«Α1 με λιγότερες ομάδες της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη και το τραγούδι του Πέτγουεϊ»

Αll Star Game μίας εβδομάδας και πρωτάθλημα με συλλόγους από όλη την Ελλάδα, με πέντε ομάδες -το πολύ- από την Αθήνα, ονειρεύεται ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στον Sentra 103,3.

Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η εξαιρετική διοργάνωση του All Star Game στην Πάτρα, με τον Γιώργο Χαλβατζάκη να λέει πως το τραγούδι του Πέτγουεϊ θα του μείνει χαραγμένο στη μνήμη του για πάντα και να ευχαριστεί τους παίκτες, αναφερόμενος και στον Διαμαντίδη, για την εμφάνισή τους.

Στη συνέχεια, εξήγησε τι γίνεται με το πειθαρχικό δίκαιο και το ύψος των προστίμων, μετά την τιμωρία του Γιάννη Καλαμπόκη με 7.000 ευρώ για εξύβριση διαιτητή, ενώ στο τέλος ανέπτυξε τις ιδέες του για την Α1 μπάσκετ, εξηγώντας πως δεν θέλει πρωτάθλημα με επτά ομάδες από την Αθήνα και τρεις από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ένα πρωτάθλημα που θα έχει αρκετές ομάδες από την επαρχία, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα Γιάννενα, το Ηράκλειο και φυσικά την Πάτρα.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ στον Sentra 103,3:

Για το All Star Game της Πάτρας: «Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι του ΕΣΑΚΕ που δούλεψαν. Είναι οι άνθρωποι του ΠΣΑΚ, οι προπονητές, όλοι οι άνθρωποι του μπάσκετ, της ομοσπονδίας με αμαξίδια, οι παλαίμαχοι. Περάσαμε ένα πάρα πολύ ωραίο διήμερο που μας γέμισε τις μπαταρίες».

Για όσα θα έκανε αν είχε ό,τι ζητούσε: «Θα το έκανα πιο μεγάλο χρονικά, μπορεί και για μια εβδομάδα. Θα είχε πάρα πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και πολλά περισσότερα πράγματα. Σεμινάρια, συζητήσεις, ίσως και συνέδριο. Ίσως να γινόταν και σε πολλές πόλεις, όχι μόνο σε μία. Επίσης, θα δούλευα πολύ περισσότερο το θέμα του μάρκετινγκ».

Για το τι του μένει από την Πάτρα: «Είναι ίσως η κορυφαία περιφερειακή πόλη στο μπάσκετ. Ήταν απόλυτα επιτυχημένο το All Star Game και πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι παράδειγμα αυτό για να δουλέψουμε για το επόμενο. Ήδη έχουμε σκέψεις για του χρόνου και από βδομάδα θα συγκροτηθεί επιτροπή να συζητήσει πού θα διεξαχθεί, πότε, με τι πόρους κλπ.».

Για τη σύγκριση με το Κύπελλο Ελλάδας: «Είδαμε δύο γεγονότα μέσα σε έναν μήνα και ας αναρωτηθούμε. Τι θέλουμε; Εγώ θέλω το All Star Game. Ίσως είναι ευκαιρία εμείς οι αρμόδιοι να πάρουμε εν τέλη την απόφαση να σταματήσουμε όσα γίνονται στο Κύπελλο. Δεν είναι θέμα ευθύνης. Δεν το κάνω για πω πως φταίει η ομοσπονδία. Το μπάσκετ είναι ενιαίο. Και στην Πάτρα είδαμε πως το μπάσκετ έχει δυναμική».

Για τους παίκτες που άλλοτε απαξίωναν τη διοργάνωση: «Αισθάνομαι υπερήφανος, αν και είναι βαριά κουβέντα, για τους παίκτες που ήρθαν. Κάποιοι παραπονέθηκαν πως δεν ήταν όλοι εδώ από το Σάββατο, αλλά για παράδειγμα οι αθλητές Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήρθαν τελευταία στιγμή γιατί έπαιζαν στην Ευρώπη. Ο Διαμαντίδης έμαθα πως ήταν τραυματισμένος και είπε `δεν με πειράζει θα πάω να παίξω’ και το έκανε. Και για μένα αυτό σημαίνει πάρα πολλά».

