ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Βεζένκοφ: “Αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου – Καμία πρόταση από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό…”

Μία… διαφορετική συνέντευξη έδωσε ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ, στην εφημερίδα “Goal”, εξηγώντας το πως ξεκίνησε το μπάσκετ να μονοπωλεί τη ζωή του, ενώ μίλησε και για το μέλλον του, τονίζοντας πως δεν έχει δεχτεί καμία επίσημη πρόταση από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Αναλυτικά η συνέντευξη του φόργουορντ του Άρη:

Από τα Χριστούγεννα ακόμη μας το έλεγε: «Θα είναι ένα καυτό καλοκαίρι». Αυτή ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Βεζένκοφ σε όσους του έκαναν ερωτήσεις αναφορικά με τα πλάνα του για το μέλλον.

Το καλοκαίρι ήρθε, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του με τον Αρη μόλις ολοκληρώθηκαν, ο 19χρονος φόργουορντ του Αρη θεωρείται ένας από τους πλέον περιζήτητους παίκτες στην Ευρώπη στην ηλικία του και η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Ευρώπη; Μπαρτσελόνα; Μιλάνο, μήπως Τουρκία ή Ελλάδα; Μήπως Παναθηναϊκός ή τελικά Αρης; Λίγο πριν από την τελική… ετυμηγορία το «Goal» καταγράφει τις σκέψεις του Αλέξανδρου Βεζένκοφ και παρουσιάζει όλο το lifestory του πιτσιρικά. Από την Κύπρο, τον ΑΠΟΕΛ, μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τον Αρη.

-Τι θυμάσαι από την παιδική σου ηλικία από την εποχή που ζούσες στη Κύπρο

«Τα πάντα, η πόλη στην οποία μέναμε ήταν η Λευκωσία, η οικογένειά μου βρέθηκε εκεί εξαιτίας του πατέρα μου, ο οποίος έπαιξε για πολλά χρόνια μπάσκετ στην Κύπρο, στον ΑΠΟΕΛ, με τον οποίον πανηγύρισε και τίτλους. Εκεί πήγα σχολείο, δημοτικό και γυμνάσιο. Εχω καλούς φίλους με κάποιους από τους οποίους έχουμε διατηρήσει ακόμη επαφές. Ο καθένας, ξέρεις, ακολούθησε τον δρόμο του, άλλοι έφυγαν για να σπουδάσουν, άλλοι εξακολουθούν να ζουν στην Κύπρο… Θυμάμαι και τη γειτονιά μου, είχα όμορφα παιδικά χρόνια, η Κύπρος είναι πανέμορφη, σχεδόν πάντα ηλιόλουστη».

-Η σχέση σου με το σχολείο πώς ήταν; Διαμαρτύρονταν δάσκαλοι με αφορμή το γεγονός πως είχες ρίξει το βάρος της προσπάθειάς σου στο μπάσκετ;

«Οχι, τα κατάφερνα καλά, ήμουν επιμελής και σχετικά καλός μαθητής. Είχα ένα πρόγραμμα και ανταποκρινόμουν καλά σε όλα όσα έπρεπε ένα παιδί της ηλικίας μου να κάνει».

-Είχες σκεφτεί μήπως κάποιο επάγγελμα το οποίο ήθελες να ακολουθήσεις πριν σε απορροφήσει ολοκληρωτικά το μπάσκετ;

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μονίμως βρισκόμουν σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Ο πατέρας μου με έπαιρνε από 2-3 χρόνων στα γήπεδα. Δεν θα σου πω ψέματα, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό πως θα έκανα κάτι άλλο από αυτό που κάνω τώρα».

-Πρώτη σου ομάδα ο ΑΠΟΕΛ…

«Ναι, εκεί άρχισα να παίζω, εκεί έμαθα τα βασικά του μπάσκετ. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό και πάντα θα αγαπώ τον ΑΠΟΕΛ».

-Επισκέπτεσαι ακόμη την Κύπρο;

«Ναι, έτσι κι αλλιώς ζει μόνιμα εκεί η αδελφή μου η Μικαέλα με τον σύζυγό της. Η αδελφή μου είναι μεγαλύτερη κατά 11 χρόνια. Είμαι και ο νονός του παιδιού της, της Χριστίνας, που είναι μόλις 2 ετών. Οπότε έχω λόγους να θέλω να ταξιδεύω στην Κύπρο».

