ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Βεζένκοφ: “Νοσταλγώ ακόμα την Θεσσαλονίκη! Ο Μέσι κρατάει μόνος του την Μπαρτσελόνα!”

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ μίλησε για τη νέα σελίδα που άνοιξε στην καριέρα του, πηγαίνοντας στην Μπαρτσελόνα, τον Μέσι, τον Αρη, αλλά και το όνειρο του ΝΒΑ.

Ο πρώην παίκτης του Άρη έδωσε συνέντευξη στο SDNA:

-Αλέξανδρε είσαι κοντά στους 8 μήνες εδώ, μία νέα κατάσταση, από τον Αρη στην Μπαρτσελόνα, πώς είναι αυτή η μεγάλη μετάβαση; Πώς την βιώνεις;

«Στην αρχή ήταν λίγο περίεργα τα πράγματα. Οταν έρχεσαι, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι, με ποια άτομα είσαι στα αποδυτήρια. Είναι λίγο περίεργο, αλλά και συνάμα πολύ ωραίο. Από την μία στιγμή στην άλλη είναι εντυπωσιακό να βρίσκεσαι μαζί με ανθρώπους, τους οποίους έβλεπες στην τηλεόραση, με ανθρώπους για τους οποίους άκουγες τόσα πολλά πράγματα. Να είσαι στα ίδια αποδυτήρια, να μοιράζεσαι μαζί τους την καθημερινότητά σου.

Από την άλλη μιλάμε για την Μπαρτσελόνα, έναν οργανισμό, που εξιτάρει τον κάθε άνθρωπο. Τον κάθε αθλητή. Καθημερινά το μουσείο και οι μπουτίκ της ομάδας είναι γεμάτες από κόσμο, που έρχεται από όλες τις χώρες για να θαυμάσει το τεράστιο αυτό σωματείο, για να αγοράσει μία φανέλα ή ένα αξεσουάρ. Ολο αυτό σε κάνει πολύ χαρούμενο, που βρίσκεσαι κι εσύ εδώ και αποτελείς ένα κομμάτι αυτού του συλλόγου».

-Μπορούμε να πούμε ότι έχεις προσαρμοστείς σε μεγάλο βαθμό πλέον;

«Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα. Καινούριες καταστάσεις, ήμουν και λίγο αγχωμένος περισσότερο από ό, τι ίσως έπρεπε. Είναι κάπου λογικό, όμως, για ένα παιδί της ηλικίας μου, που από τα 35 λεπτά του Αρη, όπου ήμουν βασικός, πήγα σε μία ομάδα, όπου έψαχνα τον ρόλο μου. Πιστεύω, όμως, ότι μέρα με την μέρα, προπόνηση με την προπόνηση, γίνομαι ακόμα καλύτερος. Ακούω τις οδηγίες του προπονητή μου, που θέλει να με βοηθήσει. Και πραγματικά πιστεύω πως ό,τι ευκαιρία μου δίνεται, κατά 80-90% καταφέρνω να την αξιοποιήσω και σιγά σιγά να βρίσκω καλύτερα τα πατήματά μου».

-Πέρα από τον Τσάβι Πασκουάλ και το σταφ της Μπαρτσελόνα, σε έχει βοηθήσει ή σε βοηθάει και κάποιος άλλος από την ομάδα για την προσαρμογή σου; 

«Πάντα η οικογενειά μου είναι κοντά μου και τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Με στήριξαν πάρα πολύ στο ψυχολογικό κομμάτι, να μην απογοητεύομαι, όταν τα πράγματα δεν έρχονται, όπως τα περιμένεις. Οταν έρθει η απογοήτευση, εκεί δεν πρέπει να σταματάς. Πρέπει να συνεχίζεις. Οταν είσαι 20 ετών, τα συναισθήματα σου είναι πιο έντονα. Και ο Στράτος (σ.σ. Περπέρογλου) με βοήθησε πάρα πολύ, μου είπε δικές του εμπειρίες από τον Παναθηναϊκό, πώς ήταν εκεί η πρώτη του χρονιά. Οτι είχε προβλήματα υπό την έννοια ότι δεν έπαιζε κάποιες στιγμές. Και ότι δεν πρέπει να σταματάς ποτέ και να παίρνεις ό, τι ευκαιρία σου έρχεται. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι η μεγάλη ευκαιρία έρχεται μία φορά, οπότε πρέπει να είσαι έτοιμος για να την πιάσεις».

-Στο δωμάτιο με ποιον εισαι;

«Με τον Τόμιτς. Αυτό το κανόνισε ο προπονητής. Μιλάμε πάνω, κάτω την ίδια γλώσσα. Τα βουλγάρικα με τα κροατικά μοιάζουν λίγο, οπότε συνεννοούμαστε. Αλλά με όλα τα παιδιά υπάρχει πολύ καλή σχέση».

