Βαθμολογία UEFA Eλλάδας: Ευρωπαϊκή υπέρβαση ή ευρωπαϊκός αφανισμός…

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις άρχισαν και η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία φέτος να σώσει την θέση της στην Ευρώπη. Τι κυνηγάμε, ποιους φοβόμαστε και τι χρειαζόμαστε για να σώσουμε την κατάσταση.

Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!

Ο preliminary round ολοκληρώθηκε, από την Τρίτη το βράδυ είχαμε τα πρώτα ματς του πρώτου προκριματικού γύρου (σε Champions League και Europa League), την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι αγώνες.

Και η Ελλάδα θα μπει σε δύο εβδομάδες στην πιο κρίσιμη ευρωπαϊκή της σεζόν. Βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο μετά τα… ευρωπαϊκά «εγκλήματα» που έγιναν την προηγούμενη πενταετία και μπαίνουμε σε αυτή τη χρονιά ως 16οι στο UEFA Country Ranking. Μία θέση η οποία θα κρίνει τις συμμετοχές μας για την περίοδο 2021-2022. Την σεζόν δηλαδή που θα μπει στις ζωές μας και το Europa League 2 και θ’ αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το access list στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (εξηγούμε αναλυτικά στο τέλος του κειμένου τι δίνει η κάθε θέση στις χώρες).

Η Ελλάδα λοιπόν μπαίνει φέτος στις διοργανώσεις χάνοντας την σεζόν που είχε 6.200 βαθμούς (το 2014/15). Από τότε μέχρι και πέρσι (τέσσερις σεζόν) οι ελληνικές ομάδες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους 6.000 βαθμούς με αποτέλεσμα φέτος να ξεκινάμε από την 16η θέση.

Πως έχει η κατάσταση λίγο πριν «μπούμε» στη μάχη:

Η βαθμολογία όπως έχει:
11η ??27.925 (5/5)
12η ??26.350 (5/5)
13η ??24.800 (5/5)
14η ??24.125 (4/4)
15η ??21.625 (4/4)
16η ??21.400 (5/5)
17η ??20.750 (4/4)
18η ??20.000 (5/5)
19η ??19.625 (4/4)

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Antonis Saoulis

Με μια γρήγορη ματιά διαπιστώνουμε πως από η 14η θέση απομακρύνθηκε επικίνδυνα από την Ελλάδα. Μιλάμε για μια διαφορά 2.725 βαθμών! Από τους Τσέχους απέχουμε 3.400 βαθμούς. Οσο για τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς. Εκεί που ήμασταν κοντά τους και κοιτάγαμε να τους προσπεράσουμε βρεθήκαμε 6.500 και 5.000 βαθμούς πίσω τους!

Πέρα από το πρόβλημα του να κυνηγάμε να καλύψουμε μια τεράστια διαφορά, υπάρχει κι αυτό των ομάδων που μας κυνηγάνε. Η Κροατία είναι μια ανάσα από εμάς, οι Ελβετοί ψάχνουν κι αυτοί την υπέρβαση και οι Σέρβοι ανεβαίνουν (όπως και οι Σκωτσέζοι με Σέλτικ και Ρέιντζερς να ξεκινάνε με εκτός έδρας νίκες την Τρίτη).

Ο ρεαλιστικός στόχος!
Ετσι όπως τα έκαναν οι ελληνικές ομάδες πρέπει να κοιτάμε τον πρώτο και ρεαλιστικό στόχο που είναι και ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσπεράσει την Κύπρο και να τερματίσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στην15η θέση.

Γιατί; Επειδή η διαφορά της 15ης θέσης και της 16ης είναι τεράστια. Στην 15η θέση κρατάμε 5 ευρωπαϊκά εισιτήρια τα οποία θα μας δίνουν 2 ομάδες στα προκριματικά του Champions League, 1 ομάδα στα προκριματικά του Europa League και 2 ομάδες στα προκριματικά του Europa League 2.

Τι σημαίνει 16η θέσηΤέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια1 ομάδα στα προκριματικά του Champions League, ΚΑΜΙΑ στο Europa League και τρεις ομάδες στα προκριματικά του Europa League 2!

