Βεργίνης: “Πιστεύω στην ομάδα, να δώσουμε κίνητρο στον κόσμο…”

Την πίστη του πως ο Άρης θα δείξει σύντομα στο γήπεδο το πραγματικό του πρόσωπο εξέφρασε ο Δημήτρης Βεργίνης. Ο γκαρντ των κίτρινων τόνισε πως το τμήμα μπάσκετ έχει γυρίσει σελίδα και επεσήμανε πως η ομάδα θα πρέπει να δώσει κίνητρο για να έρθει στο γήπεδο να την στηρίξει ακόμη περισσότερο.    

Ο Βεργίνης παραχώρησε συνέντευξη στο woop.gr.  Αναλυτικά όσα είπε:

Ο Δημήτρης Βεργίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 1987. Την επαγγελματική του καριέρα την ξεκίνησε στον ΠΑΟΚ του οποίου τη φανέλα φόρεσε από το 2005 μέχρι το 2008. Μάλιστα υπήρξε κι ο νεότερος «αρχηγός» στην ιστορία του «δικεφάλου». Το 2008 έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Μετακόμισε στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, υπό τις οδηγίες του κορυφαίου Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στο «τριφύλλι» μπορεί να μην πήρε τα αγωνιστικά λεπτά που ήθελε, όμως αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες, αγωνίστηκε με αθλητές υψηλού επιπέδου, άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε το μπάσκετ και φυσικά ήταν μέλος της ομάδας που το 2009 κατέκτησε το Triple Crown .

Το 2010 αποφάσισε να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά όμως για τον «αυτοκράτορα» Άρη. Εκεί βρίσκεται ακόμα, μετά από ένα μικρό, καλοκαιρινό διάλειμμα στο Μπιλμπάο…

 

Το Σάββατο αντιμετωπίζετε την Καβάλα στο πρωτάθλημα, η οποία δίνει τη δική της μάχη για την παραμονή στην Α1. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το ματς για σας και ταυτόχρονα, πόσο δύσκολο; 

«Η Καβάλα το τελευταίο διάστημα δείχνει ένα καλύτερο πρόσωπο απ’ ότι στην αρχή. Κυνηγάει πλέον κάθε παιχνίδι, λόγω του ότι δεν έκανε καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Εμείς προερχόμαστε από μία καλή νίκη επί του Περιστερίου, και το ματς αυτό με την Καβάλα είναι για μας και κρίσιμο αλλά και δύσκολο. Είναι εκτός έδρας, αλλά νομίζω ότι παρά τους τραυματισμούς που έχουμε, είμαστε καλύτεροι από τον προηγούμενο καιρό και πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό που είχαμε και στο Περιστέρι, θα καταφέρουμε να πάρουμε τη νίκη».

Το καλοκαίρι έλαβες μέρος στην προετοιμασία της Μπιλμπάο υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη, ήταν επιθυμία σου να μείνεις στην Ισπανία; 

«Ήταν επιθυμία μου, και θα μπορούσα να μείνω, αλλά μόνο για να παίζω στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Στην Ευρώπη όμως δεν είναι αρκετά τα ματς. Μετά ήρθε κι η πρόταση από τον Άρη, τα έβαλα κάτω, τα ζύγισα και τελικά επέστρεψα».

 «Έχει κουράσει η ιστορία με τους ξένους»

Τι πιστεύεις ότι φταίει, κι ο Άρης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας; Οι Έλληνες παίκτες, είναι όλοι υψηλού επιπέδου, όμως κάτι δεν πάει καλα…

«Το πρόβλημα νομίζω που είχαμε, ήταν η έλλειψη χημείας. Αλλάξαμε προπονητή, κάναμε νέες προσθήκες στην ομάδα, άλλοι παίκτες ήρθαν νωρίτερα κι άλλοι αργότερα, οπότε βρισκόμασταν σε μία συνεχή «αναστάτωση». Αυτό είναι λογικό και συμβαίνει και σε μεγαλύτερες ομάδες. Δεν έχουμε κάνει προετοιμασία όλοι μαζί, και δεν έχουμε το δέσιμο που θα έπρεπε να είχαμε τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν είχε τη δυνατότητα η ομάδα να ενισχυθεί με ξένους αθλητές;

«Αυτό έχει κουράσει πλέον. Όλοι λένε ότι ο Άρης δεν έχει ξένους, γι’ αυτό και βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση. Εγώ θεωρώ ότι η ομάδα δε χρειάζεται άλλη προσθήκη, οι Έλληνες παίκτες είναι πολύ καλοί, πιστεύω στην ομάδα μας και θεωρώ ότι σιγά – σιγά, πρέπει και θα βγάλουμε τον καλό μας εαυτό».

 «Δεν ένιωσα ποτέ ότι η ομάδα κινδυνεύει»

Ένιωσες κάποια στιγμή εφέτος ότι η ομάδα κινδυνεύει;

«Όχι, δεν το ένιωσα. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, δεν έχει τελειώσει ούτε ο πρώτος γύρος. Μπορεί να κάναμε κάποιες ήττες στην αρχή του πρωταθλήματος, όμως δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι η ομάδα μπορεί να κινδυνεύσει».