Για το πρόστιμο 7.000 στον Καλαμπόκη (σ.σ. δυσανάλογο το ποσό με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα) και τους αθλητικούς δικαστές: «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, δεν έχει ξανασυμβεί. Το καλοκαίρι θα διορθωθεί αυτό. Κατά την προσωπική μου άποψη ήταν υπερβολικό. Ωστόσο, όταν κάποιος κάνει παράβαση νόμου, ο δικαστής δεν βάζει ποινή βάσει της φορολογικής του δήλωσης. Το πρόστιμο, είναι πρόστιμο. Ο αθλητικός δικαστής δεν είναι του ΕΣΑΚΕ, είναι τακτικός δικαστής. Ορίζεται από το Πρωτοδικείο, το μεσημέρι δικάζει στην Ευελπίδων και μετά έρχεται σε εμάς, βλέπει τους κανονισμούς και επιβάλει ποινές. Δεν βάζει ο ΕΣΑΚΕ τις ποινές. Είναι το λιγότερο άδικο να λένε πως είναι του ΕΣΑΚΕ, μην πω πως γράφεται εκ του πονηρού. Τους ανθρώπους δεν τους ξέρω καν γιατί έχω σεβασμό και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Είμαι αρκετά χρόνια στον χώρο της αθλητικής δικαιοσύνης και η άποψή μου είναι πως η αθλητική δικαιοσύνη στο μπάσκετ είναι εξαιρετική. Αν υπάρχουν παραφωνίες, είναι μέσα στα λογικά πλαίσια. Από τότε που μπήκαν τακτικοί δικαστές, το παιχνίδι άλλαξε. Δεν υπάρχει ούτε μία απόφαση να αμφισβητηθεί».

Για το αν οι ποινές σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μετά τον τελικό του Κυπέλλου ήταν αστείες: «Δεν θέλω να τις χαρακτηρίσω. Οι αθλητικοί δικαστές έκαναν τη δουλειά τους. Κάλεσαν και ιδιοκτήτες και το αποτέλεσμα ήταν σωστό. Οι αθλητικοί δικαστές παίζουν το ρόλο τους, αλλά είναι άνθρωποι είναι κι αυτοί και όχι κομπιούτερ. Παλιότερα υπήρχε το πνεύμα να μην επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα. Φέτος έκριναν πως πρέπει να βάλουν μεγάλα πρόστιμα. Ίσως είναι και `καμπανάκι΄ και αν κάνει τα ίδια ή χειρότερα, οι ποινές θα είναι αυστηρές. Του χρόνου, στα πλαίσια αναμόρφωσης του πειθαρχικού κανονισμού, θα τα δούμε και αυτά. Εγώ θα ήθελα να απαγορεύσω τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις. Δεν ξέρω όμως αν μπορώ να το κάνω. Το να βγαίνουμε και να μιλάμε από εδώ και από εκεί, έχει κι έναν ρόλο διαφορετικό».

Για το πώς ονειρεύεται την Α1 μπάσκετ: «Θα ήθελα ένα πιο αντιπροσωπευτικό πρωτάθλημα και όχι με επτά ομάδες από την Αθήνα και τρεις από τη Θεσσαλονίκη. Να έχουν όλες οι ομάδες δικά τους μεγάλα γήπεδα και να είναι οικονομικά αυτάρκης. Όλα όσα γίνονται σε όλο τον κόσμο δηλαδή. Να έχουμε ομάδα από τα Γιάννενα και η ομάδα της Κρήτης να μην παίζει στο γήπεδο του Ρεθύμνου. Να απλωθεί το πρωτάθλημα. Η Αθήνα δεν χρειάζεται πάνω από πέντε ομάδες και ίσως λέω και πολλές. Θέλουμε ομάδες και με υποδομές. Για να προσγειωθούμε όμως, αυτή τη στιγμή έχουμε το θέμα πως πρέπει να επιβιώσει το πρωτάθλημα για να φτάσουμε στην περιβόητη ανάπτυξη».

Τέλος, όταν άκουσε στον αέρα τον Πέτγουεϊ να τραγουδά «Φωτιά με φωτιά», σχολίασε: «θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου μέχρι να πεθάνω. Εμείς το βλέπουμε σαν πόλεμο. Έχουμε το άσπρο-μαύρο. Στα άκρα είμαστε. Είναι γενικό το κακό».δ

To Top