πώς πρέπει να παίζεται το άθλημα που δόξασε όσο λίγοι.

Διαβάστε το απόσταγμα της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του θρυλικού Ολλανδού:

– «Η τεχνική δεν είναι το να μπορείς να κοντρολάρεις τη μπάλα 1000 φορές. Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει αυτό με προπόνηση. Τότε μπορεί να δουλέψει στο τσίρκο. Η τεχνική είναι να πασάρεις τη μπάλα με τη μία, στη σωστή ταχύτητα, στο σωστό πόδι του συμπαίκτη του».

– «Διάλεξε τον καλύτερο παίκτη για κάθε θέση και θα καταλήξεις όχι με μία δυνατή ενδεκάδα, αλλά με 11 δυνατές μονάδες».

– «Στις ομάδες μου, ο τερματοφλακας είναι ο πρώτος επιτιθέμενος και ο επιθετικός ο πρώτος αμυνόμενος».

– «Γιατί να μην μπορείς να κερδίσεις μία πιο πλούσια ομάδα; Ποτέ δεν έχω δει μία τσάντα με χρήματα να σκοράρει».

– «Είμαι πρώην παίκτης, πρώην τεχνικός διευθυντής, πρώην προπονητής, πρώην επίτιμος πρόεδρος. Μία ωραία λίστα που δείχνει για άλλη μία φορά ότι όλα έχουν ένα τέλος».

– «Οι παίκτες που δεν είναι αληθινοί ηγέτες αλλά προσπαθούν να είναι, πάντα κριτικάρουν τους άλλους μετά από ένα λάθος. Οι αληθινοί ηγέτες όμως πάντα προβλέπουν ότι οι άλλοι θα κάνουν λάθος».

– «Τι είναι η ταχύτητα; Ο Τύπος πάντα μπερδεύει την ταχύτητα με την προνοητικότητα. Βλέπετε, αν αρχίσω να τρέχω λίγο νωρίτερα από κάποιον άλλον, φαίνομαι πιο γρήγορος».

– «Υπάρχει μόνο μία κατάλληλη στιγμή για να φτάσεις κάπου. Αν δεν είσαι εκεί, τότε έφτασε ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά».

– «Πριν κάνω ένα λάθος, δεν κάνω αυτό το λάθος».

– «Όταν παίζει σε αγώνα, είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι ένας παίκτης έχει τη μπάλα κατά μέσο όρο τρία λεπτά. Οπότε, το πιο σημαντικό είναι το τι κάνεις στα 87 λεπτά που δεν έχεις τη μπάλα. Αυτό δείχνει αν είσαι καλός παίκτης ή όχι».

– «Αφού έχεις κερδίσει κάτι, δεν είσαι πλέον στο 100% αλλά στο 90%. Είναι σαν ένα μπουκάλι με ανθρακούχο νερό, που βγάζεις το καπάκι του για λίγο. Αμέσως μετά υπάρχει λιγότερο ανθρακικό μέσα».

– «Υπάρχει μόνο μία μπάλα, οπότε πρέπει να την έχεις».

– «Δεν είμαι θρήσκος. Στην Ισπανία και οι 22 παίκτες κάνουν τον σταυρό τους πριν μπουν στο γήπεδο. Αν λειτουργούσε, όλα τα ματς θα έληγαν ισοπαλία».

– «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι χειρότεροι παίκτες του αντιπάλου θα έχουν τη μπάλα. Τότε θα τους την πάρουμε πιο εύκολα».

– «Όταν έχεις τη μπάλα πρέπει να κάνεις το γήπεδο όσο μεγαλύτερο γίνεται, όταν δεν την έχεις πρέπει να το κάνεις όσο μικρότερο γίνεται».

– «Οι παίκτες σήμερα μπορούν να σουτάρουν μόνο με τα κορδόνια. Εγώ μπορούσα να σουτάρω με το εσωτερικό του ποδιού, τα κορδόνια και το εξωτερικό και των δύο ποδιών. Με λίγα λόγια, ήμουν έξι φορές καλύτερος από τους σημερινούς ποδοσφαιριστές».

– «Ποιότητα χωρίς αποτελέσματα δεν έχει νόημα. Αποτελέσματα χωρίς ποιότητα είναι βαρετό».

– «Υπάρχουν πολύ λίγοι παίκτες που ξέρουν τι να κάνουν όταν είναι αμαρκάριστοι. Οπότε μερικές φορές λες σε κάποιον παίκτη:  ”Αυτός ο επιθετικός είναι πολύ καλός, αλλά μην τον μαρκάρεις”».

– «Το βρίσκω τρομερό όταν ταλέντα απορρίπτονται με βάση στατιστικά από υπολογιστές. Με βάση τα τωρινά κριτήρια του Άγιαξ θα με είχαν απορρίψει. Όταν ήμουν 15, δεν μπορούσα να κλωτσήσω μπάλα 15 μέτρα με το αριστερό και ούτε 20 με το δεξί. Η ποιότητα δεν εντοπίζεται από υπολογιστές».

– «Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει».

– «Αν ήθελα να το καταλάβετε, θα το εξηγούσα καλύτερα».

To Top