«Χρειάζεται κίνητρο ο κόσμος του Άρη»

Ο κόσμος του Άρη είναι αυτό που λέμε “μπασκετικός”! Τι θεωρείς ότι πρέπει να γίνει για να επιστρέψει ο κόσμος και να γεμίσει και πάλι το Αλεξάνδρειο; 

«Όλοι γνωρίζουμε τη δύναμη που μπορεί να προσφέρει στην ομάδα ο κόσμος του Άρη. Τους θέλουμε κοντά μας κι αυτό το λέμε πάντα. Αυτό που χρειάζεται είναι να τους δώσουμε ένα κίνητρο, να έρθουν στο γήπεδο. Να δουν την προσπάθεια που γίνεται από μας σε κάθε παιχνίδι, και να μας βοηθήσουν κι εκείνοι με την παρουσία τους, γιατί πραγματικά τους χρειαζόμαστε».

«Για τέτοια ματς, όπως αυτά με τον ΠΑΟΚ, αξίζει να παίζεις μπάσκετ»

Έχεις περάσει από τον ΠΑΟΚ στον οποίο αγωνίστηκες τρία χρόνια, τα τελευταία τρία φοράς τη φανέλα του Άρη. Πως ζεις τα ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη; 

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Τα ντέρμπι ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ δεν είναι όπως παλαιότερα, όμως πιστεύω ότι σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρίσκονται οι δύο αυτές ομάδες δεν παύει να είναι ένα κλασικό τοπικό ντέρμπι. Νομίζω ότι για τέτοια ματς αξίζει να παίζεις μπάσκετ».

Ποιος είναι ο συμπαίκτης με τον οποίο συνεργάστηκες καλύτερα μέχρι τώρα στην καριέρα σου; 

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Στο Παναθηναϊκό, ειδικά τη χρονιά που πήραμε το Triple Crown το 2009, όλοι οι παίκτες ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον».

Ποιος είναι ο προπονητής που θεωρείς ότι “κέρδισες” πολλά πράγματα από εκείνον; 

«Στον ΠΑΟΚ ήμουν τρία χρόνια κι άλλαξα εννέα προπονητές αν δεν κάνω λάθος, οπότε κάτι θα πήρα από όλους αυτούς. Αλλά σίγουρα αυτός που με στιγμάτισε ήταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Είναι γνωστό ότι είναι ο καλύτερος προπονητής αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Με το που πήγα στην ομάδα, μ’ έκανε ν’ αλλάξω φιλοσοφία αλλά και γενικότερα τον τρόπο που βλέπω το μπάσκετ. Τα δύο χρόνια που έζησα στον Παναθηναϊκό με βοήθησαν πάρα πολύ».

«Ο Παναθηναϊκός έχει πάντα υψηλούς στόχους»

Έζησες δύο σεζόν στον Παναθηναϊκό, πως βλέπεις την εφετινή του πορεία σε Ελλάδα κι Ευρώπη; 

«Για μένα είναι αναμενόμενη γιατί είναι μία εντελώς διαφορετική ομάδα. Άλλαξε ο προπονητής μετά από πολλά χρόνια, έφυγαν παίκτες που αποτελούσαν το βασικό κορμό της ομάδας, οπότε για μένα είναι λογικό να μην έχει βρει ακόμα τη χημεία του. Είναι δύσκολο να διεκδικήσει και τους τρείς τίτλους, όμως ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και πάντα αυτοί θα είναι οι στόχοι του».

«Ο Ολυμπιακός έχει τη χημεία»

Ο Ολυμπιακός για πολλούς είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

«Ο Ολυμπιακός έχει τρομερή ομοιογένεια, έμεινε ο ίδιος κορμός με πέρυσι, και νομίζω ότι και ο προπονητής πέρασε πολύ εύκολα τη φιλοσοφία του στην ομάδα. Οι παίκτες πλέον έχουν την ψυχολογία και τη σιγουριά γι’ αυτό που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι αλλά κι οι συμπαίκτες τους. Ξέρουν ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται ο συμπαίκτης τους. Έχουν εκπληκτική χημεία».

«Ανερχόμενος ο Τρινκέρι, εξαιρετικός ο Κατσικάρης»

Πώς σου φάνηκε η απόφαση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας από τον Αντρέα Τρινκιέρι, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ο Φώτης Κατσικάρης ανέλαβε την εθνική ομάδα της Ρωσίας; 

«Ο Τρινκιέρι έχει δείξει ότι κάνει πολύ καλή δουλειά στην Ιταλία με την Καντού. Παίζει όμορφο μπάσκετ κι έχει κι αποτελέσματα. Είναι από τους ανερχόμενους καλούς προπονητές του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτοί που πήραν την απόφαση σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα κι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Σε ότι αφορά στον Φώτη Κατσικάρη, θεωρώ ότι είναι τεράστια επιτυχία το γεγονός ότι ανέλαβε την εθνική Ρωσίας. Εγώ προσωπικά επειδή τον γνώρισα, χάρηκα πάρα πολύ για εκείνον, του εύχομαι καλή επιτυχία και πιστεύω ότι θα την έχει γιατί είναι ένας πολύ καλός προπονητής».

 

 

To Top