Αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ για το Άρης – Ολυμπιακός με… βουτιά στο παρελθόν!

Ο ΕΣΑΚΕ με αφορμή την αναμέτρηση του Άρη με τον Ολυμπιακό έκανε αφιέρωμα στις ιστορικές κόντρες των δύο ομάδων και με την υπογραφή του Βασίλη Σκουντή επανέρχεται στην επιφάνεια η νίκη του 1979 όταν άνοιξε ο δρόμος για το πρώτο πρωτάθλημα!

Στο επίσημο σάιτ του ΕΣΑΚΕ αναφέρεται: “Ενα είναι το βέβαιο και περί τούτου δεν χωρεί η παραμικρή αμφιβολία: οι αγώνες ανάμεσα στον Αρη και στον Ολυμπιακό, ανεξαρτήτως εποχής, συνθηκών, κατάστασης των δύο ομάδων και αποτελεσμάτων δεν ήταν ποτέ βαρετοί. Πάντοτε κάτι (θα) συνέβαινε για να διώχνει την πλήξη και να τους καταχωρεί διαχρονικώς στις μεγάλες στιγμές του πρωταθλήματος…

Μια από αυτές τις μεγάλες στιγμές, η μεγαλύτερη στην ιστορία του Αρη, εκτυλίχθηκε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου του 1979 και έκτοτε παραμένει παγωμένη και ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των “κιτρίνων”. Δεν ήταν ένα απλό ματς εκείνο, αλλά “a night to remember”, όπως λένε σε τέτοιες περιπτώσεις και οι Αμερικανοί…

Το… ελενίτ, η διακοπή από τον Προεστό και η εκδίκηση στα Πατήσια

Εδώ χρειάζεται ασφαλώς να προσδιορισθεί το background της υπόθεσης: ο αγώνας του πρώτου γύρου στο “Παπαστράτειείχε διακοπεί, με απόφαση του διαιτητή Γιώργου Προεστού, στο 31ο λεπτό, ενώ το σκορ ήταν 54-58 κι εκείνη η απόφαση αποτέλεσε το “casus belli” της εποχής. Στο σημείο εκείνο ο Θεσσαλονικιός διαιτητής καταλόγισε τεχνική ποινή εις βάρος του Ολυμπιακού, οι θεατές εξαγριώθηκαν κι ένας από αυτούς ξεκόλλησε ένα κομμάτι ελενίτ από την οροφή και το πέταξε στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα ο Προεστός να φύγει στα αποδυτήρια και να μην επιστρέψει ποτέ στον αγωνιστικό χώρο…

Την επόμενη μέρα (καθώς εκείνη την εποχή οι ομάδες έκαναν διπλοβάρδια τα Σαββατοκύριακα) ο Αρης, ο οποίος στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος είχε ηττηθεί με 79-75 από τον Παναθηναϊκό στον “Τάφο του Ινδού” γνώρισε τη δεύτερη ήττα του από τον Σπόρτιγκ με 74-72 στο κατάμεστο (από οπαδούς του Ολυμπιακού που ζητούσαν εκδίκηση) γήπεδο των Πατησίων.

Ο τίτλος έμελλε να κριθεί στον αγώνα Αρης – Ολυμπιακός, που διεξήχθη στις 12 Φεβρουαρίου του 1979 στο Αλεξάνδρειο, όπου είχαν συσσωρευτεί οκτώ χιλιάδες θεατές, χώρια οι τρεις χιλιάδες που έμειναν απ έξω! Στο μεταξύ ο Αρης είχε νικήσει στην έδρα του τον Παναθηναϊκό με 63-62 και εάν νικούσε τον Ολυμπιακό εξασφάλιζε τον τίτλο, τον οποίο καρτερούσε και λαχταρούσε από το 1930!

