ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα του φόβου! Ψάχνουν παντού τον βομβιστή του Παρισιού

Κλειστά σχολεία, μετρό και ο στρατός στους (έρημους) δρόμους. Οι Βρυξέλλες σε απομόνωση, σε μέγιστο συναγερμό υπό το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης όπως εκείνης στο Παρίσι. Οι έρευνες συνεχείς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ. Αλλά άκαρπες ακόμα.

Είναι τη τρίτη μέρα που η πρωτεύουσα του Βελγίου και της Ευρώπης παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μετρό, που παραμένει κλειστό. Δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Είναι, όπως και τα πανεπιστήμια, τα κολέγια, οι παιδικοί σταθμοί, κλειστά. Το απόγευμα της Δευτέρας (22.11.2015) θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει ο “κόκκινος” συναγερμός.

Τι κι αν οι Βρυξέλλες, τέσσερις μέρες τώρα, έχουν παραλύσει; Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζαν Ζαμπόν ζήτησε η ζωή να συνεχιστεί όπως και οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου ως όγδοου βομβιστή του Παρισιού, Σαλά Αμπντεσλάμ. “Είναι σαφές πως η δράση δεν έχει τελειώσει ακόμη”, είπε ο υπουργός στον γαλλόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF.

Ο Ζαμπόν αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπντεσλάμ κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία. Τα ξημερώματα, οι βελγικές αρχές έκαναν 16 συλλήψεις σε 19 επιδρομές, ενώ ενεπλάκησαν και σε ανταλλαγή πυροβολισμών με ύποπτο αυτοκίνητο. Άγνωστο αν δε αυτό επέβαινε ο 26χρονος, ένας από τους τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν το Παρίσι. Σε μια άλλη ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, ο Αμπντεσλάμ εθεάθη να παραβιάζει τον αστυνομικό κλοιό κοντά στη Λιέγη οδηγώντας ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Ο Βέλγος υπουργός έκανε και μια έκκληση στους κατοίκους των Βρυξελλών: να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό όταν σχεδόν έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στην πόλη; “Λαμβάνονται μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων. Όμως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί στις Βρυξέλλες, η οικονομική ζωή και η κοινωνική ζωή. Για παράδειγμα η δημόσια υπηρεσία παραμένει ανοικτή σήμερα, οι υπάλληλοι έρχονται να εργαστούν. Η καθημερινή ζωή πρέπει να συνεχιστεί”, επέμεινε ο Ζαμπόν.

Έφοδοι παντού!

Σε μια πόλη οχυρωμένη, με τη ζωή να έχει σχεδόν σταματήσει, η αστυνομία διεξήγαγε 19 εφόδους. “Δεν βρέθηκαν ούτε όπλα ούτε εκρηκτικά”, αλλά η αστυνομία συνέλαβε 16 άτομα, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ανάμεσά τους, σε επιδρομή σε ένα σνακ μπαρ του Μόλενμπεκ-Σεν-Ζαν, γνωστό προπύργιο των τζιχαντιστών, ένα άτομο τραυματίστηκε από αστυνομικούς που πυροβόλησαν όταν το πρόσωπο αυτό έστρεψε το αυτοκίνητό του προς το μέρος τους, σύμφωνα με την εισαγγελία. Ο άνδρας συνελήφθη, αλλά είναι αδύνατο επί του παρόντος να λεχθεί αν υπάρχει σχέση μεταξύ του περιστατικού αυτού και της αντιτρομοκρατικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στις κοινότητες Μόλενμπεκ και Σερμπέκ, όπου πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις, αποκαταστάθηκε η ηρεμία. Η κυκλοφορία ήταν εξαιρετικά περιορισμένη: διακρίνονταν μερικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ταξί, οχήματα της αστυνομίας και του στρατού. Οι περαστικοί ήταν ελάχιστοι. Ο στρατός και η αστυνομία παρέμειναν σε επιφυλακή σε στρατηγικά σημεία, όπως η Γκραντ-Πλας των Βρυξελλών, η κατοικία του πρωθυπουργού, το γραφείο του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To Top