ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Βαρβούτας: «Ο Άρης θέτει θέμα συμμετοχής στην νέα Pre League – Στο μπάσκετ απίθανο το σενάριο υποβιβασμού»

Ο έφορος του τμήματος βόλεϊ του Άρη Γιάννης Βαρβούτας αναφέρθηκε στο νέο εγχείρημα της Pre-League και την πρόταση των «κιτρινόμαυρων» να συμμετάσχουν εκεί από την νέα σεζόν, τόνισε πως είναι απίθανο το σενάριο υποβιβασμού κάποιας ομάδας στο μπάσκετ ενώ τέλος επισήμανε πως ο κόσμος παίζει από τους σημαντικότερους ρόλους ακόμη και τώρα στην ώθηση και την βοήθεια του συλλόγου.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Χθες έγινε μια σύσκεψη για το τί θα γίνει στο πρωτάθλημα, πως διαμορφώνεται ο «χάρτης»;

Χθες είχαμε μια τηλεδιάσκεψη, ουσιαστικά ο όμιλος της Β.Ελλάδος με τον πρόεδρο και τον διευθυντή κύριο Σοφιανό. Ακούσαμε την πρόταση του κυρίου προέδρου και υιοθετήσαμε όλοι. Η πρόταση λοιπόν αναφέρει πως σταματά το πρωτάθλημα όπως έχει αυτή την στιγμή, οι τελευταίες πέντε αγωνιστικές δεν θα γίνουν καθόλου. Πρωταθλητής θα ανακηρυχθεί ο Φίλιππος και θα διεκδικήσει την άνοδο του στην Volleyleague, Δεν θα πέσει καμία ομάδα καθώς οι ομάδες στις χαμηλότερες θέσεις έχουν όλες μαθηματικές δυνατότητές να σωθούν οπότε ο πρόεδρος πρότεινε να μην πέσει καμία. Το δεχτήκαμε όλοι σχεδόν, μία με δύο διαφωνίες υπήρξαν μόνο.

Αυτή η συζήτηση αφορά μόνο την Α2 ή και την πρώτη κατηγορία;

Είναι για την Α2 καθαρά. Αυτό που θα γίνει χωρίς καμία αμφιβολία είναι η ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ της Volleyleague και της Super League (είναι η Α2), ανάμεσα σε αυτές τις δύο, δηλαδή στην Α1 και Α2 θα υπάρχει η pre-league. Θα γίνει και στους άνδρες η pre-league, μέχρι στιγμής μιλάμε για 10 ομάδες αν και ακόμη δεν είναι σίγουρο πόσες θα δηλώσουν, το μίνιμουμ είναι 8 ομάδες μάξιμουμ το καθορίζει το συμβούλιο της ομοσπονδίας. Τον Άρη φυσικά τον ενδιαφέρει η προοπτική της pre-league, θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα είναι για να δούμε και τι θα απαντήσουμε.

Αυτό που έγινε τώρα στο βόλεϊ, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στο μπάσκετ; Είναι μια συλλογιστική που ακολουθούν οι ομοσπονδίες.

Αυτό που έχω ακούσει εγώ σαν Βαρβούτας, γιατί όντως τέτοιες συζητήσεις και σκέψεις υπήρχαν και θα υπάρχουν γιατί όλοι είμαστε κάτω από την «ομπρέλα» του κράτους οπότε η μια ομοσπονδία «κοιτά» τις αλλαγές της άλλες κτλ. Αυτό που συζητιέται για την ομοσπονδία της καλαθοσφαίρισης είναι ότι δεν θα πέσει κανείς και απλώς εκεί υπάρχει το μεμπτό σχετικά με τον πρωταθλητή, κάποιοι θέλουν δηλαδή να στεφθεί πρωταθλητής ενώ άλλοι όχι.

Πάντως αυτό που συμβαίνει στο βόλεϊ δείχνει και το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση μαζί με τις ομοσπονδίες.

