Αφιέρωμα ΝΒΑ: Οι Μπακς δεν χάνουν την Central Division!

Λίγες ημέρες απομένουν για την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου στο ΝΒΑ αφού στις 17 Οκτωβρίου οι 30 ομάδες του “μαγικού κόσμου” ξεκινούν το ταξίδι τους με στόχο την κατάκτηση του δαχτυλιδιού!

Για ακόμα μία χρονιά θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε τα εξαιρετικά αφιερώματα του Makrabet.com γύρω από τα ρόστερ, τους παίκτες-κλειδιά και την εκτίμηση της πορείας των 30 συλλόγων.

Μετά την Atlantic Division σειρά παίρνει η Central Division τους Μιλγουόκι Μπακς να είναι το φαβορί αλλά τους Ιντιάνα Πέισερς να έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με την περσινή σεζόν.

Μπείτε στο Makrabet.com για ακόμα περισσότερο υλικό και προτάσεις

Μιλγουόκι Μπακς: Έρχονται καλύτερες μέρες για τα «ελάφια»

 

Ρόστερ

Η πιο σοφή κίνηση που έκαναν το καλοκαίρι ήταν η συνεργασία με τον Mike Budenholzer, έναν προπονητή που διαθέτει την εμπειρία και τις γνώσεις για να τους ανεβάσει επίπεδο. Στο Μιλγουόκι θα έχει και υλικό για πρωταθλητισμό, όπως ακριβώς είχε τη σεζόν 2014-2015 με τους Hawks, τους οποίους οδήγησε στους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας, φτάνοντας τις 60 νίκες στη regular season. Την ίδια χρονιά πήρε το βραβείο του καλύτερου προπονητή στο ΝΒΑ.

Στη συνέχεια προσανατολίστηκαν για την ενίσχυση της front line τους, που τους στοίχισε ιδιαίτερα στα matchups με τους Celtics. Ουσιαστικά έβγαλαν ολόκληρη σεζόν χωρίς Center, Φιλότιμες οι προσπάθειες του Henson (8.8 pts, 6.8 rebs), που αγωνίστηκε ως βασικό 5αρι, αλλά για το βήμα παραπάνω δεν αρκεί.

Μεγάλη «πληγή» τα ριμπάουντ και δεν ήταν τυχαίο πως είχαν τα λιγότερα κερδισμένα «σκουπίδια» (39.8 μ.ο.) στο ΝΒΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις σε 29 από τα 82 ματς είχαν περισσότερα ριμπάουντ από τους αντιπάλους της, με τον απολογισμό τους σε αυτά τα ματς να είναι 22 νίκες και 7 ήττες.

Έτσι λοιπόν έκλεισαν για 1 χρόνο τον Brook Lopez, που δεν είναι η επιτομή του κλασικού Center, αφού ούτε rim protector είναι, ούτε αρέσκεται να παίζει με πλάτη στο καλάθι. Έρχεται μάλιστα από μετριότατη σεζόν με τους Lakers (13 pts, 4 rebs μ.ο. σε 23.4 λεπτά), αλλά είναι ένας παίκτης που θα βοηθήσει πολύ στην παραγωγικότητα, αφού για το βαρύ κορμί που διαθέτει είναι καλός σουτέρ τόσο από μέση απόσταση, όσο και από την περιφέρεια. Και το περιφερειακό σουτ, ειδικότερα το τρίποντο, είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τις ομάδες του Budenholzer.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και με την επιστροφή του Ilyasova, με τον οποίο συνεργάστηκε πέρσι στους Hawks, ώσπου έφυγε στους 76ers, όπου αποτέλεσε έναν από

τους καλύτερους ρολίστες με 10.8 πόντους και 6.7 ριμπάουντ μ.ο. σε 24 λεπτά συμμετοχής. Από το Μιλγουόκι πριν 12 χρόνια ξεκίνησε την καριέρα του ο Τούρκος, παίζοντας 7 χρόνια για λογαριασμό των Bucks.

