Βασιλειάδης: “Το φάντασμα του Grexit δεν έχει εξαφανιστεί πάνω από το ποδόσφαιρό μας”

Μήνυμα ότι «οφείλουν όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς το φάντασμα του Grexit δεν έχει εξαφανιστεί πάνω από το ποδόσφαιρό μας» στέλνει με αφορμή τα γεγονότα στον αγώνα ΑΕΚ – Άγιαξ, ο υφυπουργός Αθλητισμού και συνομιλητής των FIFA/UEFA, Γ. Βασιλειάδης, μέσω συνέντευξηςε στη Live Sport.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Mεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε:

– Υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που παρεισφρείουν, όπως συνέβη και σε αυτό το ματς, στον χώρο των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ και πηγαίνουν στο γήπεδο με αποκλειστικό σκοπό να κάνουν επεισόδια…

– «As μην κρυβόμαστε. Η ΑΕΚ έχει το πρόβλημα με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, κάποιεε σλλε5 ομάδεε με τον ακροδεξιό χώρο. Είναι πραγματικότητα, θα πρέπει και οι ΠΑΕ να βοηθήσουν σε αυτό το μείζονοε σημασίαε θέμα με τον έλεγχο των εισιτηρίων. Tα εισιτήρια είναι ονομαστικά. Προφανώς είναι μεγάλο θέμα αυτό, μας απασχολεί πάρα πολύ και το έχουμε συζητήσει με τιε ομάδεε.Έχουμε, ωε κράτοε, και εικόνα αυτών των στοιχείων από το τμήμα Αθλητικήε Bίαςs. Εννοώ έχουμε εικόνα για τη σύνθεση των οπαδών. Γι’ αυτό και το τελευταίο χρονικό διάστημα καταφέραμε να αποτρέψουμε μεγάλεε συγκρούσεις. Μεγαλύτερεε κι από αυτές που συνέβησαν».

 – Το χειρότερο για την ΑΕΚ είναι η εικόνα με τον χούλιγκαν μέσα στο γήπεδο που πέταξε τη μολότοφ, η οποία έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Φοβάστε ότι μπορεί να υποστεί βαριά τιμωρία επειδή το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι (και υπό επιτήρηση) στην « μπούκα » της FIFA και της UEFA εξαιτίας κι άλλων πολύ σοβαρών γεγονότων (όχι από πλευράς ΑΕΚ) τα τελευταία χρόνια που επίσης είδε ολόκληρος ο πλανήτης;

– «Κατ’ αρχάς πρέπει να πω ότι όλοι οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς το φάντασμα του Grexit δεν έχει εξαφανιστεί πάνω από το ποδόσφαιρό μας. Όσον αφορά την ΑΕΚ, δεν νομίζω ότι η UEFA λειτουργεί με βάση το παρελθόν. Ούτε χαρίζεται ούτε, από την άλλη, κάνει συμψηφισμούς με προηγούμενα γεγονότα. Η Πειθαρχική Επιτροπή της κρίνει με βάση τις εκθέσεις και το κατηγορητήριο που έχει στα χέρια της. Αυτό θεωρώ ότι θα συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

 – Οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει αρκετές φορές να «φύγουν» από τους χώρους των γηπέδων. Γατί; Φοβούνται;

– «Είναι ακριβώς ο λόγος που σας εξήγησα νωρίτερα. Δηλαδή οι αστυνομικοί, ανεξάρτητα από το αν κάνουν σωστά ή όχι τη δουλειά τους, με το υφιστάμενο πλαίσιο κατηγορούνται για τα πάντα, είτε φταίνε είτε δεν φταίνε. Εκτός αυτού, είναι αδιανόητο σε μια ιδιωτική διοργάνωση η Αστυνομία να έχει όλη την ευθύνη, χωρίε ταυτόχρονα να τηε επιτρέπεται να κάνει τη δουλειά της. Κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε ένα σαφές πλαίσιο που θα πρέπει να λειτουργήσει. Προφανώς οι αστυνομικοί δεν φοβούνται και προφανώς εμείε πρέπει να βρούμε τη λύση, δηλαδή το πλαίσιο που θα αποκαθιστά την τάξη».

– Ποια είναι η ευθύνη των ΠΑΕ και των οπαδών τους;

– «Σε πάρα πολλέε περιπτώσεις, κι αυτό είναι κάτι που έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, οι ΠΑΕ δεν έχουν διάθεση να συγκρουστούν με τους οπαδούς τους. Δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν θέση και να αποκλείσουν τους ταραξίες και κατ’ επέκταση να προστατέψουν το προϊόν τους. Κι αυτό είναι πραγματικότητα. Γιατί; Γ ια πολλούε λόγουε. Για λόγους πολιτικής, για λόγους σκοπιμοτήτων και άλλα. Το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια κατατείνει προς την εξάλειψη αυτών των φαινομένων».

– Εκτιμάτε ότι ο Πειθαρχικός Κώδικας που υπάρχει σήμερα είναι λάθος; Μήπως υπερβολικός όσον αφορά την αφαίρεση βαθμών;

– «Ο υφιστάμενος Πειθαρχικός Κώδικας δεν είναι υπερβολικός ως προς την αφαίρεση βαθμών. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, αυτό στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί ορθή λύση και, προφανώς, αυτό θα γίνει από τουε φορείς του ποδοσφαίρου, είναι να μπορούμε να διασφαλίζουμε πλαίσιο ισονομίας. Αυτό είναι το κομβικό, αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, αυτό είναι κάτι που περιμένουμε και από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία».

To Top