-Τι πρέπει να βελτιώσεις στο αγωνιστικό κομμάτι; Πολλοί λένε ότι για να περάσεις στο επόμενο επίπεδο, πρέπει να γίνει πιο δυνατός σωματικά…

«Αυτό το ξέρω, δουλεύω πάνω στην αθλητικότητα και την έκρηξη, σε όλα αυτά του αθλητικού κομματιού. Μέσα στη σεζόν κάνω βήματα προόδου με τους γυμναστές, με τους προπονητές, αλλά και μόνος μου. Δουλεύω καθημερινά, έχω βελτιωθεί όσο μπορεί να βελτιωθείς κάποιος μέσα στην σεζόν. Το καλοκαίρι θα ξαναπάω στις ΗΠΑ, ώστε να βελτιωθώ κι άλλο. Ξέρω που είναι οι αδυναμίες μου, σιγά σιγά πιστεύω ότι θα αγγίξω το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου σε αυτό το κομμάτι».

-Τι σου λένε οι ειδικοί επί του θέματος; Στην ηλικία των 20 ετών έχεις αργήσει να φτιάξει το σώμα σου;

«Σίγουρα θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη δουλειά στο παρελθόν, δεν μπορούμε, όμως, να κοιτάμε πίσω. Πήγα στις ΗΠΑ, μου έδωσαν ένα πρόγραμμα με ειδικές ασκήσεις για μετά την προπόνηση. Προσπαθώ και πιστεύω ότι όλα θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οσο μεγαλώνεις, τόσο βελτιώνεσαι. Πιστεύω ότι θα γίνουν τα σωστά πράγματα».

-Εχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για το καλοκαίρι, που μας πέρασε. Κάνε μας μία περίληψη για το μεταγραφικό στόρι.

«Ηταν ένα δύσκολο καλοκαίρι. Τελείωσε μία πολύ όμορφη σεζόν με τον Αρη, η Μπαρτσελόνα είχε δείξει το ενδιαφέρον της από τέλος Μαίου. Πίεζε πολύ, γιατί, μετά την περυσινή αποτυχημένη χρονιά, ήθελε να κλείσει γρήγορα το ρόστερ. Από άλλες ομάδες ήταν απλό ενδιαφέρον, δεν ήρθε ποτέ κάτι επίσημο στα χέρια μου και στα χέρια της πλευράς μου, ώστε να πούμε ότι έχουμε κάτι χειροπιαστό. Οταν σε θέλει τόσο επίμονα ένας οργανισμός, όπως αυτός της Μπαρτσελόνα, πάει να πει ότι δεν σε θέλει απλά για να πει ότι σε θέλει. Με μεγάλη χαρά λες ναι και συνεχίζεις».

-Ποιες άλλες ομάδες ενδιαφέρθηκαν;

«Ακούστηκαν πολλά, δεν έχει σημασία να λέμε τι έγινε. Περασμένα, ξεχασμένα και προχωράμε».

Η ζωή στην Βαρκελώνη πώς είναι;

«Στην αρχή, αλλά και τώρα ακόμη μπορώ να πω ότι νοσταλγώ την Θεσσαλονίκη. Είναι κάτι φυσιολογικό, όταν έχεις περάσει εκεί από τα 15 ώς τα 20 σου χρόνια. Είναι η καλύτερη ηλικία, αυτή, που ζεις τα πάντα πιο έντονα. Δεν μπορώ να τα ξεχάσω όσα έζησα και τα νοσταλγώ. Εδώ στην Βαρκελώνη έχει ορισμένα όμοια πράγματα, ο καιρός είναι καλός, έχει θάλασσα, είναι σημαντικό, κάνω τις βόλτες μου, πάμε με τα παιδιά της ομάδας για φαγητό ή για κανά καφέ. Γενικά, και εδώ η ζωή είναι πολύ ωραία».

-Την διαδικασία του ΝΒΑ πού την έχουμε αφήσει;

«Την έχουμε αφήσει πιο πίσω στο μυαλό μας. Εχω άλλα δύο χρόνια για να μπω στο ντραφτ, είτε φέτος, είτε του χρόνου. Πρέπει να δουλέψω πολύ σκληρά στο αθλητικό κομμάτι και γενικότερα στις αδυναμίες μου, ώστε να μπορέσω να πλησιάσω σε αυτό, που μπορώ να φθάσω. Το ΝΒΑ θα είναι πάντα ένα όνειρο. Αυτή την στιγμή είναι πιο πίσω, γιατί θέλω να καθιερωθώ στην Μπαρτσελόνα. Πιστεύω ότι αν καταφέρω να καθιερωθώ στην Μπαρτσελόνα αυτό θα με βοηθήσει και στην ψυχολογία μου ενόψει της διαδικασίας του ΝΒΑ».

-Αρα φέτος δεν πρόκειται να ασχοληθείς με το ΝΒΑ…

«Οχι, όχι, όχι».