Πάμε και στο υπάρχον υλικό, όπου προφανώς θα ξεκινήσω την αναφορά από τον απόλυτο ηγέτη. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λοιπόν σταδιακά εξελίσσεται σε έναν παίκτη, που διεκδικεί το βραβείο του MVP και πιθανότατα να το καταφέρει μέσα στα επόμενα χρόνια. Ήταν κορυφαίος σκόρερ (26.9 μ.ο.) και ριμπάουντερ της ομάδας του (10 μ.ο.), μοιράζοντας επίσης 4.8 ασίστ μ.ο. Επιπλέον είχε 1.4 μπλοκ και 1.5 κλεψίματα μ.ο. ενώ ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής (36.7 μ.ο.) μετά τον James.

Το δεύτερο βιολί στην επίθεση αναμένεται να είναι και φέτος ο Middleton, που δεν έχασε ούτε αγώνα και η περσινή ήταν η μακράν πιο παραγωγική του σεζόν στο ΝΒΑ με 20.1 πόντους μ.ο. Ρεκόρ καριέρας σημείωσε και στα ριμπάουντ (5.2 μ.ο.), δίνοντας επίσης και 4 ασίστ μ.ο.

Έδεσε με το υπόλοιπο σύνολο και προσαρμόστηκε γρήγορα ο Bledsoe, που μέτρησε 17.8 πόντους και 5.1 ασίστ μ.ο. παίζοντας ως βασικός Point Guard των «ελαφιών». Θέση βασικού Shooting Guard διεκδικεί ο Brogdon (13 pts, 3.3 rebs, 3.2 ass. μ.ο.), που πέρσι έρχονταν ως 6ος παίκτης από τον πάγκο και μην ξεχνάμε πως κατέχει το βραβείο του καλύτερου rookie της σεζόν 2016-2017.

Αν όντως ο Brogdon ξεκινάει βασικός τότε θα μετατοπιστεί στον πάγκο ο Tony Snell (6.9 pts μ.ο.), ένας Guard με ιδιαίτερη έφεση στο τρίποντο, όπου σούταρε με ποσοστό ευστοχίας 40.3%. Άριστες εντυπώσεις άφησε και ο Shabazz Muhammad, που ήρθε από τους Timberwolves και στους 11 αγώνες που αγωνίστηκε είχε 8.5 πόντους μ.ο. με απαράμιλλη ευστοχία (55.2%) εντός πεδιάς στα μόλις 10.6 λεπτά που έμενε στο παρκέ.

Από τους αποχωρήσαντες ξεχωρίζει η περίπτωση του Jabari Parker, που επέστρεψε από τον δεύτερο σοβαρό τραυματισμό της καριέρας του στις αρχές Φλεβάρη και συνεισέφερε 12.6 πόντους και 4.9 ριμπάουντ μ.ο. σε 24 λεπτά. Τέλος, στα draft επέλεξαν στο Νο.17 τον DiVincenzo, έναν παίκτη που πολλοί τον μάθατε από τα «όργια» που έκανε (δυστυχώς σε βάρος μας) στον τελικό του NCAA, όπου ως παίκτης των πρωταθλητών Villanova Wildcats διέλυσε το Michigan, με 31 πόντους.

Βασική 5αδα

  • Point Guard – Eric Bledsoe
  • Shooting Guard – Malcolm Brogdon
  • Small Forward – Khris Middleton
  • Power Forward – Giannis Antetokounmpo
  • Center – Brook Lopez

Εκτίμηση

Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον κόουτς Budenholzer και πιστεύω θα ταιριάξει στους Bucks, τους οποίους μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα καλύτερες μέρες σε σχέση με την περσινή (συμπαθητική) σεζόν που πραγματοποίησαν. Μέσα στις δυνατότητες τους είναι ακόμα και η 4η θέση, για την οποία πιθανότατα θα μονομαχήσουν με Pacers και Wizards. Αυτό αν λάβουμε υπόψη πως οι πρώτες 3 (θα) είναι καπαρωμένες από Celtics, 76ers και Raptors. Κατ’ επέκταση περιμένω να ανεβάσουν τον αριθμό των νικών τους από τις 44.

