Βάβαλης: «Η ατμόσφαιρα και η αύρα στον Άρη είναι ανεπανάληπτη»

Ο Άκης Βάβαλης, πρώην προπονητής του Άρη και συνεργάτης του Σάββα Παντελίδη, μίλησε στο Yellow Radio 101,7 για την πρόταση του σε ομάδα της Σουηδίας, καθώς και για την άποψη του περί του φετινού Άρη.

«Έχω συμφωνήσει εδώ και κάποιες ημέρες με την ομάδα της Βάσαλουντ, είναι μία καινούρια αρχή και πρόκληση μπορώ να πω. Σιγά σιγά οργανώνουμε την κατάσταση για την νέα σεζόν που ξεκινά τον Γενάρη».

Πώς ήρθε η πρόταση για την Βάσαλουντ; Όσον αφορά την πρόταση, αυτή έγινε από τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, ο οποίος είναι Έλληνας, έχει αγάπη για την Ελλάδα αλλά ζει στην Σουηδία. Γνωριζόμαστε χρόνια, ξέρει την δουλειά μου και ήταν εκείνος που με είχε πλησιάσει στο παρελθόν, τότε δεν ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες. Τώρα, όμως, ήταν η κατάλληλη ώρα. Από εκεί και πέρα δεν ήταν κάτι πολύ δύσκολο, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδανική για έναν νέο προπονητή, ώστε να εξελιχθεί. Οι ομάδες αυτή την στιγμή βρίσκονται σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, αλλά ειδικότερα για έναν νέο ο οποίος ξεκινάει και συνήθως ξεκινάμε από μία κατηγορία πιο κάτω, για παράδειγμα από την Β Εθνική, δεν θεωρώ ότι είναι πολλές οι ομάδες που μπορούν να σου προσφέρουν κάποιες συνθήκες δουλειάς και να μπορέσεις να δείξεις το έργο σου. Φανταστείτε ότι αυτή την στιγμή στην Β εθνική, βλέπουμε προπονητές οι οποίοι σε 3-4 αγωνιστικές αλλάζουν, που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ο «μάγος» στην καλύτερη για να φτάσεις στα αποτελέσματα που θέλει η ομάδα. Οπότε μία ομάδα στο εξωτερικό που σου προσφέρει χρόνο για δουλειά και συνθήκες και δουλεύει πολύ διαφορετικά σε όλα τα επίπεδα, δεν νομίζω ότι θέλει πολύ σκέψη και χρόνο για να την αναλάβεις.

Η ομάδα μόλις έπεσε από την Β Εθνική και για λόγους μπάτζετ δεν κατάφερε να μείνει την μεγάλη κατηγορία και αυτή την στιγμή κάνοντας ένα πλάνο διετίας σε πρώτη φάση, οι άνθρωποι περιμένουν να ανεβούν. Όμως, μιλάμε για μία ομάδα που είναι από τα φαβορί για την άνοδο, θα έχει ένα μπάτζετ αρκετά καλό για να πραγματοποιήσει τον στόχο κι όμως οι άνθρωποι δεν νομίζουν πως αυτός είναι ο κύριος στόχος. Κάνοντας ένα πλάνο διετίας θέλουν έστω και τον δεύτερο χρόνο να ανέβουν.

Τι έχετε κρατήσει από την παρουσία σας στον Άρη; Θέλω να κρατάω μόνο τα θετικά, είναι ένας τεράστιος σύλλογος ο Άρης. Μόνο η ατμόσφαιρα που ζεις σε αυτή την ομάδα, μόνο η αύρα που έχει, είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Φυσικά αν μπορούσα να κρατήσω ένα χάιλαιτ, που δεν έχει να κάνει τόσο με το αγωνιστικό κομμάτι ή κάποια νίκη που σίγουρα είχαμε καλά αποτελέσματα, είναι το ευρωπαϊκό παιχνίδι που είχαμε με την Λεμεσό γιατί είναι το πρώτο παιχνίδι που το γήπεδο ήταν πραγματικά κατάμεστο. Μιάμιση ώρα πριν τον αγώνα το γήπεδο ήταν γεμάτο, δεν έπεφτε καρφίτσα και ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για 25 Ιουλίου, όπου ο κόσμος είναι στις άδειες, στις διακοπές. Ήταν, όμως, τέτοια η ατμόφαιρα που όταν η ομάδα βγήκε μία ώρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού για προθέρμανση, ήθελες να κοιτάς μόνο την κερκίδα.

Ποια θα ήταν η συνέχεια αν ο αγώνας στην Νορβηγία είχε διαφορετικό αποτέλεσμα; Αυτό δεν το ξέρεις και νομίζω πως θα κάνουμε τζάμπα υποθέσεις αυτή την στιγμή. Έγινε το παιχνίδι όπως έγινε, προσπαθήσαμε να κάνουμε μία τεράστια ανατροπή, αλλά δεν ήταν εύκολο πράγμα εκείνη την στιγμή, καθώς παίζαμε με την πλάτη στον τοίχο για να ανατρέψουμε αυτό το 3-0. Παρ’ όλα αυτά νομίζω πως θα ήταν κάτι το ανεπανάληπτο, γιατί μιλάμε για μία ομάδα με τεράστια ιστορία, γιατί όσο και να θέλουμε να υποτιμήσουμε την Μόλντε, είναι μία ομάδα με δεκάδες διακρίσεις στους ομίλους των Europa League. Μπορεί να μην θεωρείται εμπορική ομάδα, αλλά θεωρώ πως είναι άκρως εμπορική και καλή ομάδα.

