ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες της αγωγής της FIBA στη Κομισιόν κατά της Ευρωλίγκας

Τέσσερις βασικές κατηγορίες περιλαμβάνει η αγωγή που κατέθεσε η FIBA στην Κομισιόν κατά της Ευρωλίγκας, με την οποία βάζει σε νέα βάση τη διαμάχη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Όπως ανέφερε χθες η Παγκόσμια Ομοσπονδία σε δελτίο Τύπου “τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει ότι η καταγγελία της Ευρωλίγκας στη Κομισιόν κατά της FIBA ήταν προπέτασμα καπνού για τις δικές της αντί-ανταγωνιστικές συμπεριφορές”.

Τέσσερις είναι οι άξονες της αγωγής της FIBA κατά της Ευρωλίγκας;

– Καταχρηστική “πώληση” επιβάλλοντας αδικαιολόγητη πίεση στα πρωταθλήματα και τους συλλόγους, απειλώντας τον αποκλεισμό τους από την Ευρωλίγκα αν δεν δεσμευτούν να δώσουν ομάδες στο Γιούροκαπ. Τέτοιες πρακτικές εφαρμόστηκαν στην Αδριατική Λίγκα…

– Μια “συμφωνία συνδικάτου” κυκλοφόρησε μεταξύ των 11 ομάδων με άδεια τύπου Α (με τα δεκαετή συμβόλαια) που θα κατέχουν την πλειοψηφία στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωλίγκας, κάτι που σημαίνει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου από έξι ομάδες για αποφάσεις που αφορούν και την Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ αγωνιστικού και εμπορικού περιεχομένου.

– Αυθαίρετη επιλογή ομάδων για την Ευρωλίγκα και το Γιούροκαπ, που σημαίνει καταστροφή κάθε εμπορικής και αθλητικής αξίας των εθνικών πρωταθλημάτων και υπομονεύει την ανταγωνιστική ισορροπία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

– Καταχρηστικές διακρίσεις έναντι των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, δημιουργώντας τους περαιτέρω ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές κατηγορίες κατά της Ευρωλίγκας από την FIBA που καταλήξει πως “στην ουσία η Ευρωλίγκα επιθυμεί να καρπωθεί τα οφέλη του οικοσυστήματος μπάσκετ που αναπτύχθηκε από τις εθνικές ομοσπονδίες (παίκτες, προπονητές, διαιτητές, χιλιάδες άλλοι σύλλογοι) χωρίς να συμβάλλει στα θεμέλια της πυραμίδας του αθλήματος και κρατώντας ομήρους τις εθνικές ομάδες για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των έξι εμπορικά ισχυρών ομάδων”.

To Top