Οι δύο επιλογές που έχουν λογική είναι το over 9.6 ριμπάουντ μ.ο. και το under 5.6 ασίστ μ.ο. Σε σχέση με το πρώτο περιμένω να πιάσει τα περσινά νούμερα, αφού Center να του κόψει ριμπάουντ δεν υπάρχει. Όπως προανέφερα ο Brook Lopez δεν αποκτήθηκε για αυτή τη δουλειά και είναι ένας από τους χειρότερους rim protector στη θέση του.

Μεγαλούτσικο βρίσκω το όριο στις ασίστ του. Το μάξιμουμ που έχει τελειώσει ποτέ μια σεζόν είναι οι 5.4 πρόπερσι, όταν είχε και την εντολή από τον Kidd να κατεβάζει μπάλα και να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας. Από πέρσι όμως υπάρχει στο ρόστερ ο Bledsoe, που αναμένεται να κινηθεί πάλι στις 5 ασίστ μ.ο. ενώ και ο Middleton είναι αρκετά ομαδικός και δίνει τελικές πάσες (4 μ.ο. πέρσι).

Ιντιάνα Πέισερς: Έπιασαν ταβάνι με την περσινή τους πορεία (;)

Ρόστερ

Μπροστάρης στην περσινή εκπληκτική και πέρα από κάθε προσδοκία πορεία των Pacers ήταν ο Victor Oladipo, που έδειξε πως μπορεί να υποστηρίξει το ρόλο του ηγέτη μιας ομάδας. Ανακηρύχτηκε άλλωστε και ο πιο βελτιωμένος παίκτης στο ΝΒΑ, έχοντας 23.1 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ μ.ο.

Αύξησε την παραγωγικότητα του κατά 7.2 πόντους σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν στους Thunder και σούταρε με καλύτερα ποσοστά ευστοχίας από όλες τις θέσεις του γηπέδου. Παράλληλα μπήκε και στην καλύτερη αμυντική 5αδα του ΝΒΑ, αφού ήταν ο καλύτερος «κλέφτης» με 2.36 κλεψίματα μ.ο. Το πόσο κομβικός ήταν πέρσι συνοψίζεται στο στατιστικό που ήθελε τους Pacers με τον Oladipo στο παρκέ να έχουν +6.4 στον συντελεστή του Net Rating (διαφορά επίθεσης με άμυνα) ανά 100 κατοχές και -7.3 όταν αποσύρονταν στον πάγκο.

Η όρεξη άνοιξε και φέτος αναμένεται να εμφανιστούν ακόμα πιο φιλόδοξοι. Για αυτό άλλωστε ενισχύθηκαν με τον Tyreke Evans, που έρχεται από φανταστική χρονιά στους Grizzlies, την καλύτερη μετά την παρθενική του ως rookie, έχοντας 19.2 πόντους με σχεδόν 40% ποσοστό στα τρίποντα, 5.2 ασίστ και 5.1 ριμπάουντ μ.ο.

Οι άλλες δύο προσθήκες ήταν ο McDermott (7.8 pts μ.ο.), που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την ευστοχία του από τα 7.25 (40.3% στην καριέρα του και το εξωπραγματικό 49.4% στους 26 αγώνες στους Mavs) και ο Center, O’Quinn (7.1 pts, 6.1 rebs μ.ο.) για να θωρακίσει ακόμα περισσότερο τη front line.