-Και κάποια στιγμή επιλέγεις σε συνεργασία με την οικογένειά σου τη Θεσσαλονίκη…

«Ναι, κρίθηκε από ένα σημείο και έπειτα πως έπρεπε να κάνω ένα βήμα παραπάνω. Ηρθαμε σε επαφή με τον Αρη και με τον Μαντουλίδη. Στην αρχή οι συζητήσεις που έγιναν με τον Αρη δεν προχωρούσαν, ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε στον Μαντουλίδη, όμως την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή μας πήραν από τον Αρη να πάμε να υπογράψουμε. Ετσι ξεκίνησα στον Αρη. Βρήκαμε σπίτι, γράφτηκα στο αμερικάνικο σχολείο, το Pinewood, και κάπως έτσι ξεκίνησε η ζωή μου στη Θεσσαλονίκη».

-Αντιμετώπισες δυσκολίες στην αρχή;

«Οχι, με αγκάλιασαν όλοι στην ομάδα από την πρώτη στιγμή. Είχα και τον φίλο μου τον Κύπριο τον Χριστοδούλου ο οποίος κι αυτός είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη από τον ΑΠΟΕΛ. Μπήκα στην παιδική ομάδα του Αρη, κατακτήσαμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα, με κόουτς τους κ. Κεσαπίδη, Κυριακίδη. Δεθήκαμε με όλα τα παιδιά, το μπάσκετ είναι άθλημα που σε βοηθάει πολύ στο θέμα της κοινωνικοποίησης, οπότε δεν είχα κανένα πρόβλημα».

Στις προπονήσεις µε το λεωφορείο!

-Πότε αποφοίτησες από το σχολείο;

«Το 2013 και παρότι στον Αρη οι υποχρεώσεις ήταν πλέον αυξηµένες δεν είχα θέµα ούτε στο Λύκειο σε ό,τι αφορά τα µαθήµατα και τις επιδόσεις µου εκεί».

-Δεν σου δόθηκε πάντως εύκολα χρόνος συµµετοχής στην αντρική οµάδα του Αρη…

«Οχι, χρειάστηκε να περάσουν κάποια χρόνια, όµως δεν το έβαζα κάτω, ούτε απογοητευόµουν εύκολα».

-Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου σκληραγωγηµένο;

«Η κατεύθυνση που µου δίνουν οι γονείς µου είναι πως τίποτα δεν κατακτάται εύκολα. Χρειάζεται κόπος, προσπάθεια και υποµονή».

-Είναι αλήθεια πως συνεχίζεις να πηγαίνεις στην προπόνηση στο Αλεξάνδρειο µε το λεωφορείο;

«Φέτος µε… υιοθέτησε ο Βασίλης Σίµτσακ, οπότε πηγαίναµε µε το αυτοκίνητό του. Πάντως να σε ενηµερώσω πως ξεκίνησα ήδη µαθήµατα και σύντοµα βγάζω δίπλωµα οδήγησης».

-Πώς περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο;

«Από όλα κάνω µε µέτρο. Και για καφέ θα πάω και σπίτι θα κάτσουµε µε φίλους να παίξουµε videogames και έξω θα βγούµε να διασκεδάσουµε αν το σηκώνει η περίσταση».

-Στην τηλεόραση παρακολουθείς NBA;

«Οχι και τόσο. Περισσότερο Ευρωλίγκα, την Πέµπτη και την Παρασκευή έβλεπα πολλή Ευρωλίγκα».

-Παλαιότερα θαύµαζες κάποιον παίκτη από την Ευρωλίγκα;

«Τον Διαµαντίδη και τον Μίροτιτς».

Ο Αρης, ο Πρίφτης και η Ευρώπη

-Αλέξανδρε, πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου;

«Ως άνθρωπο που γενικότερα στη ζωή µου, σε όλα τα πράγµατα, όχι µόνο στο µπάσκετ, έχω φοβερή υποµονή. Δεν τα παρατάω εύκολα. Εχω αυτό που λένε θέληση».

-Αυτό είναι χαρακτηριστικό που πήρες από τη µαµά ή από τον µπαµπά σου;

«Το έχουν και οι δυο πιστεύω».

-Ναι, αλλά σε ποιον µοιάζεις ως χαρακτήρας περισσότερο, στη Γιάνκα ή στον Σάσο;

«Και στους δυο, µε έχουν βοηθήσει και µε βοηθούν πάρα πολύ και είναι πάντα δίπλα µου σε όλες µου τις αποφάσεις».

