Βρίσκει «ταυτότητα», κερδίζει εσωτερικές «μεταγραφές», πάει για το… ντεμαράζ

Σημείο αναφοράς στη διάρκεια της φετινής χρονιάς αποτέλεσε επανειλημμένα η διφορούμενη εικόνα της ομάδας σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο. Η σταθερότητα που έψαξε ο Άρης μέσα από τις αλλαγές προπονητών ήρθε με τη μορφή αναλαμπής, ωστόσο το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται σοβαρές ενδείξεις ότι η ομάδα βρίσκει τον ρυθμό που θα της δώσει ώθηση για αντεπίθεση.

Η βελτίωση είναι εμφανής εάν ανατρέξει κανείς στους αριθμούς μέσα από τη στατιστική εικόνα των τελευταίων αγώνων. Σε αυτό το διάστημα δεν ήρθαν τα αποτελέσματα που θα μας έδιναν το δικαίωμα να μιλάμε για «ολική επιστροφή» όμως έχουν μπει οι βάσεις που χαρακτηρίζουν μια σοβαρή προσπάθεια ανάκαμψης.

Ο Άρης σε αυτό το διάστημα έκανε «εσωτερικές μεταγραφές». Καστίγιο, Ακόστα, Καπετάνος, Παπαστεριανός και Πρίττας τέθηκαν και πάλι σε …λειτουργία, όντας παραγκωνισμένοι για διαφορετικούς ίσως λόγους ο καθένας.

Η ομάδα αυτόματα κέρδισε επιλογές που ενδεχομένως θα έψαχνε με τη μορφή ενίσχυσης στη τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Ο Άρης σταδιακά βρίσκει αυτό που λέγεται «ταυτότητα» σαν ομάδα. Έχουν μοιραστεί ρόλοι και ο προπονητής καλείται να βάλει τη δική του σφραγίδα διορθώνοντας κακώς κείμενα στην αναζήτηση της χημείας που τόσο λείπει από την αρχή της σεζόν.

Ο ρόλος του προπονητή

Ο Μανουέλ Μασάδο μέρα τη μέρα αποκτά πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ομάδα του. Μαθαίνει για πρόσωπα και πράγματα, αποφασίζει πού μπορεί να ποντάρει και πού όχι. Ο Πορτογάλος έχοντας τραβήξει «γραμμή» από το πρόσφατο παρελθόν είναι αποφασισμένος να δώσει σε όλους ευκαιρίες και καλά πράττει.

Παράλληλα, έχει εντοπίσει αδυναμίες που είναι υποχρεωμένος να βελτιώσει το συντομότερο δυνατό. Η ηρεμία που εμπνέει σαν άνθρωπος, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει παίκτες και συνεργάτες, αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο σε θέματα εσωστρέφειας και αποδυτηρίων.

Η ψυχολογία

Παράγοντας που κερδίζεται από επιτυχίες, αλλά και… «ντοπάρισμα». Ο Άρης, με τα φετινά  σκαμπανεβάσματα χρειάζεται και τα δυο.  Οι καλές εμφανίσεις δημιουργούν καλό κλίμα και η συσπείρωση έρχεται ως φυσικό επόμενο μέσα σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας. Και σε αυτό το κομμάτι είναι καθοριστική η παρουσία του προπονητή.

Αγώνας δρόμου ο δεύτερος γύρος    

Εάν ανατρέξουμε στο περσινό πρωτάθλημα, οι πέντε τελευταίες νικηφόρες αγωνιστικές για τον Άρη πρέπει να γίνουν οδηγός στη φετινή προσπάθεια. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν χαθεί αδικαιολόγητα βαθμοί, η ομάδα έχει μείνει πίσω και φυσικά βρίσκεται εκτός στόχων για την ώρα. Το αισιόδοξο είναι ότι υπάρχει διάθεση και πάνω απ’ όλα πίστη από παίκτες-τεχνική ηγεσία-διοίκηση. Το «ντεμαράζ» επιβάλλεται φέτος να αρχίσει νωρίτερα. Ο Άρης δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε λόγο να κοιτάζει πίσω, μόνο μπροστά.

To Top