Γενικά, οι 5 βασικοί τους, συν τον αναπληρωματικό Center, Sabonis (11.6 pts, 7.7 rebs μ.ο. σε 24 λεπτά), τελείωσαν τη σεζόν με διψήφιο αριθμό πόντων. Ο βασικός πλέι-μέκερ, Collison (12.4 pts, 5.3 assists μ.ο.) τα πήγε καλά στην οργάνωση του παιχνιδιού της ομάδας, παίρνοντας και τις απαραίτητες βοήθειες από τη ρεζέρβα του, τον Cory Joseph (7.9 pts, 3.2 rebs, 3.2 ass. μ.ο.).

Ο Bojan Bogdanovic πραγματοποίησε την καλύτερη και πιο ώριμη σεζόν του από τότε που ήρθε στο ΝΒΑ, με 14.3 πόντους μ.ο. σουτάροντας με 47.4% εντός πεδιάς και 40.2% στα τρίποντα. Αρκετές βοήθειες σε άμυνα και επίθεση έδινε και ο Thaddeus Young (11.8 pts, 6.3 rebs μ.ο.), ενώ ο βασικός Center, Myles Turner όχι μόνο δεν έκανε το ξεπέταγμα που όλοι περίμεναν, αλλά είχε χειρότερα νούμερα (12.7 pts, 6.4 rebs μ.ο.) και από την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Ωστόσο το καλοκαίρι δούλεψε σε εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται βελτιωμένος. Από τους παίκτες που έφυγαν ουσιαστικά ο μόνος που θα λείψει είναι ο Lance Stephenson (9.2 pts, 5.2 rebs μ.ο.).

Βασική 5αδα

Point Guard – Darren Collison

Shooting Guard – Victor Oladipo

Small Forward – Bojan Bogdanovic

Power Forward – Thaddeus Young

Center – Myles Turner

Εκτίμηση

Πέρσι δε τους υπολόγιζε κανείς και βάλθηκαν να μας διαψεύσουν πανηγυρικά, αφού όχι μόνο μπήκαν στα πλέι-οφ, αλλά στις λεπτομέρειες δεν απέκλεισαν τους Cavaliers, παίζοντας με μειονέκτημα έδρας. Πιο υποψιασμένοι οι πάντες πλέον απέναντι τους. Πολύ έξυπνη η απόκτηση του Evans, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στη second unit, ερχόμενος από σούπερ σεζόν και σε μία ομάδα που κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική ήταν.

Εκτιμώ πως θα παλέψουν με τους Bucks, έχοντας τις ίδιες πιθανότητες για την 4η θέση και κατ’ επέκταση για την κατάκτηση της Central Division. Διαβασμένο το όριο νικών τους, που παίζει ανάμεσα στο 46.5 και 47.5 και προφανώς δεν υπάρχει καμία απολύτως αξία. Άλλωστε θεωρώ πως έχουν ταβάνι σαν ομάδα, εκτός αν παραμείνουν όλοι υγιείς και οι Oladipo και Myles Turner εμφανιστούν βελτιωμένοι, με τον Evans να πραγματοποιεί μια σεζόν ανάλογη της περσινής.

Κλίβελαντ Καβαλίερς: Υπάρχει ζωή μετά τον James;

Ρόστερ

Τέλος εποχής στο Κλίβελαντ με την αποχώρηση του James (27.5 pts, 9.1 assists, 8.6 rebs μ.ο.), που κυριολεκτικά ήταν μία ομάδα μόνος του. Έτσι ο Love (17.6 pts / 9.3 rebs μ.ο.) θα αναλάβει το ρόλο του ηγέτη, κάτι που έκανε με επιτυχία στις τελευταίες του σεζόν στους Timberwolves. Από τότε βέβαια έχει χάσει μεγάλη μυϊκή μάζα και είναι δύσκολο να τα βάζει με πιο δυναμικούς Forwards όπως έκανε στο παρελθόν. Δούλεψε πολύ όμως το περιφερειακό του σουτ και τα αποτελέσματα φάνηκαν πέρσι, όπου σούταρε από τα 7.25 με 41.5%, ευστοχώντας σε 2.3 τρίποντα μ.ο. ανά αγώνα.