Η δηλητηρίαση του Χάρη και οι 20/20 βολές του “Τίγρη”

Ο υπερασπιζόμενος τα σκήπτρα του 1979, Ολυμπιακός πούλησε πολύ ακριβά το τομάρι του, ο αγώνας εξελίχθηκε σε δραματικό θρίλερ και κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα, με σκορ 85-83 υπέρ του Αρη. Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, (με μέσο όρο 35.5 πόντους) Χάρης Παπαγεωργίου είχε υποστεί τροφική δηλητηρίαση,  έπαιξε υποτονικά και περιορίστηκε στο μισό της συνηθισμένης ταρίφας του (17π.)  με αποτέλεσμα να πάρει το ματς πάνω του ο αγριεμένος και ασταμάτητος Βαγγέλης Αλεξανδρής. Ο “τίγρης” πέτυχε 30 πόντους, τους είκοσι εκ των οποίων με 20/20 βολές, προϊόν των αλλεπάλληλων φάουλ που του έκαναν ο Πολ Μελίνι, ο Νίκος Σισμανίδης, ο Γιάννης Γκαρώνης, ακόμη και ο Γιώργος Μπαρλάς! Για λογαριασμό του Αρη διψήφιο νούμερο πόντων είχε πετύχει και ο Σταύρος Χωλόπουλος (12), ενώ πρώτοι σκόρερς του Ολυμπιακού ήταν ο Στηβ Γιατζόγλου με 17 πόντους και ο Πολ Μελίνι με 16.

Τριάντα χρόνια αργότερα ο Αλεξανδρής σχολιάζοντας τη μνημειώδη ευστοχία του από τη γραμμή του φάουλ είχε αποκαλύψει τα εξής: “Σκεφτόμουν κάτι που μου είχε πει μια μέρα σε ένα καφενείο της Θεσσαλονίκης, ο Αχιλλέας Ασλανίδης, που τότε αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ: “Εγώ, καρντάση, όταν βαράω πέναλτι δεν κοιτάζω πουθενά. Φαντάζομαι ότι είμαι μόνος μου σε ένα άδειο γήπεδο και σουτάρω”.Ε, αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ εκείνο το βράδυ: πήγαινα στη γραμμή του φάουλ και βάραγα τις βολές σαν να ήμουν σε άδειο γήπεδο”!

Ο Αρης προσπάθησε και κατάφερε να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό το πρόβλημα υγείας του Παπαγεωργίου, που συνήλθε την επόμενη μέρα και οργίασε στο ματς με τον Σπόρτιγκ (104-76) σημειώνοντας 60 πόντους!  Εναν μήνα αργότερα, στις 11 και 12 Μαρτίου ο Αρης νίκησε στην έδρα του την ΑΕΚ με 91-89 και τον Ιωνικό Νικαίας με 86-83 και το ίδιο βράδυ ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚ Ζαχαρίας Αλεξάνδρου απένειμε το τρόπαιο του πρωταθλητή στον αρχηγό της ομάδας Βαγγέλη Αλεξανδρή.

Το ντέρμπι της δεκαετίας και οι ουρανομήκεις ζητωκραυγές

Τη μεθεπόμενη ημέρα (Δευτέρα) η εφημερίδα «Μακεδονία» έγραφε στο σχετικό ρεπορτάζ της τα εξής: «Το θριαμβευτικό διήμερο του Άρεως είναι το κύριο χαρακτηριστικό του πρωταθλήματος μπάσκετ Α” Εθνικής κατηγορίας, που συνεχίστηκε Σάββατο και Κυριακή. Ο Άρης ύστερα από είκοσι χρόνια με τη νίκη του επί του Ολυμπιακού ξαναφέρνει το πρωτάθλημα στην Θεσσαλονίκη. Το παιχνίδι του Σαββάτου μεταξύ Άρη – Ολυμπιακού μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί σαν το ντέρμπι της τελευταίας δεκαετίας. Μεγάλο μπάσκετ δεν παίχτηκε, αλλά ήταν τέτοια η εξέλιξη του αγώνα και τέτοιο το πάθος για τη νίκη των αντίπαλων παικτών που οπωσδήποτε κράτησε όχι μόνο αμείωτο, αλλά συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον των φιλάθλων και τα 40 λεπτά του αγώνα».