Τι χρειαζόμαστε από Ολυμπιακό, Ατρόμητο και τα ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΣ του Αρη.
Για να μιλάμε για υπερβάσεις θα πρέπει να κοιτάμε βήμα βήμα τους προκριματικούς γύρους. Ετσι όπως τα έχουμε καταφέρει δεν έχουμε εξασφαλισμένη θέση σε ευρωπαϊκό όμιλο για καμία από τις ομάδες μας. Οπότε κάθε ματς θα κάνει την διαφορά.

Ας ξεκινήσουμε από τον Αρη γιατί τα δικά του ματς με την ΑΕΛ Λεμεσού είναι από τα πιο σημαντικά για την φετινή μας πορεία. Η Ελλάδα κυνηγάει την Κύπρο και καταλαβαίνετε πως ο νικητής του ζευγαριού θα δώσει ένα μικρό προβάδισμα στην χώρα του. Πέρα από το βαθμολογικό ταυτόχρονα θα αφαιρεθεί και μία ομάδα από τη συνέχεια. Εάν αποκλειστεί ο Αρης θα μείνουμε με 4 ομάδες, εάν αποκλειστεί ο ΑΕΛ θα μείνει η Κύπρος με 3 ομάδες!

Φυσικά εξαιρετικά σημαντικό είναι και τα ματς του Ολυμπιακού με την Βικτόρια Πλζεν. Εκτός του ότι κυνηγάμε και τους Τσέχους (παρά τη μεγάλη διαφορά που έχουν από εμάς) εάν ο Ολυμπιακός προκριθεί εξασφαλίζει ΑΥΤΟΜΑΤΑ ευρωπαϊκό όμιλο (δηλαδή τουλάχιστον 6 ματς ακόμα στην Ευρώπη +2 για τον επόμενο προκριματικό) και φυσικά παραμένει στο κόλπο για τους ομίλους του Champions League.

Οσο για τον Ατρόμητο; Είτε πέσει με Πολωνούς (Κρακόβια Κρακοβία) είτε με Σλοβάκους (Στρέντα) δεν είναι χώρες που μας απειλούν αλλά θα μας βοηθούσε μια πρόκριση των «κυανόλευκων». Θυμίζουμε πως πέρσι Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης αποκλείστηκαν από τα πρώτα τους ματς.

Πως προκύπτει η βαθμολογία για τα προκριματικά
Για να μπορείτε να κάνετε και τους δικούς σας υπολογισμούς και να μην μπερδεύεστε σας εξηγούμε πως προκύπτει η βαθμολογία για το UEFA Country Ranking. Σημαντική παρατήρηση. Στα προκριματικά βαθμολογείται μόνο η χώρα. Οι σύλλογοι δεν αυξάνουν την βαθμολογία τους στα προκριματικά είτε με νίκες, είτε με ισοπαλίες.

Η κάθε νίκη δίνει στην χώρα 1.000 βαθμούς (διαιρείται ανάλογα τις ομάδες που έχει η κάθε χώρα)
Η κάθε ισοπαλία δίνει στην χώρα 500 βαθμούς (διαιρείται ανάλογα τις ομάδες που έχει η κάθε χώρα).

Για παράδειγμα εάν νικήσει ο Αρης την ΑΕΛ θα πάρει η Ελλάδα +200 βαθμούς. Εάν νικήσει η ΑΕΛ θα νικήσει τον Αρη θα δώσει στην Κύπρο +250 βαθμούς (έχει 4 ομάδες η Κύπρος). Η ισοπαλία θα δώσει 100 στην Ελλάδα και 125 στην Κύπρο.

Τι σημαίνει η κάθε θέση για την σεζόν 2021/2022
Η 11η και η 12η θέση
Ο πρωταθλητής στα play off του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο τρίτος στα play off του Europa League
Ο τέταρτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League 2
Ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

Η 13η και η 14η θέση
Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο τρίτος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League
O τέταρτος και ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

Η 15η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
Ο τέταρτος και ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

Η 16η και η 17η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Η 18η θέση και κάτω (μέχρι την 28η δεν αλλάζει κάτι)
Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

πηγή: gazzetta.gr

To Top