Λαβράκι φαίνεται να ψάρεψαν στα draft, επιλέγοντας στο Νο.8 τον Collin Sexton, που πραγματοποίησε μια σειρά από εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Summer League του Las

Vegas. Σε 7 αγώνες μέτρησε 19.4 πόντους, 3.6 ασίστ και 3.4 ριμπάουντ μ.ο. Δεν είναι τυχαίο πως δίνεται στο Top-5 των φαβορί για το βραβείο του καλύτερου rookie.

Επέστρεψε και ο Frye μετά το σύντομο πέρασμα του από τους Lakers, ενώ ανανέωσε τελικά ο Rodney Hood (10.8 pts μ.ο.), που φέτος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες στην επίθεση. Περισσότερες ευκαιρίες αναμένεται να πάρει φέτος τόσο ο Ante Zizic, που έδειξε κεφάτος στα δύο ματς που έπαιξε στο Summer League (20.5 pts, 12.5 rebs μ.ο.), όσο και ο Cedi Osman (3.9 pts μ.ο.), που πέρσι ως rookie έδειξε αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία. Επίσης υπάρχουν και οι παλιές καραβάνες JR. Smith (8.3 pts μ.ο.) και Tristan Thomspon (5.8 pts / 6.6 rebs μ.ο.), που λογίζονται για βασικοί.

Περισσότερα πράγματα περιμένουν όλοι και από τους πρώην «λιμνάνθρωπους», Clarkson (12.6 pts μ.ο.) και Larry Nance Jr. (8.9 pts, 7 rebs μ.ο.). Εμπειρία θα προσδώσουν οι George Hill (9.4 pts μ.ο.) και Korver (9.2 pts μ.ο. με 42.6% στα τρίποντα), με το συμβόλαιο του πρώτου να λήγει στο τέλος της σεζόν, ενώ ο δεύτερος μάλλον θα σταματήσει το μπάσκετ, αφού σκέφτονταν να αποσυρθεί από αυτό το καλοκαίρι. Ως ελεύθερους πήραν δύο παίκτες. Τον Sam Dekker (4.2 pts μ.ο.) από τους Clippers και τον David Nwaba (7.9 pts μ.ο.) από τους Bulls. Εκτός από τον James αποχώρησαν και ο Jeff Green (10.8 pts μ.ο.) με τον Calderon (4.5 pts μ.ο.).

Βασική 5αδα

  • Point Guard – George Hill
  • Shooting Guard – JR. Smith
  • Small Forward – Rodney Hood
  • Power Forward – Kevin Love
  • Center – Tristan Thompson

Εκτίμηση

Μεταβατική η φετινή σεζόν για τους Cavs μετά τη φυγή του James, αφού μετατρέπονται από διεκδικητές του τίτλου σε ομάδα της σειράς. Μοναδικός παίκτης επιπέδου All star ο Love, που έχει ενδιαφέρον να δούμε αν μπορεί να σηκώσει το βάρος και να ανταπεξέλθει σε αυτό το ρόλο.

Είναι δεδομένο πως θα μείνουν εκτός πλέι-οφ και σίγουρα αποτελεί ρίσκο η ενασχόληση με το όριο (31.5) νικών τους, αφού πρέπει να δούμε πως θα προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουν, άλλωστε στα 27 ματς που αγωνίστηκαν χωρίς τον James (στα 4 χρόνια της Δδεύτερης θητείας του) είχαν ρεκόρ 4-23.

Επιλογή μπορεί να αποτελέσει το over 18.5 πόντων του Love, που είναι πλέον ο μοναδικός All star παίκτης στο Κλίβελαντ. Θα απελευθερωθεί ακόμα παραπάνω και

λογικά θα αυξήσει και τον αριθμό των σουτ του. Πέρσι έπαιρνε 12.4 προσπάθειες κατά μέσο όρο, με τα 5.6 να είναι σουτ τριών πόντων, όπου σούταρε με ποσοστό 41.5%.

