ΜΠΑΣΚΕΤ

Βουτιά στο παρελθόν από το PRESSARIS: “Τουρκοφάγος” με… 100αρα από την πρώτη φορά στο Παλέ! (photos)

Η πρώτη φορά που ο Άρης υποδέχθηκε στο Αλεξάνδρειο τουρκική ομάδα έμελλε να δείξει τον… δρόμο που θα έπαιρναν οι περισσότερες αναμετρήσεις στο μέλλον! Τριάντα έξι χρόνια – παρά τέσσερις ημέρες – πριν, στις 22 Νοεμβρίου 1979 οι κίτρινοι διέλυσαν την Εφές με σκορ 112-87 στο πλαίσιο του προκριματικού ομίλου του κυπέλλου Πρωταθλητριών! 

Το PRESSARIS αναζήτησε στο αρχείο της εφημερίδας “Μακεδονία” στοιχεία για τον συγκεκριμένο αγώνα και βρήκε πολλά ενδιαφέροντα.

Ο αγώνας έγινε ημέρα Πέμπτη, στις 8.30 το βράδυ στο Αλεξάνδρειο. Τα εισιτήρια που είχε ορίσει η διοίκηση του Άρη τότε ήταν 100 και 150 δραχμές “για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλαθλοι να ενισχύσουν την ομάδα…”, όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της!

Διαιτητές ήταν ο Βούλγαρος Αραμπατζιάν και ο Ιταλός Γκανάτζιο. Κομισάριος του αγώνα ο Γάλλος Ρενέ Νταβίντ.

Στην ανακοίνωση του Άρη τονιζόταν πως “το αποτέλεσμα αυτού του αγώνος έχει ιδιάζουα σημασία για την ομάδα του Άρεως, που δεν έχασε τις ελπίδες της να προχωρήσει στις έξι καλύτερες ομάδες του τελικού των πρωταθλητριών Ευρώπης, αφού όλα θα κριθούν με μια νίκη επί της Εφές και στον τελευταίο αγώνα της με την Μακάμπη. Για το λόγο αυτό πρέπει όλοι οι φίλαθλοι της πόλεως να βοηθήσουν με την παρουσία τους, με τη γνωστή σε όλο το πανελλήνιο συμπαράσταση την ομάδα του Άρεως, να επιτύχει ένα θριαμβευτικό αποτέλεσμα…”.

aris_efes_112-87_2

Το θριαμβευτικό αποτέλεσμα ήρθε για την ομάδα του Φρεντ Ντέβελι. Με ηγέτες τους Φιλ Τέιλορ (είχε γίνει ντραφτ το 1978, Νο12 στον 10ο γύρο από τους Ντένβερ Νάγκετς, προερχόμενος από το Αριζόνα) και Χάρη Παπαγεωργίου οι κίτρινοι μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο (51-43), έκαναν… πλάκα με τους Τούρκους στο δεύτερο μέρος και έφτασαν σε έναν θρίαμβο με 112-87.

phil_talyor_aris_1979-80

Παίκτης “κλειδί” όπως αναφέρει η “Μακεδονία” στο φύλλο της 23ης Νοεμβρίου ήταν ο Διονύσης Ανανιάδης. “Η είσοδος του Ανανιάδη (στο δεύτερο ημίχρονο) είχε δείξει από το πρώτο μέρος ότι θα άλλαζε το παιγνίδι. Αυτό σε συνδυασμό με το θαυμάσιο παιγνίδι του Ταίηλορ και την ευστοχία των Παραμανίδη και Παπαγεωργίου είχε ως αποτέλεσμα ο αγώνας να κριθεί πριν ακόμα περάσει το μισό ημίχρονο…”, αναφέρεται στην περιγραφή της “Μακεδονίας”.

Οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα:

ΑΡΗΣ: Αλεξανδρής 8, Παπαγεωργίου 24, Τέιλορ 38, Καλαντίδης 6, Παραμανίδης 14, Ανανιάδης 7, Σπάρταλης 4, Σκόνδρας 4, Στυλιανού 4, Βαμβακούδης 2.

ΕΦΕΣ: Αϊντέκ 4, Ντόγκοσκεν 23, Κισάγκουν 6, Ρονάμπαρ 15, Καγιατούρκ 7, Χάκεμες 32, Φενσόλ.

aris_efes_112-87_3 aris_efes_112-87_1phil_taylor_aris_efes

To Top