Για τους δεσμούς με τους ανθρώπους του Άρη: Δεσμούς δεν θα μπορούσα να πω, εννοώντας ότι βρεθήκαμε αντίπαλοι με πολλά παιδιά, είχαμε πάρει πολλά όταν βρισκόμασταν εκεί ακόμα και παραμένουμε. Πολλά παιδιά του κορμού όπως είναι ο Σάσα, ο Σούντγκρεν, ο Ματίγια, Γκάμα και Μαντσίνι όλα αυτά τα παιδιά είχαν έρθει εκείνοι την εποχή. Είναι λογικό να βρισκόμαστε με αυτά τα παιδιά και να συζητάμε. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, έχουν φύγει κάποιοι άνθρωποι από την ομάδα και έχουν έρθει άλλοι, αυτά είναι λογικές καταστάσεις, λογική σειρά των πραγμάτων.

Για το αν αγαπάει τον Άρη: Γενικότερα, όπως και να ‘χει, είμαι από γειτονικό νομό και την Βόρεια Ελλάδα. Πάντα συμπαθούμε όλες τις ομάδες της Βόρειας Ελλάδας. Όμως το να έχεις περάσει από ένα τέτοιο σωματείο σε κάνει να το βλέπεις με μία μεγαλύτερη συμπάθεια, όπως η πραγματικότητα είναι η ίδια και για τον Ηρακλή. Είναι μία ομάδα που πέρασε τα ίδια και σε δύσκολες συνθήκες και θα λέω το ίδιο για τον Άρη, από τον οποίο κρατάω μόνο τα θετικά και πήραμε μπορώ να πω, έστω και στο τελείωμα της σεζόν αρκετή αγάπη από τον κόσμο και στήριξη. Γνωρίσαμε τους ανθρώπους που αγαπάνε την ομάδα και είναι μία πολύ καλή εμφάνιση.

Για την προσπάθεια του φετινού Άρη: Βλέπω κανονικά τα παιχνίδια, νομίζω ότι δεν έχουν οι Έλληνες προπονητές να ζηλέψουν κάτι από τους ξένους προπονητές, γενικά υπάρχει μία μανία. Βλέποντας όμως τα αποτελέσματα και πως ο κύριος Μάντζιος έχει αρκετά καλύτερα αποτελέσματα από τους υπόλοιπους. Αυτό ισχύει και για την εικόνα και για τα αποτελέσματα, βάση των συνθηκών. Αυτό είναι το σημαντικό κομμάτι, να στηρίξουμε τους Έλληνες προπονητές, ακόμα και στις μεγάλες ομάδες. Είναι λογικό ότι κάποιες θα κλείσουν κάποιους ξένους. Όταν, όμως, μία ομάδα δεν έχει την δυνατότητα να φέρει κάποιους προπονητές που αποδεδειγμένα μπορούν να έρθουν και να σου αλλάξουν επίπεδο, δεν βρίσκω λογική στο να φέρνουμε «καραβιές». Κυρίως κάποιων είναι η καινούρια τάση, να παίρνουμε προπονητές από την Ιβηρική Χερσόνησο, την Ισπανία, Πορτογαλία, δεν νομίζω πως έχουν να επιδείξουν κάτι καλύτερο από τους Έλληνες προπονητές.

Το αγωνιστικό κομμάτι του Άρη: Θεωρώ ότι ο Άρης αυτή την στιγμή, κρατώντας και έναν κορμό που ξεκίνησε από τις προσθήκες, ίσως έχει το πιο πλήρες ρόστερ που θα μπορούσε να έχει η ομάδα. Εκτός από μία ή δύο θέσεις, έχει πολύ καλούς παίκτες και ποιοτικές και ισάξιες λύσεις. Η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά, είχε κάποια αποτελέσματα και τον αποκλεισμό τον άδοξο από την Αστάνα και τα πρώτα αποτελέσματα στην ομάδα. Νομίζω, όμως, ότι προσπαθεί να βρει μία σταθερότητα, να βρει τον εαυτό της, έκανε και το τελευταίο σερί νικών, αλλά νομίζω πως το «κλειδί» είναι να λύσει αυτό που έχει περίπου από πέρυσι από τα μέσα της σεζόν, η συμπεριφορά μέσα σε κλειστές άμυνες. Αν το λύσει αυτό, θα δώσει ένα «φάρμακο» σε αυτό, εκεί έχει κάνει τις περισσότερες «γκέλες», νομίζω ότι έτσι θα είναι ίδια και καλύτερη.

Για την λύση του προβλήματος στην επίθεση του Άρη: Υπάρχουν υπεύθυνοι, ο προπονητής της ομάδας και το επιτελείο, οι οποίοι θα πρέπει να ψάξουν και να βρουν την λύση. Αυτοί ξέρουν καλύτερα την ομάδα και ξέρει ενδεχομένως τι είναι. Πάντως είναι κάτι που θα αντιμετωπίζει ο Άρης, από εδώ και πέρα, γιατί όλες οι ομάδες είναι λογικό να τον αντιμετωπίζουν σαν μεγάλη ομάδα.

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Άρης; Έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα μέχρι στιγμής, θεωρώ πως είναι δύσκολο να διεκδικήσει μία θέση ψηλότερα από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, στην πορεία του πρωταθλήματος και με τους αγώνες που έρχονται. Αυτή την στιγμή θεωρώ ότι η Τρίτη θέση είναι ο πιο εφικτός στόχος γιατί και ο ΠΑΟΚ δεν φαίνεται και στην καλύτερη κατάσταση, έχει αρκετά προβλήματα, τα οποία δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να τα επιλύσει. Εκμεταλλευόμενος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ, νομίζω πως η Τρίτη θέση είναι ο πιο εφικτός στόχος. Είναι ένας στόχος που θα έπρεπε να έχει από την αρχή η ομάδα, με βάση το ρόστερ και τις επενδύσεις που έχουν γίνει.

To Top