-Τι σου λέει ο Τσάβι Πασκουάλ για την παρουσία σου;

«Πριν συμφωνήσω με την Μπαρτσελόνα, είχα μιλήσει μαζί του. Μου είπε ότι του αρέσω και ότι πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Μέσα στην σεζόν μου είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από μένα και ότι αυτό, που μένει είναι ένα παραπάνω κλικ για να μπορέσω να καθιερωθώ, να προχωρήσω ακόμη πιο πολύ. Και αυτός γνωρίζει ότι για ένα παιδί 20 ετών, που έρχεται από άλλο πρωτάθλημα και μπαίνει στην Μπαρτσελόνα και την Ευρωλίγκα, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Με βοηθάει, όμως, πάρα πολύ, μου δίνει συμβουλές, με πιέζει στις προπονήσεις, εγώ δίνω το 100% των δυνάμεων μου. Σιγά σιγά πιστεύω ότι θα πάρω περισσότερο χρόνο».

-Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ομάδας, είστε ευχαριστημένοι;

«Η χρονιά ξεκίνησε με ένα σούπερ καπ, που είναι ο πιο μικρός από τους τέσσερις τίτλους. Τον κατακτήσαμε. Επειτα, στην Ευρωλίγκα δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως εκτός έδρας. Από κει και πέρα χάσαμε το Κόπα Ντελ Ρέι, που μας στοίχισε πάρα πολύ. Εκείνες οι εβδομάδες ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Ενοιωθα ότι η ομάδα ανέπνεε με μάσκα οξυγόνου. Κερδίζαμε ένα εύκολο ματς στην Ισπανία, πήγαιναμε στην Ευρωλίγκα και χάναμε. Ηρθε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην Βαρκελώνη, που ήταν για μας σαν ένας τελικός. Νικήσαμε και από κει και πέρα ξεκίνησε μία καλή πορεία. Πλέον βρισκόμαστε σε ένα καλό φεγγάρι, όχι τρομερό, αλλά σε καλό δρόμο».

-Σχολίασε μας αυτο που λένε ότι “η Μπαρτσελόνα είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα”.

«Ετσι είναι. Το βιώνουμε καθημερινά. Πήγα στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Ρεάλ και είδα φίλους της Ρεάλ με μπλούζες της ομάδας τους να κυκλοφορούν άνετα στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα. Στην Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να γίνει με τίποτα. Εδώ ζουν το άθλημα, είναι άλλος πολιτισμός, άλλη κουλτούρα. Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου έχουν λείψει τα γήπεδα της Ελλάδας. Οταν έχεις ζήσει τα Αρης-ΠΑΟΚ και τα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, τα παιχνίδια εδώ στην Ισπανία σου φαίνονται ότι είναι γιορτή».

-Εχεις γνωρίσει τον Μέσι από κοντά;

«Είχα πάει για φαγητό με την οικογένειά μου, όταν πρωτοήρθαμε, και αυτός είχε έρθει έξω από το εστιατόριο να πάρει έναν γνωστό γνωστού μας. Εκεί τον βρήκα και βγάλαμε μία φωτογραφία».

-Του είπες τίποτα, σου είπε τίποτα; 

«Με σύστησαν ότι είμαι παίκτης της Μπαρτσελόνα, μου είπε καλή συνέχεια. Και με τον Ζόρντι Αλμπα συναντηθήκαμε και βγάλαμε μία φωτογραφία. Οι παίκτες της ποδοσφαιρικής Μπάρτσα έρχονται στο μπάσκετ, κυρίως ο Πικέ, όπως και εμείς όποτε μπορούμε, πάμε και τους βλέπουμε».

-Τι είναι ο Μέσι εδώ στην Βαρκελώνη;

«Κατά την γνώμη μου, αλλά και κατά την γνώμη του κόσμου, ο Μέσι κρατάει όλο τον σύλλογο σχεδόν μόνος του. Δεν θέλω να μειώσω τους άλλους ποδοσφαιριστές, αλλά αν βγάλεις τον Μέσι από αυτή την ομάδα, είναι κατά 70% άλλη ομάδα. Ο άνθρωπος κάνει μαγικά. Μέσω προπόνησης, μέσω ταλέντου, δεν ξέρω πώς τα έχει καταφέρει, αλλά αυτό, που παρουσιάζει, χαίρεσαι να το βλέπεις».

-Υπάρχει πίεση στην ομάδα του μπάσκετ να πηγαίνει πάντα ψηλά με δεδομένη την επιτυχία της ποδοσφαιρικής ομάδας;

«Το ξέρουμε, το λέει και το όνομα της ομάδας. Football Club Barcelona. Ολα γυρίζουν γύρω από το ποδόσφαιρο. Δίνεται έμφαση και στα άλλα τμήματα του συλλόγου, αλλά όλα όλα είναι γύρω από το ποδόσφαιρο. Πάει καλά το ποδόσφαιρο; Ολοι είναι χαρούμενοι και όλοι δουλεύουν διαφορετικά».

To Top