Σίγουρα γιατί και η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά τις ομοσπονδίες, αγωνιστική χρονιά που θα έρθει από τον Σεπτέμβριο πραγματικά θα είναι όχι απλώς δύσκολη αλλά πρωτόγνωρη. Δεν ξέρουμε πώς θα ξεκινήσουν και αν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, δεν γνωρίζουμε τί θα αντιμετωπίσουμε, είναι πράγματα που θα τα δούμε πολύ σύντομα μπροστά μας και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όλοι είχαμε την ζωή μας και ξαφνικά βρεθήκαμε μέσα σε ένα σπίτι, σε τέσσερις τοίχους. Με βάση αυτή την λογική, ότι το κράτος δεν μπορεί να επιχορηγήσει τις ομοσπονδίες για να δώσουν με την σειρά τους εκείνες στα σωματεία, θεωρώ πως στο μπάσκετ θα είναι απίθανο σενάριο να πέσει κάποια ομάδα γιατί του χρόνου αυτός που θα στηρίξει τις ομάδες θα είναι η κρατική τηλεόραση. Κανείς δεν θα βάλει τα χρήματα για να δείξει αγώνες, άρα η τηλεόραση θέλει ένα δυνατό πρωτάθλημα και δυνατό πρωτάθλημα χωρίς τον Άρη δεν γίνεται.

Και ηθικά και πρακτικά και αγωνιστικά λοιπόν δεν μπορεί να ισχύσει ο υποβιβασμός.

Ακριβώς αν και απ’όσο γνωρίζω για τον Ολυμπιακό έγιναν πολλές προσπάθειες για να ρίξει νερό στο κρασί του αλλά έχουν άλλα πράγματα να λύσουν οι ομάδες κάτω στην Αθήνα και δυστυχώς θα περιμένουμε λίγο ακόμα.

Πως μπορεί να αντεπεξέλθει ο Άρης μετά από όλη αυτή την κατάσταση;

Το ζήτημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι θα αντιμετωπίσουμε όταν ανοίξουν τα γήπεδα και τα γραφεία. Εγώ τουλάχιστον μια με δύο φορές την εβδομάδα πηγαίνω στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στο γήπεδο του βόλεϊ και κοιτάζω για τυχόν ζητήματα αλλά οι σκέψεις είναι διάφορες και πραγματικές δηλαδή, ανοίγει π.χ αύριο το γήπεδο. Τι θα γίνει; Θα έρθουν οι αθλητές; Θα φέρουν οι γονείς τα παιδιά τους; Θα υπάρχει ο φόβος. Κάποια φόρμουλα θα δώσει η κυβέρνηση, δεν θα ακολουθεί δηλαδή η προπόνηση του ενός τμήματος την άλλη, θα ενταχθούν κάποια πράγματα στην ζωή μας και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά.

Άρα αλλάζει σίγουρα η καθημερινότητα και είναι ίδιο για το βόλεϊ, το μπάσκετ, την κολύμβηση κτλ. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ειδικά για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο όπως ο Άρης.

Ναι, για τον αθλητισμό γενικότερα. Εμείς αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα αυτή την στιγμή, η εφηβική μας ομάδα έχει περάσει στο final four στο Πανελλήνιο, αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε καν αν θα γίνει, απ’ότι ακούγεται οι ομάδες στην Αθήνα δεν θέλουν να γίνει. Όμως το ζήτημα είναι πως ο κόπος και ο ιδρώτας των παικτών και η αγωνία των οικογενειών τους διότι οι τρεις πρώτες θέσεις μοριοδοτούν τα παιδιά για την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας, κανείς δεν μπορεί να «παίξει» με αυτό στις «πλάτες» των παιδιών και των οικογενειών. Δεν μπορούμε δηλαδή να λύσουμε ένα θέμα που αφορά τέσσερις ομάδες, φανταστείτε όταν μιλάμε για το σύνολο της χώρας των συλλόγων οποιουδήποτε αθλήματος, τι θα γίνει εκεί.