Τα καλύτερα έρχονται… «Με την τελική επικράτηση δε των κίτρινων με 85-82 (44-35) έδωσε την ευκαιρία στους 8.000 τυχερούς φιλάθλους (λέμε τυχερούς γιατί άλλοι τόσοι ήσαν έξω από το Παλαί ντε Σπορ) να ξεσπάσουν σε ουρανομήκεις ζητωκραυγές για την ομάδα του Άρεως, που νικώντας και τον Ολυμπιακό προχωρεί ακάθεκτα για τον τίτλο που μόνο με μαθηματικούς υπολογισμούς μπορεί να χάσει».

Εκείνη τη σεζόν ο Άρης νίκησε από δύο φορές τον Ολυμπιακό (58-54 και 85-83) ΠΑΟΚ (103-82 και 91-90 στην παράταση), την ΑΕΚ (83-82 και 91-89), τον Ηρακλή (68-66 και 91-84) και τερμάτισε πρώτος με ρεκόρ 24-2, έναντι 22-4 (κι ενός μηδενισμού) του Ολυμπιακού και 21-5 του Παναθηναϊκού. Το ρόστερ των πρωταθλητών αποτελούσαν οι: Στέλιος Καλαντίδης, Σταύρος Χωλόπουλος, Δημήτης Νάστος, Διαμαντής Σκόνδρας, (ο συχωρεμένος μετά από τροχαίο δυστύχημα) Τάσος Σπάρταλης, Χάρης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Σπηλιώτης, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Βασίλης Παραμανίδης, Κώστας Στυλιανού, Λάζαρος Βορεάδης, Ισαάκ Δεγεμερτζής, Διονύσης Ανανιάδης, Στράτος Βαμβακούδης. Προπονητής ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης, έφορος ο Ανέστης Πεταλίδης και πρόεδρος του συλλόγου ο Απόστολος Γεωργιάδης.

Ενας αγώνας γεμάτος Ιστορία!

Ο αγώνας της 12ης Φεβρουαρίου του 1979 κατέστη ιστορικός για πολλούς λόγους:

– Ο Αρης στέφθηκε πρωταθλητής για πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια

– Η μητρόπολη του ελληνικού μπάσκετ Θεσσαλονίκη εκπλήρωσε ένα απωθημένο που κρατούσε επί είκοσι συναπτά έτη: από το πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει ο ΠΑΟΚ το 1959!

– Ο 34χρονος Γιάννης Ιωαννίδης, που είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση το καλοκαίρι του 1978 και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία με… εντολή του Ανέστη Πεταλίδη έγινε ο νεότερος σε ηλικία προπονητής που κατέκτησε τον τίτλο της Α’ Εθνικής

– Αυτός ο αγώνας σηματοδότησε κατ’ ουσίαν το τέλος της μεγάλης ομάδας του Ολυμπιακού, που χρειάστηκε να περιμένει 14 χρόνια για να ανακτήσει τα σκήπτρα έχοντας μάλιστα ως προπονητή τον τότε δήμιο του, τον “Ξανθό”!

– Η κατάκτηση του τίτλου ήταν το μεγάλο επιχείρημα του Γιώργου Τσιλιγκαρίδη για να κάμψει τις επιφυλάξεις των γονέων του Νίκου Γκάλη, όταν,  μετά από τέσσερις μήνες, τους επισκέφθηκε στο σπίτι τους στο Νιου Τζέρσι. “Ο γιος σας θα παίξει στην ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα”!

– Παρών σε αυτόν τον αγώνα ως θεατής στην εξέδρα, κατά τύχη ήταν ένας 16χρονος πανύψηλος (2.09μ.) νεαρός, που εκείνο το βράδυ μαγεύθηκε από τον Γιώργο Καστρινάκη και γι’ αυτό φόρεσε τη φανέλα με το Νο 13. Τον είχε συναντήσει μια μέρα σε ένα λεωφορείο ο Ορέστης Αγγελίδης και με τα πολλά τον έπεισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ και να γραφτεί στον ΠΑΟΚ. Πώς λεγόταν; Παναγιώτης Φασούλας!

To Top