-Είχες πει πως θα έπαιζε σηµαντικό ρόλο στο ενδεχόµενο παραµονής σου στον Αρη η παρουσία του κ. Πρίφτη…

«Ναι, ίσως τον κυριότερο και είµαι χαρούµενος που έµεινε γιατί το δικαιούταν και το άξιζε. Το απέδειξε στην πράξη µε όσα πέτυχε η οµάδα φέτος. Δικές του ήταν επιλογές, µε τη δική του καθοδήγηση ο Αρης έφτασε να διεκδικεί την 3η θέση».

-Είχες πει επίσης πως ίσως θα σκεφτόσουν το ενδεχόµενο παραµονής εφόσον ο Αρης παίξει στην Ευρώπη…

«Ναι, είναι πολύ σηµαντική αυτή η παράµετρος για µένα κι από όσο ξέρω ήδη η οµάδα δροµολογεί την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και µακάρι να τα καταφέρει. Αυτό το λέω και ανεξάρτητα από το δικό µου θέµα. Ο Αρης κατά τη γνώµη µου πρέπει κάθε χρόνο να παίζει στην Ευρώπη και πιστεύω πως τώρα θα δηµιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό».

Τα… πάντα όλα για τον Σάσα

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ γεννήθηκε στις 6/8/1995. Οι φίλοι του τον φωνάζουν Σάσα.

Εχει βουλγάρικο και κυπριακό διαβατήριο ενώ κίνησε διαδικασίες να αποκτήσει και ελληνικό.

Στην Ελλάδα ήρθε σε ηλικία 15 ετών και εντάχθηκε στα τµήµατα υποδοµής του Αρη.

Ο Αρης τον απέκτησε χωρίς να καταβάλει οικονοµικά ανταλλάγµατα στον ΑΠΟΕΛ, ενώ αρχικά δεν είχε προβλεφθεί ούτε κάποια αµοιβή στον ίδιο. Η υποχρέωση των «κιτρίνων» ήταν απλώς να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχούσε στα δίδακτρα του αµερικάνικου σχολείου του.

Ενας από αυτούς που επέµεναν στο θέµα της απόκτησης του Βεζένκοφ ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης, Γιάννης Δαµιανίδης, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις µε τον πατέρα του αθλητή.

Η κατά 11 χρόνια µεγαλύτερή του αδελφή Μικαέλα έχει επίσης ασχοληθεί µε το µπάσκετ και έχει σπουδάσει στο Nορθ Καρολάινα.

Ο πατέρας του Σάσο Βεζένκοφ ήταν επί σειρά ετών βασικό στέλεχος της βουλγαρικής Μπαλκάν (διετέλεσε και αρχηγός της), ενώ µε τον ΑΠΟΕΛ αργότερα έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός πρωταθλήµατος αλλά και ενός Κυπέλλου. Μέχρι πρότινος ήταν ο τζένεραλ µάνατζερ της Λουκόιλ Ακαντέµικ.

Η µητέρα του Γιάνκα έκανε πρωταθλητισµό στο πινγκ πονγκ.

Οι φίλοι του περιγράφουν τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ ως «εύκολο άνθρωπο». Εχει µανία µε τα σπορ γενικότερα. Πρόσφατα παρακολουθούσε µε ενδιαφέρον τους αγώνες βόλεϊ World League που διεξάγονται στο Αλεξάνδρειο.

Παράγοντες του ΠΑΟΚ έπαθαν την πλάκα τους όταν µετά την ήττα του Αρη στο «Paok Sports Arena» o Bεζένκοφ πήγε και χαιρέτησε έναν έναν όλους όσοι βρίσκονταν στον πάγκο του Δικεφάλου κι όχι µόνο. «Αυτό το παιδί δεν αξίζει των αποδοκιµασιών των οπαδών µας» έγραψε στο Facebοοk πρώην µέλος της διοίκησης του ΠΑΟΚ που είδε το σκηνικό!

Από µουσική προτιµάει να ακούει ελληνικά.

Στο φαγητό δηλώνει φανατικός όσων σερβίρει το «Γη και Θάλασσα», εστιατόριο της Θεσσαλονίκης και στέκι της καλαθοσφαιρικής οµάδας του Αρη.