Υπάρχει η αγωνία επομένως για το πώς θα ορθοποδήσει και ο σύλλογος την «επόμενη μέρα» και χωρίς τον κόσμο αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Εννοείται αυτό. Έτσι και αλλιώς ο κόσμος είναι αυτός που δίνει ώθηση στον σύλλογο είτε με την παρουσία του στο γήπεδο, είτε με την οικονομική παρουσία στο γήπεδο. Χωρίς τον κόσμο δεν υπάρχει κάποιος σύλλογος που μπορεί να σταθεί όρθιος.

Ποια είναι η θέση του Άρη σχετικά με την pre-league;

H θέση του Άρη είναι να γίνει η pre-league και φυσικά θέλει να συμμετάσχει σε αυτό, είναι ξεκάθαρο. Πρόκειται για μια μικρή λίγκα της Α1 χωρίς έσοδα, δηλαδή χωρίς διαφημίσεις κτλ. Θα γίνει από την νέα χρονιά, η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη εκεί θα «ανέβει» στην Volleyleague. Από τον Σεπτέμβριο λοιπόν που θα δημιουργηθεί η pre-league, θα έχουμε έναν χρόνο ακόμη για να ανεβούμε στην Α1. Αυτή η χρονιά θα είναι μια προσομοίωση της Α1 σε έξοδα, σε ποιοτικούς αγώνες, λίγες και ανταγωνιστικές μεταξύ τους ομάδες άρα πιο δυνατό πρωτάθλημα. Θα είναι ο προθάλαμος της Α1, απλώς δεν έχει μέχρι στιγμής τηλεοπτικά έσοδα και χορηγίες.

Τι πήγε λάθος φέτος και ο Άρης έχασε από νωρίς την 1η θέση;

Σε μια επιχείρηση, όταν ένας εργαζόμενος δεν αποδίδει έχει αντίκτυπο στην επιχείρηση. Οι αθλητές με την παρουσία του Μιχάλη Ζορπίδη «βγάζουν» τα έξοδα τους, ο άνθρωπος πατρονάρει οικονομικά την τρέλα που έχει με το βόλεϊ και τον Άρη. Είναι λογικό όταν κάποιος αμείβεται να έχουμε τέτοια θέματα, όπως είναι λογικό και από την άλλη πλευρά ο χορηγός δηλαδή ο Μιχάλης Ζορπίδης να λέει πως παλεύει μόνος του οικονομικά και δεν έχει το ανάλογο αποτελέσματα από εκείνους που ουσιαστικά πληρώνει. Καλώς ή κακώς αυτά συμβαίνουν, το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και σίγουρα με τον Ζορπίδη δίπλα μας μαθαίνουμε. Γι’αυτό λέμε ότι σίγουρα θέλουμε να ανέβουμε και να συμμετέχουμε στην pre-league, θα είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση εκεί και η νοοτροπία της ομάδας εκεί. Προ-καραντίνας είχαμε συζητήσει με τον κύριο Ζορπίδη και τον προπονητή καταθέτοντας του ένα πλάνο για το πως βλέπουμε και την πορεία του Άρη μέσα στα τρία χρόνια. Με το πλάνο αυτό συμφώνησε ο Μιχάλης αλλά είπαμε θα το συζητήσουμε κατά τον Μάιο.

Πως διαχειριστήκατε την καραντίνα;

Όσο και να δίνεις στα παιδιά ασκήσεις για το σπίτι, αν δεν πιάσουν μπάλα να μπουν και να παίξουν στο γήπεδο δεν γίνεται, είναι θεωρία. Η αυτοσυντήρηση ωστόσο, είναι αυτοσκοπός ενός αθλητή. Δηλαδή ότι και να λένε οι ομάδες αν ο άλλος δεν το έχει μέσα του ότι είναι αθλητής και να αυτοσυντηρηθεί, ότι και να κάνεις εσύ πάει στράφι. Τα παιδιά βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, απλώς θα πρέπει να μπουν στο γήπεδο.

To Top