Ντιτρόιτ Πίστονς: Το μεγαλύτερο στοίχημα ο Κέισι

Ρόστερ

Η αλλαγή που τους γεμίζει αισιοδοξία είναι η πρόσληψη του Dwane Casey μετά τη φυγή του… φωνακλά Stan Van Gundy. Ο πρώην κόουτς των Raptors βραβεύτηκε πέρσι ως ο καλύτερος προπονητής της regular και ήταν ο δημιουργός του οικοδομήματος της ομάδας του Τορόντο, με το έργο που άφησε να είναι αδιαμφισβήτητο.

Παίκτης-βαρόμετρο ο Griffin (19.8 pts / 6.6 rebs / 6.2 assists μ.ο.), που δε θα παίζει ως κλασικό 4αρι, αλλά αναμένεται να έχει και δημιουργικές αρμοδιότητες, ενώ ,όπως επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ για τους ψηλούς, θα συνεχίσει να βαράει τρίποντα. Πέρσι χαρακτηριστικά επιχειρούσε 5.4 τρίποντα μ.ο. ανά αγώνα.

Όλες τις φάσεις κάτω από τη ρακέτα θα τις καθαρίζει ο επιβλητικός Drummond, που επιθετικά έχει μείνει κάπως στάσιμος (15 pts μ.ο.), αλλά «εκτόξευσε» τις επιδόσεις του στα ριμπάουντ, αφού με 16 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο ήταν μακράν ο κoρυφαίος ριμπάουντερ στο ΝΒΑ. Φέτος μάλιστα αναμένεται να τον δούμε να δοκιμάζει το χέρι του και από τα 7.25. Το καλοκαίρι άλλωστε έπειτα και από προτροπή του νέου του προπονητή, σούταρε περίπου 1.000 τρίποντα σε καθημερινή βάση και κάπου διάβασα πως δεν έφευγε από το γήπεδο αν δεν ευστοχούσε τουλάχιστον σε 200!

Στη θέση 1 υπάρχει ο επιρρεπής στους τραυματισμούς Reggie Jackson (14.6 pts / 5.3 ass. μ.ο.), που όπως πέρσι έτσι και πρόπερσι έχασε μπόλικα ματς. Και σίγουρα φέτος μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι το γεγονός λόγω ενός τραυματισμού στον αστράγαλο απείχε από τις προπονήσεις όλο το καλοκαίρι. Αξιόπιστο backup στον άσο πάντως αποτέλεσε ο Ish Smith (10.9 pts / 4.4 assists μ.ο.).

Καλές εντυπώσεις άφησε και ο Reggie Bullock (11.3 pts μ.ο. με 48.9% εντός πεδιάς), ένας πολύ εύστοχος Shooting Guard σύμφωνα και με τον πίνακα της στατιστικής, που τον ήθελε στην 9η θέση των παικτών με το υψηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας εντός πεδιάς (60.3%). Στην ουσία μετά τον Joe Ingles των Jazz είχε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής (27.6 μ.ο.), οπότε το επίτευγμα του ήταν μεγαλύτερο από άλλους παίκτες με μικρότερο χρόνο συμμετοχής.

Από πίσω του θα έρχεται και φέτος ο 2ετης Luke Kennard (7.6 pts μ.ο. με 41.5% στα τρίποντα), που άφησε υποσχέσεις με την περσινή του παρουσία. Πιο αδύναμος κρίκος στην βασική τους 5αδα θεωρείται ο Stanley Johnson, που υστερεί αρκετά στον επιθετικό τομέα και διανύοντας τον 4ο χρόνο στην ομάδα καλείται να δώσει απαντήσεις για αυτά που του καταλογίζουν.