«Δεν έχω επίσηµη πρόταση από Παναθηναϊκό ή Ολυµπιακό»

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τελικά αποφάσισε να αποσύρει τη συµµετοχή του από τα φετινά ντραφτ του ΝΒΑ, µιλάει για τις φήµες που τον θέλουν να κλείνει σε οµάδα της Αθήνας αλλά και για τη φετινή πορεία του Αρη…

-Τι γεύση σου άφησε το τέλος του φετινού πρωταθλήµατος;

«Νοµίζω ήταν καλή. Παρά την ήττα µας στο τελευταίο µατς από τον ΠΑΟΚ, συνολικά ήταν µια σεζόν στην οποία καταφέραµε να κερδίσουµε τον σεβασµό όλων. Πετύχαµε κάποια µικρά θαύµατα, κάναµε εξαιρετικό β’ γύρο, σηµαντικές νίκες στην κανονική διάρκεια όπως ήταν αυτές µε ΠΑΟΚ εντός και εκτός έδρας, µε ΑΕΚ και Ολυµπιακό στα πλέι οφ. Κανείς δεν περίµενε στην αρχή της χρονιάς πως θα διεκδικούσαµε την 3η θέση. Ηµασταν σκληρή οµάδα, µε καλή νοοτροπία, φτιαγµένη µε αρχές µε καλό µέταλλο».

-Το βλέµµα σου µετά το τέλος του αγώνα µε τον ΠΑΟΚ πρόδιδε πάντως έντονα συναισθήµατα…

«Μα τι να λέµε τώρα, δικό µας µατς χάσαµε, εµείς το χάσαµε εξαιτίας εύκολων λαθών που κάναµε, κρίθηκε στον πόντο, στο σουτ. Η ζωή συνεχίζεται».

-Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή της σεζόν;

«Οι τρεις συνεχόµενες ήττες από Κόροιβο, Πανιώνιο και Κολοσσό. Αν χάναµε κι από την ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια, σήµερα θα µιλούσαµε σε άλλη βάση. Πιστεύω πως θα είχε γραφτεί αλλιώς η ιστορία και τώρα θα µιλάγαµε για άλλα».

-Τι εννοείς;

«Πιστεύω πως αν χάναµε από την ΑΕΚ θα είχαν φύγει παίκτες, ίσως ο προπονητής, και θα άλλαζαν πολλά. Εκφράζω προσωπική άποψη».

-Γιατί απέσυρες την υποψηφιότητά σου από τo ντραφτ του ΝΒΑ;

«Γιατί δεν βρέθηκε κάτι αξιόλογο, κάτι εγγυηµένο. Κρίναµε πως από τη στιγµή που έχω τη δυνατότητα να θέσω υποψηφιότητα και την επόµενη χρονιά στα ντραφτ, να ασκήσω το δικαίωµά µου του χρόνου. Το ΝΒΑ παραµένει στόχος».

-Υπάρχουν και καλές προτάσεις από οµάδες όπως η Μπαρτσελόνα…

«Ναι, υπάρχουν, η Μπαρτσελόνα είναι µεγάλο και ιστορικό κλαµπ και είναι τιµητικό να σε θέλει µια τέτοια οµάδα. Θα παρθούν κάποιες αποφάσεις στο επόµενο διάστηµα. Δεν χρειάζονται τροµερές βιασύνες».

-Υπάρχει κι ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι της απόκτησής σου;

«Θα δούµε, για την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσηµη πρόταση από τον Παναθηναϊκό».

-Από τον Ολυµπιακό έχεις πρόταση;

«Ούτε από τον Ολυµπιακό».

-Με τον Αρη µίλησες;

«Μίλησα κάποια στιγµή τηλεφωνικά µε τον κ. Λάσκαρη, θα µιλήσει κι ο εκπρόσωπός µου και θα δούµε».

-Υπάρχει η άποψη πως ο Βεζένκοφ θα πρέπει να κάνει πρώτα µια καλή χρόνια σε οµάδα Ευρωλίγκας και στη συνέχεια να κυνηγήσει τον στόχο του ΝΒΑ…

«Υπάρχει πλάνο από την πλευρά µου στο τι θέλουµε, τι στόχους θέλουµε να πιάσουµε και πώς θα λειτουργήσουµε. Πολλά πράγµατα δεν εξαρτώνται µόνο από µένα, αλλά κι από τις οµάδες, πρέπει να περιµένουµε, δεν έχω απαντήσεις τώρα για όλα. Ολα τα ενδεχόµενα είναι πιθανά, όλες οι πόρτες είναι ανοικτές. Πλάνο όµως υπάρχει».

To Top