Βεργίνης στο SUPER ARIS: “Είναι στο DNA του Άρη να πρωταγωνιστεί!”

Ο Δημήτρης Βεργίνης παρέμεινε… επιστρέφοντας στον Άρη και έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα του Super 3, Super Aris. Ο Έλληνας γκαρντ μίλησε για την αλλαγή προπονητή και την παρουσία του Βαγγέλη Αγγέλου, για τους στόχους και για το DNA του συλλόγου που πάντοτε είναι… καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Βεργίνη στο Super Aris:

Πρέπει να νιώθατε αρκετό άγχος και πίεση για τη νίκη;

«Όχι τόσο άγχος, όσο πίεση, αφού, μετά απ’ τις δυο ήττες, που κάναμε στο ξεκίνημα, ήταν επιτακτική η ανάγκη της νίκης. Ξέραμε ότι ήταν ένα κρίσιμο παιχνίδι που έπρεπε πάση θυσία να κερδίσουμε, θέλοντας να διαφυλάξουμε από δω και στο εξής, το αλώβητο της έδρας μας. Σημασία έχει, ότι έστω κι έτσι, μ’ αυτό τον αγχωτικό τρόπο, τα καταφέραμε και βλέπουμε τη συνέχεια με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Μια νίκη, ανεξαρτήτως ονόματος αντιπάλου, λειτουργεί πάντα σα βάλσαμο και βοηθά στη ψυχολογία μιας ομάδας.

«Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Σίγουρα ήταν κάτι που χρειαζόμασταν και θα μας βοηθήσει να πάρουμε λίγο τα πάνω μας…»

Άλλαξε κάτι στην ομάδα η έλευση του νέου προπονητή;

«Κοιτάξτε, πάντοτε ο ερχομός ενός νέου προπονητή σε μια ομάδα, επιφέρει διάφορες αλλαγές σε αυτήν κι ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με το κλίμα που επικρατεί μέσα στα αποδυτήρια. Ο κ. Αγγέλου, είναι ένας πολύ αξιόλογος κι έμπειρος προπονητής και πιστεύω ότι η παρουσία του θα βοηθήσει πολύ την ομάδα».

Να το ευχηθούμε. Επί προσωπικού τώρα. Τελικά, ποια είναι η λέξη που ταιριάζει, περισσότερο, για να περιγράψουμε τη περίπτωση σου; Ότι παρέμεινες, ή ότι επέστρεψες;

«Ειλικρινά δεν ξέρω. Όπως και να‘ χει, όμως, το βέβαιο είναι ότι πραγματικά νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος που μου δίνεται και φέτος η δυνατότητα να αγωνίζομαι με τη φανέλα του ΆΡΗ. Σε μια χρονιά πάρα πολύ ιδιαίτερη, αφού, δείχνει να γυρίζει σελίδα και να βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας που απώτερο στόχο έχει να επαναφέρει, τον ΆΡΗ εκεί που πραγματικά αξίζει».

Να υποθέσουμε ότι αυτό ήταν και το σπουδαιότερο κίνητρο που είχες υπόψη σου;

«Οπωσδήποτε αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Μου φάνηκε πάρα πολύ ελκυστικό κι ενδιαφέρον, να αποτελώ κομμάτι αυτής της νέας προσπάθειας που ‘χει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες στην ομάδα».

Άρα, ήταν μια απόφαση εύκολη, για σένα;

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ναι. Θεωρώ ότι το ενδιαφέρον κι η πρόταση του ΆΡΗ ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να υπάρξει για τη συνέχιση και το μέλλον της καριέρας μου».

Πως σε υποδέχτηκαν οι συμπαίκτες σου, αλλά και πως αισθάνεσαι εσύ; Σαν παλιός ή σα νέος;

«(γελάει) Εεε, νομίζω σαν παλιός, ε; Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι απ’ τη πρώτη στιγμή ένοιωσα πάρα πολύ άνετα και οικεία, αφού με όλα τα παιδιά της ομάδας γνωρίζομαι, είτε σαν συμπαίκτης είτε σαν αντίπαλος και οι πάντες με υποδέχτηκαν με το πιο ζεστό τρόπο».

Σε σχέση με πέρυσι, βλέπεις, διαφορά; Να υπάρχει, δηλαδή, μια πιο υγιή κατάσταση στο εσωτερικό της ομάδας;

«Έτσι το κατάλαβα κι εγώ. Η αλήθεια είναι, ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται, πλέον, στη διοίκηση της ομάδας με προσέγγισαν με πάρα πολύ καλό τρόπο, εξηγώντας μου για τη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από φέτος και τις βλέψεις τους γι αυτήν. Ένα πλάνο πολύ ελπιδοφόρο κι αισιόδοξο, που θα ‘ναι ευχής έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Πέρυσι, ειδικά, έγινες μάρτυρας πολλών ευτράπελων καταστάσεων που είχαν να κάνουν με τη γενικότερη λειτουργία της ομάδας, σε διοικητικό επίπεδο που είχαν και άμεση επίπτωση, όπως ήταν φυσικό και σε αγωνιστικό.

«Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι, είχαμε, πραγματικά, αρκετά καλό υλικό που αν δεν αντιμετώπιζε όλα αυτά τα, λίγο πολύ, σε όλους, γνωστά προβλήματα, ίσως θα μπορούσε να πετύχει κάτι καλό. Ότι και να λέμε, όμως, πλέον, όλα αυτά τώρα, είναι …περασμένα ξεχασμένα. Ο ΆΡΗΣ γύρισε σελίδα κι αυτό είναι αυτό που μετράει περισσότερο απ’ όλα.»

Θα ξαναγύριζες αν είχες ν’ αντιμετωπίσεις παρόμοιες καταστάσεις; Αν συνέβαιναν τα ίδια πράγματα; Αν γνώριζες ότι είχες να κάνεις με τα ίδια πρόσωπα στη διοίκηση της ομάδας;

«Δεν το έχω σκεφτεί. Νομίζω, όμως, πως όχι. Οι καταστάσεις, ως γνωστόν, δεν ήταν οι ιδανικότερες, (… κάθε άλλο μάλιστα) για έναν αθλητή και πολύ περισσότερο, για μια ομάδα με τ’ όνομα, την ιστορία και τις φιλοδοξίες του ΆΡΗ».

Ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος, ποιος είναι;

«Ο ΆΡΗΣ είναι ο Αυτοκράτορας του Ελληνικού μπάσκετ κι είναι καταδικασμένος σ’ οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται να ‘χει υψηλούς στόχους. Είναι στο DNA αυτής της ομάδας να πρωταγωνιστεί κι αυτό θα κοιτάξει να κάνει και φέτος. Που θα φτάσει ειλικρινά δε ξέρω και δε μπορεί να προδικάσει κανείς… Το μεγαλύτερο στοίχημα για μένα και το πιο σημαντικό πράγμα που, εμείς σαν ομάδα, βάσει εικόνας και απόδοσης μας πρέπει να κάνουμε, είναι να ξαναφέρουμε τον κόσμο μας στο γήπεδο. Να τον πείσουμε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και το σπουδαιότερο, μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας ομάδας, που σε λίγα χρόνια, θα επαναφέρει τον ΆΡΗ εκεί που του αξίζει. Στη κορυφή…»

Τόσο εσύ, όσο κι ο Ασημακόπουλος, μιλήσατε περί «επανάστασης» στο Ελληνικό μπάσκετ.

«Ναι. Η ιστορία, άλλωστε, κάνει κύκλους και πάντοτε επιστρέφει από κει που ξεκίνησε. Δε νομίζω να έχει ξαναγινεί ή εν πάση περιπτώσει θα έχει πολλά χρόνια να συμβεί, μια ομάδα να αγωνίζεται, χωρίς Αμερικανούς παίκτες και μόλις με έναν ξένο, όπως, μέχρι τώρα, ο ΆΡΗΣ. Και μόνο το γεγονός αυτό σημαίνει πολλά, όχι μόνο για το Σύλλογο, αλλά και για το μπάσκετ γενικότερα. Μια προσπάθεια που πρέπει ν’ αγκαλιασθεί και να στηριχθεί απ’ όλους τους φορείς του ΆΡΗ, αλλά και του μπάσκετ, αφού αν πετύχει, θα έχει να προσφέρει μόνο κέρδη, σε ολόκληρο τον Ελληνικό αθλητισμό».

Φέτος, εκτός των άλλων, είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες ολόκληρες, που ο ΆΡΗΣ δε θα συμμετάσχει σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είναι κάτι που, πραγματικά, θα μας λείψει πάρα πολύ.

«Το ίδιο κι εμάς σαν ομάδα. Ειδικότερα, φέτος, που υπάρχουν και πάρα πολλοί νεαροί παίκτες, η συμμετοχή μας σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν κάτι που τη χρειαζόμασταν και πραγματικά θα μας έκανε, από πολλές απόψεις, πάρα πολύ καλό σαν ομάδα. Θα μας έδινε ρυθμό, παιχνίδια στα πόδια κι εμπειρίες που θα μας φαίνονταν πάρα πολύ χρήσιμες για το πρωτάθλημα. Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως, είμαστε αναγκασμένοι να επικεντρώσουμε όλη μας τη προσοχή και τη προσπάθεια στις υποχρεώσεις μας στο Ελληνικό πρωτάθλημα».

Προσπάθεια, πάθος και σοβαρότητα χρειάζεται και προς Θεού, απαγορεύονται εμφανίσεις ανάλογες, όπως οι τελευταίες, εκτός έδρας.

«Συμφωνώ απολύτως. Το ζητούμενο είναι να βγάζει η ομάδα ενέργεια και πάθος σε κάθε παιχνίδι. Το φετινό σύνολο, είναι ένα κράμα παλαιών, εγνωσμένης αξίας παικτών και νέων πολύ ταλαντούχων παιδιών, που αν «παντρευτεί» σωστά, νομίζω ότι μπορεί να κάνει θαύματα. Το ζητούμενο είναι να αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια απ’ όλους, δείχνοντας σ’ αυτή την ομάδα τη στήριξη και την υπομονή που της αξίζει και τη χρειάζεται, φέτος, περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη φορά».



To Top