Τρεις νέοι παίκτες ήρθαν φέτος στη «Motor City». Με την απόκτηση τους απλά διευρύνεται το rotation και γεμίζει παραπάνω ο πάγκος. Ο λόγος για τον Glen Robinson III (4.1 pts μ.ο.), τον Γεωργιανό Center Zaza Pachulia (5.4 pts / 4.7 rebs μ.ο.) και τον 36χρονο Ισπανό Point Guard, Jose Calderon (4.5 pts μ.ο.). Την αντίθετη διαδρομή έκανε ο Anthony Tolliver (8.9 pts μ.ο.), που έδινε λύσεις με την ευστοχία του (43.6%) από τη γραμμή του τριπόντου.

Βασική 5αδα

  • Point Guard – Reggie Jackson
  • Shooting Guard – Reggie Bullock
  • Small Forward – Stanley Johnson
  • Power Forward – Blake Griffin
  • Center – Andre Drummond

Εκτίμηση

Η ομάδα «χτίζεται» αναγκαστικά πάνω στον Griffin. Ο Drummond είναι ένας από τους πιο δυναμικούς ψηλούς της λίγκας, αλλά δεν είναι παίκτης τόσο υψηλού επιπέδου, που να μπορεί να δημιουργήσει και γενικά να σηκώσει στους ώμους του μια ομάδα, όντας αποτελεσματικός μόνο κάτω από το καλάθι, που τις περισσότερες φορές βέβαια δεν έχει αντίπαλο. Στόχος φυσικά είναι η είσοδος στα πλέι-οφ και με τη δεδομένη αποδυνάμωση των Cavaliers μπορούν να τα καταφέρουν.

Το 1.50 προφανώς για αυτό το ενδεχόμενο δεν ικανοποιεί, ωστόσο μία καλή σκέψη μπορεί να αποτελέσει το over 38 νικών τους στο 1.763 της Pinnacle. Πέρσι σταμάτησαν ακριβώς στις 39, έχοντας τον βασικό τους πλέι-μέκερ (Jackson) απόντα από 37 αγώνες και το trade με τον Griffin περισσότερο να τους μπερδεύει, αφού ήταν εμφανές πως δε μπόρεσε να προσαρμοστεί άμεσα στο παιχνίδι της νέας του ομάδας. Ο Casey είχε αρκετό χρόνο στη διάθεση του να δουλέψει τα συστήματα που θέλει και ο Griffin σίγουρα θα έχει προσαρμοστεί παραπάνω σε αυτό το νέο ρόλο (Point Forward) που θα έχει στα «πιστόνια»

Σικάγο Μπουλς: Ελπιδοφόρο το project των «ταύρων»

Ρόστερ

Η κίνηση να εντάξουν στο δυναμικό τους τον Jabari Parker (12.6 pts, 4.9 rebs μ.ο.), δείχνει μία διάθεση να «χτίσουν» ένα πιο ανταγωνιστικό σύνολο σε σχέση με πέρσι. Ο πρώην Power Forward των Bucks έχει σταθεί αρκετά άτυχος με σοβαρούς τραυματισμούς, που του επέτρεψαν να παίξει μόλις 25 αγώνες ως rookie, 51 αγώνες πρόπερσι και 31 αγώνες την περσινή σεζόν.

Παράλληλα, κράτησαν (ισοφαρίζοντας την προσφορά 78 εκ. ευρώ των Kings) τον LaVine, άλλον ένα παίκτη δηλαδή, που λόγω σοβαρού τραυματισμού (ρήξη χιαστού) αγωνίστηκε σε μόλις 71 από τα 164 ματς την τελευταία διετία. Ο καλύτερος και πιο εντυπωσιακός εν ενεργεία dunker στο ΝΒΑ επέστρεψε στα παρκέ στα μέσα Φλεβάρη και πρόσφερε 16.7 πόντους μ.ο. σε 27.3 λεπτά συμμετοχής.

Ένας από τους παίκτες που διασώθηκαν από το… ναυάγιο ήταν ο βασικός πλέι-μέκερ, Kris Dunn, που παρήγαγε 13.4 πόντους μ.ο. μοίραζε 6 ασίστ μ.ο. και κατέβασε 4.3 ριμπάουντ μ.ο. Εκτός από αυτά αποτέλεσε έναν από τους πιο αξιόπιστους αμυντικούς του Hoiberg, κλέβοντας τη μπάλα 2 φορές μ.ο.

Και μιας και μιλήσαμε για άμυνα εδώ πρέπει να αναφερθεί το όνομα του Robin Lopez (11.8 pts, 4.5 rebs μ.ο.), που έδωσε πολλές και σκληρές μάχες κάτω από τα δύο καλάθια. Εξαιρετική ήταν η παρουσία του Markkanen (15.2 pts, 7.5 rebs μ.ο.) στην παρθενική του συμμετοχή στο ΝΒΑ. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με το καλημέρα, αφού του δόθηκαν και οι ευκαιρίες να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Ο Φινλανδός όμως τραυματίστηκε λίγο πριν ξεκινήσει η pre-season και θα απουσιάσει για περίπου 2 μήνες.

Ως 6ος παίκτης από τον πάγκο έρχονταν και έδινε πολύτιμες βοήθειες ο Bobby Portis (13.2 pts, 6.8 rebs μ.ο.), ενώ διψήφιο αριθμό πόντων σκόραραν και οι Justin Holiday (12.2 pts, 4 rebs μ.ο.) και Denzel Valentine (10.2 pts μ.ο.).

Ενδιαφέρουσα προοπτική δίνουν οι δύο rookie από τα draft. Στο Νο.7 ο Center Wendell Carter Jr. ερχόμενος από το κολλέγιο του Duke (13.5 pts, 9.1 rebs μ.ο.), με 14.6 πόντους και 9.4 ριμπάουντ μ.ο. στα 5 ματς που αγωνίστηκε στο Summer League του Las Vegas.

Επιπλέον, πήραν και τον 22χρονο Chandler Hutchinson στο Νο.22, έναν χαρισματικό σκόρερ, όπως τουλάχιστον έδειξε τα 2 τελευταία χρόνια στο κολλέγιο, που πέτυχε 17.4 και 20 πόντους μ.ο. Από τους αποχωρήσαντες ξεχωρίζει ο αναπληρωματικός Point Guard, Jerian Grant (8.4 pts, 4.6 ass μ.ο.), ενώ αποχαιρέτησαν και οι ρολίστες, Nwaba (7.9 pts, 4.7 rebs μ.ο.), Zipser (4 pts μ.ο.) και Vonleh (4.9 pts, 5.8 rebs μ.ο.

Βασική 5αδα

  • Point Guard – Kris Dunn
  • Shooting Guard – Zach Lavine
  • Small Forward – Jabari Parker
  • Power Forward – Lauri Markkanen
  • Center – Wendell Carter Jr.

Εκτίμηση

Μυστήριο αποτελούν οι φετινοί Bulls, το project τους γενικά σηκώνει συζήτηση. Ενισχύθηκαν ναι μεν με τον Jabari Parker και ο LaVine έχει ξεπεράσει στο 100% τον τραυματισμό του, αλλά μην ξεχνάμε πως αμφότεροι έχουν χάσει ολόκληρες σεζόν από σοβαρούς τραυματισμούς. Από το αν παραμείνουν υγιείς σε όλη τη σεζόν εν πολλοίς θα εξαρτηθεί η πορεία της ομάδας, αφού αυτοί οι δύο αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην επίθεση.

Αμυντικά οι δύο προαναφερθέντες υστερούν, όπως και συνολικά όλη η ομάδα πάσχει σε αυτόν τον τομέα. Αρκετά λεπτά θα πάρει ως Center ο 19χρονος rookie Carter και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον δίδυμο ψηλών με τον Φινλανδό Markkanen. Στο 28.5 με 29.5 βρίσκουμε στις εταιρίες το όριο νικών τους και δεν υπάρχει κανένας λόγος ενασχόλησης.

To Top